Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Όλα τα σχετικά άρθρα με την υπόθεση του Μητρ. Παϊσίου στον ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ.

Λόγω της σοβαρότητος της υπόθεσης και ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΟΥΜΕ,  αλλά και διότι το οφείλουμε για λόγους δεοντολογίας και για την δική σας σφαιρική ενημέρωση, παραθέτουμε τα σχετιζόμενα με την υπόθεση άρθρα από τον ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ. Με όλες τις έγκυρες και ενυπόγραφες απόψεις  δημοσιογράφων της ομογένειας  εγνωσμένου κύρους, ασχέτως αν συμφωνούμε με την  συγκεκριμένη προσέγγιση, τις θέσεις που λαμβάνουν κατά καιρούς  σε επιμέρους ζητήματα, ή τα ρεπορτάζ τους. Μια υπόθεση όπως αυτ΄του Παϊσίου, που η έρευνα και οι αποκαλύψεις (μας) έφεραν,  όπως επανηλειμένα έχουμε γράψει, μεγάλες ανατροπές και αιφνιδιαστικές εξελίξεις. Οφείλουμε επίσης  να τονίσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι  έρχονται ακόμα μεγαλύτερες ανατροπές και ακόμα πιο αιφινιδιαστικές εξελίξεις - στα μέχρι πρότινος γραφέντα, ένθεν κακείθεν από τον λεγόμενο Ομογενεικό Τύπο ολόκληρο τον  Οκτώβριο και κυρίως στον ΕΚ από όπου ξεκίνησε το θέατρο του παραλόγου και η μεγάλη θεατρική παράσταση περί της παιρετήσεως Παϊσίου... Υπάρχει σοβαρότατος λόγος να παρατίθενται όλα(τα άρθρα ειδικά από τον ΕΚ)  όσα προηγήθηκαν σε αυτή την  θλιβερή υπόθεση του Μητρ. Παϊσίου  και διαπλεκομένων συμφερόντων για αυτό και τα παραθέτουμε.  Για να μπορεί να γίνει σαφές, με στοιχεία και αποδείξεις, που κινούνταν όλα τα ρεπορτάζ και τα γραφόμενα και πως εξελίχθηκαν, πως  κατέληξαν αλλά και που θα σταθούν τα προσεχή 24ωρα από τότε που ξέσπασε το σήριαλ της ψευδοπαραίτησης Παϊσίου... Παραίτηση,  που σε προσεχές ρεπορτάζ θα αποκαλύψουμε το πραγματικό εντονότατο παρασκήνιο,  άγνωστο σε όλους ακόμα και στον Επίσκοπο Απαμείας  Βικέντιο, μέχρι την δημοσίευση  της αλήθειας τα προσεχή 24ωρα...

Ακολουθούν όλα τα σχετικά άρθρα

Η εξαρχία και τα μηνύματα του Φανάριου

Aνάλυση του Θεόδωρου Καλμούκου
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ενδεικτική πολλών πραγμάτων ήταν η απόφαση του Πατριαρχείου να στείλει Εξαρχία να διερευνήσει επιτοπίως τα ανακύψαντα ζητήματα της Μονής Χρυσοβαλάντου. Κατ’ αρχήν φανερώνει τη σοβαρότητα και την κρισιμότητα των προβλημάτων. Αναμφίβολα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στον οποίον ανήκει αυτοδικαίως η Μονή ως Πατριαρχική που είναι, δηλαδή είναι κατ’ ουσία «ο οίκος του Πατριάρχη», αυτός είναι ο συμβολισμός, έχει βρεθεί σε φοβερά δύσκολη θέση γι’ αυτό η Εξαρχία είναι σωστή κίνηση από εκκλησιαστικής πλευράς, αλλά και ως τακτικισμός από κοινωνικής, αλλά και νομικής πλευράς.
Μ’ άλλα λόγια, ο Πατριάρχης κατ’ αυτόν τον τρόπο εξαγοράζει καιρό, σφυγμομετρά το κλίμα, προαναγγέλλει κατά τρόπο μηνυματοφόρο πιθανές μελλοντικές αποφάσεις και ταυτόχρονα κατοχυρώνεται και νομικά, γι’ αυτό άλλωστε ζήτησε από την Αρχιεπισκοπή να διαθέσει νομικούς στην Εξαρχία, οι οποίοι να ειδικεύονται σε ζητήματα σεξουαλικής κακοποίησης και παιδεραστίας, επειδή ακριβώς δεν ξέρει τι του ξημερώνει.
Ο Μητροπολίτης Ντιτρόιτ Νικόλαος έκρουσε δυνατά τον κώδωνα του κινδύνου, όπως γράψαμε χτες, αναφερθείς ενδελεχώς στην ισχύουσα αμερικανική νομοθεσία τονίζοντας πως «οποιεσδήποτε καταγγελίες και μάλιστα επώνυμες και ενυπόγραφες πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη». Επίσης προειδοποίησε τον Πατριάρχη όταν είπε «αν δεν γίνει αυτό, δηλαδή αν δεν ληφθούν σοβαρά υπόψη και αποδειχθούν αληθινές (οι καταγγελίες), το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα χρειαστεί πολλά χρήματα διότι θα κατηγορηθεί για συγκάλυψη».
Ο Μητροπολίτης Νικόλαος επέσυρε ακόμα το παράδειγμα του Κατίνα από τα καθ’ ημάς της Αρχιεπισκοπής και των Ρωμαιοκαθολικών.
Επιτέλους οι Ρωμαιοκαθολικοί πούλησαν ναούς, σχολεία, μοναστήρια, ακόμα και τα γραφεία τους (στη Βοστώνη) για να πληρώσουν τα θύματα, το δικό μας το Πατριαρχείο τι θα πουλήσει; Ο ναός της Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια και τα Μετόχια ίσως να μην είναι αρκετά, ενώ το ίδιο το Πατριαρχείο συντηρείται κατ’ ουσία από τις χορηγίες της Ελλάδας, η οποία σήμερα βρίσκεται στα πρόθυρα να επαναλάβει το «δυστυχώς επτωχεύσαμεν», οπότε πού θα τα βρει το Πατριαρχείο να πληρώνει; Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής έχει τα δικά της προβλήματα για τα οποία κατά τη διαρρεύσασα δεκαετία πλήρωσε περί τα δέκα οκτώ εκατομμύρια δολάρια σε παιδεραστικές υποθέσεις.
Ο Πατριάρχης θέλει να είναι καλυμμένος διότι αν προκύψουν νομικές εμπλοκές θα μπορεί να πει με κάποια άνεση πως αντιμετώπισα το πρόβλημα αμέσως επικαλούμενος την Εξαρχία.
Επίσης, η απόφαση να κρατηθούν αμφότεροι οι αρχιερείς της Χρυσοβαλάντου, Παϊσιος και Βικέντιος, εκτός Αμερικής, μακριά από τη Μονή, τουλάχιστον φυσικώς ομιλούντες, διότι ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα αναμειγνύονται ή δεν θα παρελκύουν εκ του μακρόθεν, ήταν επίσης ορθή για να μπορέσει η Εξαρχία να κάνει την εργασία της όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται.
Βέβαια, εγείρονται και κάποια ερωτήματα αν και κατά πόσο θα καταστεί εφικτός ο έλεγχος των οικονομικών, κι ακόμα αν η Εξαρχία θα έχει πρόσβαση στα ενδότερα των δωμάτων και ενδιαιτημάτων, αναγνωστηρίων και βιβλιοθηκών του ηγουμένου Παϊσίου. Ο Επίσκοπος Βικέντιος στην έκθεσή του προς την Επιτροπή των Ιδρυμάτων και κατ’ ακολουθία στη Σύνοδο έκανε αποκαλυπτική αναφορά σε θέματα οικονομικά. Μήπως το πρώτο μέλημα του Πατριαρχείου όφειλε να ήταν η αλλαγή των κλειδαριών και συστημάτων ασφαλείας στη Μονή, στα παγκάρια, στα κυτία δωρεών, αλλά και στους τραπεζικούς λογαριασμούς και στις θυρίδες τραπέζης;
Οπως έχει συγκροτηθεί η Μονή δεν είναι ένα σύνηθες Μοναστήρι κάπου μακριά από την πόλη και τον θόρυβο όπου αναχωρούν κάποιοι ρέκτες του Μοναχισμού, οι οποίοι επιθυμούν την αδιάλειπτη προσευχή, την άσκηση, την ακτημοσύνη, την παρθενία, την ησυχία, όλα τέλος πάντων τα στοιχεία και τις αρετές του Ορθόδοξου Μοναχισμού.
Η Μονή βρίσκεται εν τη πόλει, με Μετόχια σε πολιτείες και πόλεις τα οποία λειτουργούν εν είδη ενοριών - κοινοτήτων με την έννοια και την αντιληπτική που έχει επικρατήσει εν Αμερική. Εγκαταβιούν σ’ αυτήν δύο Μοναχές από όσο γνωρίζουμε και ο Μητροπολίτης Παϊσιος, ενώ ο Επίσκοπος Βικέντιος τα τελευταία χρόνια διαμένει στο Μετόχι του Αγίου Νεκταρίου στο Μπρούκλιν.
Ουσιαστικά πρόκειται για μία άλλη ξεχωριστή Εκκλησιαστική οντότητα ή Δικαιοδοσία, παράλληλη με εκείνη της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η οποία δεν έχει να κάνει απολύτως τίποτε μαζί της. Βέβαια το γεγονός ότι δεν επελέγη ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος όντας έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Δυτικό Ημισφαίριο να επιληφθεί της υπόθεσης Χρυσοβαλάντου, είναι κι αυτό φανερωτικό πολλών πραγμάτων, σίγουρα όμως μία απροκάλυπτη παραγκώνισή του. Η επιλογή επίσης του Μητροπολίτη Νικήτα επικεφαλής της Εξαρχίας ίσως να έχει το δικό της μήνυμα και σφυγμομέτρηση. Αλλωστε, το Φανάρι έχει τη δική του σκέψη και πολιτική.
Νοέμβριος 05, 2010
Διαβάστε για το ίδιο θέμα τις έγραφε  στις 04 Νοεμβρίου (10)
Το Φανάρι απαγόρευσε την έλευση Παϊσίου και Βικεντίου στην Αμερική - Στέλνει Εξαρχία

Του Θεόδωρου Καλμούκου
ΒΟΣΤΩΝΗ. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο με απόφασή του απαγόρευσε την έλευση στην Αμερική του Μητροπολίτη Παϊσιου και του Επισκόπου Βικέντιου, ενώ στέλνει τριμελή Εξαρχία για να ερευνήσει ενδελεχώς τα διαμειφθέντα και καταγγελθέντα για τη Μονή Χρυσοβαλάντου και τον Μητροπολίτη Παϊσιο. Οσο η Εξαρχία θα διεξάγει την έρευνά της και δοθεί τελεσίδικη απόφαση από τη Σύνοδο την 1η Δεκεμβρίου οι κ. Παϊσιος και Βικέντιος θα παραμείνουν στην Ελλάδα. Η Εξαρχία αποτελείται από τον Μητροπολίτη Δαρδανελίων Νικήτα, πρόεδρο, Διευθυντή του «Αθηναγόρειου» Ορθόδοξου Θεολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας, τον Ηγούμενο της Μονής Διονυσίου Αγίου Ορους Αρχιμανδρίτη Πέτρο και τον Ηγούμενο της Μονής του Τιμίου Προδρόμου του Εσσεξ της Αγγλίας Αρχιμανδρίτη Κύριλλο. Η Εξαρχία αναμένεται να αφιχθεί στην Αμερική ακόμα και αύριο Σάββατο 6 Νοεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι τελευταία φορά που το Πατριαρχείο είχε στείλει Εξαρχία στην Αμερική ήταν το έτος 1995 επί Αρχιεπισκοπίας του αειμνήστου Ιακώβου με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Στυλιανό, τον τότε Μητροπολίτη Βρεσθένης Δημήτριο τον σημερινό Αρχιεπίσκοπο Αμερικής και τον Μητροπολίτη Σεβαστείας Δημήτριο.
Ηδη οι δύο αρχιερείς της Μονής Χρυσοβαλάντου Μητροπολίτης Παϊσιος και Απαμείας Βικέντιος αναχώρησαν χτες από την Κωνσταντινούπολη για την Αθήνα όπου και αναμένεται να επανακάμψουν στο Φανάρι την 1η Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε δεν πρέπει να έχουν ουδεμία σχέση ή επικοινωνία με τη Μονή, τη διοίκηση της οποίας ανέλαβε από χτες η Εξαρχία υπό τον πρόεδρό της Μητροπολίτη Δαρδανελίων Νικήτα. Ο κ. Νικήτας διετέλεσε επί δεκαετία Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ, έλκει την καταγωγή του από την Κάλυμνο, γεννήθηκε στο Τάρπονς Σπρινγκς της Φλόριδας και σπούδασε στη Σχολή της Βοστώνης.
Υπογραμμίζεται ότι ο Μητροπολίτης Τυάνων Παϊσιος δεν ανακάλεσε την παραίτησή του, αλλά ούτε και η Σύνοδος την έκανε δεκτή έως ότου ολοκληρωθεί το έργο της Εξαρχίας και υποβληθούν τα πορίσματά της μέχρι την επόμενη Σύνοδο την 1η Δεκεμβρίου.
Πληροφορίες του «Ε.Κ.» από τα λεχθέντα, διαμειφθέντα και αποφασισθέντα στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρουν ότι ζητήθηκε από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής να θέσει στη διάθεση της Εξαρχίας Νομικούς Συμβούλους, οι οποίοι να ειδικεύονται σε θέματα σεξουαλικής κακοποίησης και παιδεραστίας.
Εκφράστηκαν απόψεις να ανατεθεί σε αρχιερείς της Αρχιεπισκοπής Αμερικής να ασχοληθούν με τις υποθέσεις της Μονής Χρυσοβαλάντου και τα θέματα που σχετίζονται με τον Μητροπολίτη Παϊσιο, πλην όμως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος φέρεται να είπε να μην μπλέξει η Αρχιεπισκοπή σ’ αυτήν την υπόθεση.
Εγιναν εν Συνόδω αναφορά στα δημοσιεύματα του «Ε.Κ.», συμπεριλαμβανομένης και της συνέντευξης του Επισκόπου Βικεντίου της 9ης Σεπτεμβρίου για τα διαμειφθέντα της διάσπασης στο Μετόχι της Αναλήψεως στη Φλόριδα και τα αφορώντα τον Αρχιμανδρίτη Θεοφάνη Λεμονάκη.
Εν τω μεταξύ, στην κατοχή του Πατριάρχη είχαν φτάσει επώνυμες και ενυπόγραφες καταγγελτικές επιστολές εναντίον του Μητροπολίτη Παϊσίου για σοβαρής φύσεως ζητήματα, από άτομα αμφοτέρων των φύλων τα οποία ισχυρίζονται ότι έχουν ιδίαν γνώση και πείρα ή κι ακόμα είχαν αυτοπρόσωπη συμμετοχή στα ζητήματα αυτά, ενώ μερικά εξ’ αυτών ενδιέτριψαν εντός της Μονής επί σειρά ετών, είτε συνδέονταν με εγγύτητα με τη Μονή και τον κ. Παϊσιο.
Ο Πατριάρχης είχε τις επιστολές αυτές μπροστά του, ενώ εκ Φαναρίου είχε ήδη γίνει η πιστοποίηση και η ταυτοποίησή τους με τους αποστολείς τους.
Κατέστη γνωστό στη Σύνοδο από την έκθεση του Μητροπολίτη Παϊσίου ότι τα αποδίδει όλα σε σκευωρία που εξυφαίνεται εναντίον του.
Ο Επίσκοπος Βικέντιος αντέκρουσε τις αιτιάσεις του κ. Παϊσίου, ενώ προέβη και σε αποκαλύψεις για οικονομικής φύσεως θέματα.
Ο Μητροπολίτης Ντιτρόιτ Νικόλαος αναφέρθηκε ενδελεχώς στην ισχύουσα αμερικανική νομοθεσία και τόνισε πως «οποιεσδήποτε καταγγελίες και μάλιστα επώνυμες και ενυπόγραφες πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη» και υπογράμμισε πως «αν δεν γίνει αυτό, δηλαδή αν δεν ληφθούν σοβαρά υπόψη και αποδειχθούν αληθινές, το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα χρειαστεί πολλά χρήματα για να πληρώσει τους καταγγέλλοντες διότι θα κατηγορηθεί για συγκάλυψη».
Ο κ. Νικόλαος αναφέρθηκε ακόμα στην περίπτωση του Κατίνα, αλλά και στην περίπτωση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, της οποίας η αποκάλυψη ξεκίνησε από τη Βοστώνη με ένα άρθρο της εφημερίδας «Μπόστον Γκλόουμπ», ενώ ο κ. Νικόλαος μίλησε θετικά για το κύρος και την αξιοπιστία του «Εθνικού Κήρυκα».
Ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Αθανάσιος εισηγήθηκε να φύγουν και οι δύο από τη Μονή, δηλαδή οι κ. Παϊσιος και Βικέντιος «για να κλείσει αυτό το κεφάλαιο» όπως τόνισε, πλην όμως ο Πατριάρχης φέρεται να είπε ότι «δεν μπορούμε να τους διώξουμε διότι θα μας κατηγορήσουν ότι τα πήραμε όλα και τους διώξαμε» και συμπλήρωσε «πρέπει το Πατριαρχείο να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του».
Κάποια στιγμή στη συνεδρίαση της Τετάρτης ο Αρχιγραμματέας της Συνόδου Αρχιμανδρίτης Ελπιδοφόρος Λαμπρινιάδης είπε ότι «ο Επίσκοπος Βικέντιος ζητά απολυτήριο για να ενταχθεί σε άλλη Δικαιοδοσία».

Αμέσως ο Πατριάρχης διέκοψε τη Σύνοδο και έδωσε εντολή να αναζητηθεί ο κ. Βικέντιος και να ερωτηθεί αν θέλει να παραιτηθεί κι αν ζητά απολυτήριο. Ο Επίσκοπος Βικέντιος είπε στον Αρχιγραμματέα Ελπιδοφόρο όταν τον εντόπισε πως «σας το είπα αυτό στο γραφείο σας ευρισκόμενος σε ψυχικό αναβρασμό πριν από την κατάθεσή μου στην Επιτροπή των Ιδρυμάτων, αλλά αυτό δεν ισχύει» οπότε συνέχισε η Σύνοδος τις εργασίες της μέχρι αργά το εσπέρας της Τετάρτης.

Νοέμβριος 04, 2010
 
Διαβάστε  τι γράφει ο ίδιος συντάκτης για το ίδιο θέμα στον ΕΚ στις 03 Νοεμβρίου
 
Το Φανάρι ερευνά σε βάθος την υπόθεση της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου

Του Θεόδωρου Καλμούκου
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ούτε και χτες υπήρξε απόφαση από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το ζήτημα της Πατριαρχικής Μονής Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου και του ηγουμένου της Μητροπολίτη Τυάνων Παϊσίου, ο οποίος ως γνωστόν έχει δηλώσει δύο φορές παραίτηση, στη 1 και στις 5 Οκτωβρίου 2010. Η συνεδρίαση της Συνόδου θα συνεχιστεί και σήμερα Πέμπτη, τρίτη και τελευταία ημέρα και αναμένεται αύριο να υπάρξει απόφαση. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ήταν ιδιαίτερα προβληματισμένος στη χτεσινή συνεδρίαση για το όλο θέμα τόσο τα διοικητικά της Μονής, όσο και τα διαλαμβανόμενα για τον Μητροπολίτη Παϊσιο.

Το θέμα της Μονής Χρυσοβαλάντου άρχισε να συζητείται στο δεύτερο μέρος της συνεδρίαση της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, χτες Τετάρτη, ξεκινώντας στις 2 το απόγευμα, αμέσως μετά το γεύμα των μελών της Συνόδου. Αμφότεροι οι αρχιερείς της Μονής Χρυσοβαλάντου, Μητροπολίτης Τυάνων Παϊσιος και Επίσκοπος Απαμείας Βικέντιος, ηγούμενος και αναπληρωτής ηγούμενος, αντίστοιχα, κατέθεσαν γραπτώς τα όσα είχαν αναφέρει προφορικά τη Δευτέρα στην αρμόδια Επιτροπή επί των Ιδρυμάτων αιτιάζοντας και καταγγέλλοντας ο ένας εναντίον του άλλου.

Επισημαίνεται ότι ήταν μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που η αρμόδια κανονική Επιτροπή επί των Ιδρυμάτων δεν προέβη η ίδια στη σύνταξη έκθεσης προς την Ιερά Σύνοδο όπως συνήθως γίνεται έπειτα από κάθε μελέτη ή ακροαματική διαδικασία κάποιου προβλήματος, αλλά ζητήθηκε από αμφότερα τα διαφωνούντα μέρη να καταθέσουν γραπτώς διότι υπήρξε «σύγχυση» στην Επιτροπή, καθότι ο ένας τα έλεγε έτσι κι ο άλλος αλλιώς. Ολα αυτά βέβαια όσον αφορά μόνο τη διοικητική πλευρά του θέματος της Μονής στην Αστόρια και των Μετοχίων της.

Εν τω μεταξύ, καθ’ υπόδειξη του Πατριαρχείου αμφότεροι ανέβαλλαν την αναχώρηση τους από την Κωνσταντινούπολη, καθότι ο μεν Μητροπολίτης Παϊσιος είχε προγραμματιστεί να αναχωρήσει την Τρίτη 2 Νοεμβρίου, ενώ ο Επίσκοπος Βικέντιος χτες, Τετάρτη, στις 3 του μηνός.

Μέχρι και τη στιγμή της έναρξης συνεδρίασης στις 2 χτες το απόγευμα όλοι στο Πατριαρχείο δεν γνώριζαν τι έκβαση θα λάμβανε η υπόθεση συμπεριλαμβανομένων και των μελών της Ιεράς Συνόδου, αναμένοντας την εισήγηση που θα έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος φαινόταν να είχε ενημερωθεί πλήρως όχι μόνο για τη διοικητική αψιμαχία που υπήρχε ανάμεσα στους δύο αρχιερείς της Μονής Χρυσοβαλάντου που απαρτίζουν μόνοι αυτοί το Ηγουμενοσυμβούλιο, αλλά και άλλης φύσεως πληροφόρηση επί θεμάτων που αφορούν τον ηγούμενο κ. Παϊσιο.

Νοέμβριος 03, 2010

Για το ίδιο θέμα στις 02 Νοεμβρίου (10) γράφει:

Το Πατριαρχείο αποφασίζει για την τύχη του Παϊσίου

Του Θεόδωρου Καλμούκου
ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου δεν είχε αποφανθεί μέχρι αργά το απόγευμα, για το θέμα της Πατριαρχικής Μονής Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου Αστόριας και συγκεκριμένα με τις παραιτήσεις του ηγουμένου της, Μητροπολίτη Τυάνων Παϊσίου. Ο κ. Παϊσιος, ως γνωστόν, υπέβαλε την 1η και την 5η Οκτωβρίου 2010 παραιτήσεις για λόγους «υγείας» και «ευθιξίας». Ο δεύτερος λόγος αφορούσε τη συνέντευξη του στενού του συνεργάτη Επισκόπου Βικεντίου στον «Ε.Κ.» της 9ης Σεπτεμβρίου. Η Σύνοδος συνεδρίαζε μέχρι αργά, ενώ δεν αποκλείεται η απόφαση να εκδοθεί την Τετάρτη ή ακόμα και την Πέμπτη, καθότι η αρμόδια Επιτροπή επί των Ιδρυμάτων ζήτησε από αμφοτέρους, κ. Παϊσιο και Βικέντιο, να υποβάλλουν και γραπτώς τα όσα είπαν προφορικά, προκειμένου να κατατεθούν στη Σύνοδο.
Τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου συναντήθηκαν οι δύο αρχιερείς της Πατριαρχικής Μονής Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου Αστόριας, ο Μητροπολίτης Τυάνων Παϊσιος ηγούμενος και ο Επίσκοπος Απαμείας Βικέντιος ξεχωριστά ο καθένας με την Επιτροπή επί των Ιδρυμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην οποία προήδρευσε ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Αθανάσιος. Τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής ήταν οι Μητροπολίτες Σεβαστείας Δημήτριος, Πριγκηπονήσων Ιάκωβος και Φιλαδελφείας Μελίτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Κ.», οι συζητήσεις στην Επιτροπή περιορίστηκαν μόνο σε διοικητικής φύσεως θέματα που αφορούν τη Μονή στην Αστόρια και τα επί μέρους Μετόχιά της σε διάφορες πολιτείες και πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα διαμειφθέντα στο Μετόχι της Αναλήψεως στην πόλη Κλίαργουότερ της Φλόριδας, όπου υπήρξε, ως γνωστό, διάσπαση και στον Αρχιμανδρίτη Θεοφάνη Λεμονάκη, ο οποίος υπηρετούσε σ’ αυτό με απόσπαση από την Εκκλησία της Κρήτης, η οποία και τελικά τον καθαίρεσε λόγω απείθειας να επιστρέψει στην οργανική του θέση στην Κρήτη.

Ανάμεσα στα συζητηθέντα ήταν επίσης η συνέντευξη που παραχώρησε ο Επίσκοπος Βικέντιος στον «Ε.Κ.» στις 9 Σεπτεμβρίου με την οποία διαχώρισε τη θέση του για τα συμβάντα στο Μετόχι της Φλόριδας και διαφώνησε κάθετα με τον ηγούμενο κ. Παϊσιο.
Εγινε αναφορά σε κάποιο κουβούκλιο Επιταφίου που προτίθετο να αγοράσει ο Μητροπολίτης Παϊσιος από τη Θεσσαλονίκη, το κόστος του οποίου ανερχόταν στις εκατό πενήντα χιλιάδες δολάρια. Γι’ αυτή την αγορά (Επιτάφιο) διαφώνησε ο Επίσκοπος Βικέντιος λόγω του υψηλού κόστους του και την υπάρχουσα οικονομική κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες, που έχει επηρεάσει και τους εκκλησιαζομένους στη Μονή Χρυσοβαλάντου.

Διαπιστώθηκε στην Επιτροπή ότι υφίσταται αγεφύρωτο μάλλον χάσμα ανάμεσα στους δύο αρχιερείς Παϊσιο και Βικέντιο, οι οποίοι αποτελούν μόνο οι δυο τους το Ηγουμενοσυμβούλιο, όπως αποκάλυψε στη συνέντευξή του της 9ης Σεπτεμβρίου 2010 στον «Ε.Κ.» ο κ. Βικέντιος.

Στην Επιτροπή, ο ένας εξακόντισε μομφές και παραλείψεις εναντίον του άλλου, ενώ όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Εθνικός Κήρυξ», είχαν κληθεί και στο παρελθόν ενώπιον της ίδιας αρμόδιας κανονικής Επιτροπής επί των Ιδρυμάτων για να παράσχουν εξηγήσεις για διάφορα θέματα που την αφορούσαν και για τα οποία υπήρχε διαφορετική αντιμετώπιση από έναν έκαστο εκ των δύο ήτοι Μητροπολίτη Παϊσιο και Επίσκοπο Βικέντιο.

Τη Δευτέρα, πρώτος μίλησε στην Πατριαρχική Επιτροπή ο Μητροπολίτης Παϊσιος και μετά την αποχώρησή του ακολούθησε ο Επίσκοπος Βικέντιος, ο οποίος αντέκρουσε τα όσα είχε πει ο κ. Παϊσιος.

Επισημαίνεται ότι στην Επιτροπή δεν έγινε λόγος για τα θέματα όπου υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες στο FBI και στην Αστυνομική Διεύθυνση 114 της Αστόριας, τα οποία αφορούν τον Μητροπολίτη Παϊσιο, διότι δεν είχαν συμπεριληφθεί στο φάκελο της Επιτροπής επί των Ιδρυμάτων.

Αναμενόταν, ωστόσο, να αναφερθούν στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, στην οποία υπενθυμίζεται πως έχει παραπέμψει το όλο θέμα της παραίτησης και τα λοιπά διαλαμβανόμενα του κ. Παϊσίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Εξάλλου, με το θέμα της Μονής Χρυσοβαλάντου ασχολήθηκε στην έκδοση της Τρίτης η εφημερίδα «Το Βήμα» της Αθήνας, στο δημοσίευμα του οποίου έκανε αναφορά στον «Εθνικό Κήρυκα». Το «Βήμα» ανέφερε ανάμεσα στα άλλα και τα εξής: «Σύμφωνα με αποκάλυψη της ομογενειακής εφημερίδας ‘Εθνικός Κήρυξ’, το FΒΙ και η Αστυνομία της Νέας Υόρκης ερευνούν καταγγελίες κατά του μητροπολίτη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ‘στις υποθέσεις εμπλέκονται ενήλικοι σήμερα νέοι και νέες που εκκλησιάζονταν στην Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου από μικρά παιδιά, εξομολογούντο στον Μητροπολίτη Παΐσιο και είχαν εγγύτητα με τη Μονή. Επίσης, λέγεται ότι εμπλέκονται και μέλη της Μοναστικής Αδελφότητας της Χρυσοβαλάντου τα οποία εντάχθηκαν στο τάγμα του Μητροπολίτη Παϊσίου όταν ήταν ανήλικα’».

Νοέμβριος 02, 2010
 
Στην Επιτροπή του Πατριαρχείου Παϊσιος - Βικέντιος


Του Θεόδωρου Καλμούκου


ΒΟΣΤΩΝΗ. Ενώπιον της Επιτροπής επί των Ιδρυμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναμένεται να εμφανιστούν σήμερα Δευτέρα, στις 10 το πρωί, οι δύο αρχιερείς της Πατριαρχικής Μονής Οσίου Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου Αστόριας, ο ηγούμενος Μητροπολίτης Τυάνων Παϊσιος και ο αναπληρωτής ηγούμενος Επίσκοπος Απαμείας Βικέντιος. Την Τρίτη, ενδεχομένως να συζητηθεί το θέμα στην Ιερά Σύνοδο, εάν προλάβει η Επιτροπή των Ιδρυμάτων να υποβάλλει στη Σύνοδο την έκθεσή της, αλλιώς υπάρχει το ενδεχόμενο να συζητηθεί το θέμα την Τετάρτη.



Η συνεδρίαση της Συνόδου θα διαρκέσει μέχρι και την Πέμπτη. Ο Επίσκοπος Βικέντιος ήδη βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη από το πρωί της Παρασκευής 30 Οκτωβρίου, ενώ ο Μητροπολίτης Παϊσιος αναμενόταν να αφιχθεί Κυριακή, βράδυ, συνοδευμένος από τον αδελφό του, τον επιχειρηματία κ. Δημήτρη Λουλουργά από τη Φλόριδα.



Την Κυριακή το πρωί, εμφανίστηκαν στο Πατριαρχείο, ο ανιψιός του Μητροπολίτη Παϊσίου, ο νευροχειρουργός ιατρός Γεώργιος Γιαννακόπουλος από τη Φλόριδα και ο Αρχιμανδρίτης Δωρόθεος Τζεβελάκος, πρώην ιερέας του Μετοχίου της Αναλήψεως στη Φλόριδα, ο οποίος σήμερα σπουδάζει στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αμφότεροι συμμετείχαν στη Λειτουργία στο Ναό του Αγίου Γεωργίου, ενώ το μεσημέρι παρακάθησαν στην Πατριαρχική Τράπεζα προσκεκλημένοι του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Επίσης, στον Πατριαρχικό Ναό στη Λειτουργία εκκλησιάσθηκε και ο Επίσκοπος Απαμείας Βικέντιος.



Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι ο Αρχιμανδρίτης Δωρόθεος Τζεβελάκος κατέθεσε στο Πατριαρχείο επιστολή εναντίον του Επισκόπου Απαμείας Βικέντιου για διοικητικής φύσεως θέματα που αφορούσαν το Μετόχι της Φλόριδας, αιτιάζοντας ότι έκανε επεμβάσεις και αναμειγνύονταν στο έργο του. Ο κ. Βικέντιος σε επίσκεψή του στο Μετόχι είχε ζητήσει τόσο από το ενοριακό συμβούλιο, όσο και από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα οικονομική αναφορά και έλεγχο κατά το διάστημα που ιεράτευε εκεί ο Αρχιμανδρίτης Δωρόθεος.



Επώνυμες καταγγελίες σε FBI και Αστυνομία για Παϊσιο

Του Θεόδωρου Καλμούκου



ΒΟΣΤΩΝΗ. Επώνυμες καταγγελίες έγιναν σε βάρος του Μητροπολίτη Τυάνων Παϊσίου τόσο στην κεντρική Διεύθυνση του FBI στο Μανχάταν, όσο και στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα 114 της Αστόριας, για άκρως σοβαρά θέματα, τα οποία εάν αποδειχθούν μπορεί να επισύρουν ακόμα και ποινικές ευθύνες, σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα». Ενα τουλάχιστον από τα πρόσωπα που κατέθεσαν στις Διωκτικές Αρχές είχε ενδιατρίψει επί μακρά σειρά ετών στη Μονή, διέμενε σ’ αυτή και γνωρίζει, όπως ισχυρίζεται, πρόσωπα και καταστάσεις. Ο «Εθνικός Κήρυκας» επικοινώνησε με ένα εκ των προσώπων που έκαναν τις καταγγελίες στο FBI και την Αστυνομία, το οποίο επιβεβαίωσε ότι έχει «καταθέσει τα πάντα» καθότι, όπως λέει, ήταν αυτόπτης μάρτυρας κάποιων καταστάσεων, πλην όμως αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες για να μη «χαλάσει η έρευνα των Αρχών» και μας μίλησε με τον όρο να διατηρηθεί «για τώρα» η ανωνυμία του. Η εξέλιξη αυτή περιήλθε στη γνώση του Μητροπολίτη Παϊσίου κι όπως αναφέρουν άνθρωποι που γνωρίζουν την υπόθεση αυτός φαίνεται να ήταν κι ένας από τους βασικούς λόγους που τον εξανάγκασε να υποβάλλει την παραίτησή του.



Ηδη οι επώνυμες καταγγελίες και καταθέσεις στο FBI έγιναν από το καλοκαίρι, ενώ στο Αστυνομικό Τμήμα 114 της Αστόριας έγιναν πριν από δέκα ημέρες όταν έγιναν γνωστές η παραίτηση του κ. Παϊσίου και η εκδήλωση της επιθυμίας του να φύγει για πάντα στην Ελλάδα. Στις επιστολές παραίτησής του είχε επικαλεστεί λόγους «υγείας» και λόγους «ευθιξίας» επειδή ο στενός του συνεργάτης Επίσκοπος Απαμείας Βικέντιος σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» διαχώρισε τη θέση του από τα διαμειφθέντα στο Μετόχι της Αναλήψεως της Φλόριδας όπου ως γνωστό έγινε διάσπαση.



Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στις υποθέσεις τις οποίες ερευνά το FBI και η Αστυνομία εμπλέκονται ενήλικοι σήμερα νέοι και νέες που εκκλησιάζονταν στην Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου από μικρά παιδιά, εξομολογούντο στον Μητροπολίτη Παϊσιο και είχαν εγγύτητα με τη Μονή. Επίσης, λέγεται ότι εμπλέκονται και μέλη της Μοναστικής Αδελφότητας της Μονής Χρυσοβαλάντου τα οποία εντάχθηκαν στο τάγμα του Μητροπολίτη Παϊσίου όταν ήταν ανήλικα.



Υπενθυμίζεται ότι ο «Εθνικός Κήρυξ» στο άρθρο του της Τρίτης 26 Οκτωβρίου, με τίτλο «Ποιοι είναι οι λόγοι της παραίτησης του Παϊσίου», ανάμεσα στα άλλα ανέφερε, ότι «ο ‘Εθνικός Κήρυξ’ έχει υπόψη του διάφορες συζητήσεις, διεργασίες, ακόμα και καταγγελίες, για θέματα που αφορούν τον ίδιο τον κ. Παϊσιο γι’ αυτό και τίθεται το ερώτημα μήπως οι λόγοι της παραίτησής του είναι βαθύτεροι;».



Σε επικοινωνία του «Εθνικού Κήρυκα» με τη Μονή Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια, ο Αρχιγραμματέας Δρ. Ιωάννης Κωτσαρίδης μας είπε ότι «ο Μητροπολίτης Παϊσιος βρίσκεται στην Ελλάδα», ενώ ανέλαβε να τού διαβιβάσει το μήνυμά μας. Μέχρι νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης ο Μητροπολίτης Παϊσιος δεν είχε επικοινωνήσει μαζί μας.



Σε επικοινωνία επίσης του «Ε.Κ.» με τον αναπληρωτή ηγούμενο, Επίσκοπο Απαμείας Βικέντιο, δήλωσε ότι «το θέμα αποτελεί προσωπικό, το λόγο έχει ο Αγιος Καθηγούμενος» και συμπλήρωσε «από εμένα ουδέν σχόλιο».



Ο «Εθνικός Κήρυξ» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι τα πρόσωπα εκείνα που προέβησαν σε επώνυμες καταγγελίες στις Διωκτικές Αρχές, έχουν ενημερώσει λεπτομερώς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ ήδη στο Φανάρι κάνουν λόγο για κυοφορούμενο σκάνδαλο ολκής.



Πληροφορίες ακόμα αναφέρουν ότι η νεαρή Μοναχή Χριστονύμφη προτίθεται να παραιτηθεί από τη διεύθυνση του Νηπιαγωγείου, ενώ εντός των ημερών ετοιμάζεται να παραιτηθεί ολοσχερώς και από τη Μονή.



Εν τω μεταξύ, αναχώρησαν για το Οικουμενικό Πατριαρχείο ο Μητροπολίτης Τυάνων Παϊσιος, καθώς και ο αναπληρωτής ηγούμενος Επίσκοπος Απαμείας Βικέντιος.



Ο μεν κ. Παϊσιος αναχώρησε το βράδυ της Τετάρτης για την Κωνσταντινούπολη μέσω Αθηνών, ο δε κ. Βικέντιος σήμερα (Πέμπτη) από Νέα Υόρκη απευθείας για Κωνσταντινούπολη. Τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου αναμένεται να εμφανιστούν ενώπιον της Επιτροπής επί των Ιδρυμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην οποία προεδρεύει ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Αθανάσιος και μέλη της είναι οι Μητροπολίτες Πριγκηπονήσων Ιάκωβος, Σεβαστείας Δημήτριος και Φιλαδελφείας Μελίτων.



Την Τρίτη 2 Νοεμβρίου το θέμα θα συζητηθεί στην Ιερά Σύνοδο, η οποία και θα καταλήξει στις τελεσίδικες αποφάσεις. Υπογραμμίζεται ότι οι δύο αρχιερείς της Μονής Χρυσοβαλάντου, Παϊσιος και Βικέντιος, δεν θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο, πλην όμως υπάρχει το ενδεχόμενο να κληθούν απλώς για να δώσουν εξηγήσεις για τα διαμειβόμενα στη Μονή τα οποία την έχουν οδηγήσει σε κρίση. Την Ιερά Σύνοδο του Φαναρίου στην οποία προεδρεύει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, την περίοδο αυτή την αποτελούν οι εξής αρχιερείς: Χαλκηδόνος Αθανάσιος, Θεοδωρουπόλεως Γερμανός, Τρανουπόλεως Γερμανός, Ιμβρου και Τενέδου Κύριλλος, Ικονίου Θεόληπτος, Μοσχονησίων Απόστολος, Τυρολόης και Σερεντίου Παντελεήμων, Ντιτρόιτ Νικόλαος, Μπουένος Αϊρες (Νότιος Αμερική) Ταράσιος, Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέας (Κρήτη), Ισπανίας και Πορτογαλίας Πολύκαρπος και ο Κώου και Νισύρου Ναθαναήλ.


Οκτώβριος 28, 2010

 
Και 2η επιστολή παραίτησης του Μητροπολίτη Παϊσιου

Του Θεόδωρου Καλμούκου



ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μητροπολίτης Τυάνων κ. Παϊσιος έστειλε δύο επιστολές παραίτησής του στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, από την ηγουμενία της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου Αστόριας. Η πρώτη επιστολή-παραίτηση εστάλη την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010, την επόμενη ημέρα που επέστρεψε από την Ελλάδα. Η δεύτερη επιστολή-παραίτηση εστάλη την Τρίτη στις 5 Οκτωβρίου 2010, η οποία δημοσιεύθηκε στην έκδοση του «Εθνικού Κήρυκα» της Πέμπτης 14 Οκτωβρίου 2010.



Σ’ αυτή την πρώτη του επιστολή της 1ης Οκτωβρίου 2010 παρακαλεί τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να κάνει δεκτή την παραίτησή του για λόγους «καθαρώς της κλονισθείσης υγείας μου», όπως έγραψε χαρακτηριστικά, και να του επιτρέψει να φύγει εκτός Αμερικής.



Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή-παραίτηση της 5ης Οκτωβρίου 2010 ο Μητροπολίτης Παϊσιος είπε ότι παραιτήθηκε για λόγους «ευθιξίας» λόγω της συνέντευξης στον «Ε.Κ.» στις 9 Σεπτεμβρίου 2010 του αναπληρωτή ηγουμένου της Μονής Επισκόπου Απαμείας κ. Βικεντίου, για το ζήτημα της διάσπασης του Μετοχίου της Αναλήψεως στη Φλόριδα και τα διαμειφθέντα με τον Αρχιμανδρίτη Θεοφάνη Λεμονάκη. Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή-παραίτησης της 5ης Οκτωβρίου 2010, ο Μητροπολίτης Παϊσιος ανέφερε και τα εξής: «Εν αλγούσι καρδία και αφάτω αθυμία, ένεκα της ατυχούς συνεντεύξεως του Αγίου Απαμείας κ. Βικεντίου, αναπληρωτού Ηγουμένου της καθ’ ημάς Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής, παραχωρηθείσης τω ημερησίω ομογενειακώ οργάνω ‘Εθνικός Κήρυξ’, ήντινα, δίκην μηρυκαστικού, αναμεσά η δημοσιογραφική σκοπιμότης, γράφω την παρούσαν, πληροφορών Υμάς, ότι λόγοι ευθιξίας και η προσέτι επιβάρυνσις της κλονισμένης υγείας μου εκ των ατυχών προσφάτων εξελίξεων, με οδηγούν εις άμεσον παραίτησιν». Υπογραμμίζεται ότι στην πρώτη επιστολή-παραίτηση της 1ης Οκτωβρίου 2010 ο κ. Παϊσιος επικαλείται καθαρώς λόγους υγείας χωρίς να κάνει καμία αναφορά στον συνεργάτη του Επίσκοπο Βικέντιο.



Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει παραπέμψει το ζήτημα στην επόμενη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου, η οποία έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 2 Νοεμβρίου.



Οπως ήδη έγραψε ο «Ε.Κ.», ο Μητροπολίτης Παίσιος κατήγγειλε δημόσια απ’ άμβωνος τον Επίσκοπο κ. Βικέντιο, ως υπαίτιο της παραίτησής του, λέγοντας ανάμεσα στα άλλα ότι «δεν αντέχω άλλο το μαρτύριο που περνώ από τον Επίσκοπο Βικέντιο». Μάλιστα, δημιουργήθηκε αναστάτωση για δεύτερη κατά σειρά Κυριακή στο εκκλησίασμα, ενώ το αποκορύφωμα της κατάστασης αναμένεται να συμβεί την ερχόμενη Κυριακή που, όπως είπε ο κ. Παϊσιος, θα είναι «η τελευταία» του στην Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου.



Πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοιμάζονται διαμαρτυρίες με συνθήματα, πανό και πλακάτ έξω από το ναό για να μην κάνει αποδεκτή την παραίτησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Ολόκληρο το περιεχόμενο και της πρώτης επιστολής της παραίτησης του Μητροπολίτη Παϊσίου έχει ως εξής:



«Τη Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητι τω Οικουμενικώ Πατριάρχη Κυρίω Κυρίω Βαρθολομαίω, Πνευματικώ ημών Πατρί, Αυθέντη και Δεσπότη.



Παναγιώτατε Τίμιε Προκαθήμενε της ανά την Οικουμένην Ορθοδοξίας,



Ευλαβώς προάγομαι δια της παρούσης να εκφράσω Υμίν τας εκ βαθέων ευχαριστίας μου δια την παρασχεθείσαν μοι άδειαν επισκέψεώς μου δια θεραπευτικούς λόγους εις την γενέτειραν.



Επανακάμψας αισίως δια των τιμίων Υμών ευχών, επανέρχομαι και πάλιν ευλαβώς και παρακλητικώς να εξαιτήσω, ην μετά την έλευσιν εις Η.Π.Α. του πεφιλημένου μοι αδελφού, Σεβασμιοτάτου Αγίου Ικονίου κ. Θεολήπτου, απαλλαγήν μου εκ των καθηκόντων μου, ως Ηγουμένου και αδελφού της Ιεράς Μονής, ένθα έταξε με Υμετέρα πατρική Αγάπη ως πρώτον διορισμένον Ηγούμενον. Λόγοι καθαρώς της κλονισθείσης υγείας μου, επιβάλλουν την απέλευσίν μου εκ των Η.Π.Α. και τον εφησυχασμόν μου έστινα Μονήν της γενετείρας.



Ειλικρινώς Σας ομολογώ, Παναγιώτατε, ότι θα παραμείνω εφ’ όρου ζωής ευγνώμων και αναπόσπαστον βλάστημα και μέλος της Μητρός Εκκλησίας, υπέρ Ης αγωνισθήσομαι, δι’ όλων των επαναπομεινάντων δυνάμεών μου, έως υστάτης μου αναπνοής.



Δέομαι και αντιβολώ την Υμετέραν Παναγιότητα, όπως παράσχει μοι την ύπερθεν εξαιτουμένην απαλλαγήν.



Προσκυνώ ευλαβώς και υιϊκώς και έμπλεος απείρου ευγνωμοσύνης.



Εν τη Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου, τη 1η Οκτωβρίου 2010.



Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Χρυσοβαλάντου



Ο Τυάνων Παϊσιος».





Οκτώβριος 19, 2010
 
Παϊσιος: Δεν αντέχω άλλο το μαρτύριο που περνώ από τον επίσκοπο Βικέντιο

Του Σταύρου Μαρμαρινού



ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Δεν αντέχω άλλο το μαρτύριο που περνώ από τον επίσκοπο Βικέντιο», φώναξε με λυγμό στη φωνή ο Μητροπολίτης Τυάνων κ. Παϊσιος, υπενθυμίζοντας την παραίτησή του, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, χθες, στην Ιερά Μονή της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια. «Είμαι πάρα πολύ κουρασμένος στην ψυχή και δεν αντέχω να είμαι άλλο...», πρόσθεσε. Ο Μητροπολίτης προεξήρχε της προτελευταίας, όπως είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα, Θείας Λειτουργίας, μετά την παραίτηση που έχει υποβάλλει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, από την ηγουμενία της Πατριαρχικής Μονής της Οσίας Ειρήνης. Για δεύτερη Κυριακή, το εκκλησίασμα αναστατώθηκε και πολλοί άρχισαν και πάλι να φωνάζουν «Οχι», «Να μη παραιτηθείτε» και «Αξιος».



Ο Μητροπολίτης Τυάνων παρακάλεσε, επανειλημμένως, τους πιστούς να πάνε στην εκκλησία την επόμενη Κυριακή, η οποία θα είναι και η τελευταία του. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη Θεία Λειτουργία ο κ. Παϊσιος θα δώσει συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους, ενώ πολλοί ομογενείς που έχουν πληροφορηθεί τα συμβαίνοντα ετοιμάζουν έξω από το ναό μεγάλη συγκέντρωση υποστήριξης προς τον Μητροπολίτη.



Ο κ. Παϊσιος ευχαρίστησε για τη συγκέντρωση 3.000 υπογραφών υποστήριξης στο πρόσωπό του από το Κονέκτικατ. Με την ευκαιρία αυτή, είπε ότι από μέρες έχει αρχίσει η συγκέντρωση υπογραφών, προκειμένου να μη δεχτεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος την παραίτησή του.



Πρόσθεσε δε, ότι την επόμενη Κυριακή, που θα εορταστεί η μνήμη του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου και θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία του, θα δοθεί ο ασπασμός της αγάπης.



«Θέλω να είστε εδώ όλοι μαζί για να σας αποχαιρετίσω και να σας φιλήσω», τόνισε, με συγκίνηση στη φωνή. Και ευχαρίστησε όλους για ό,τι έχουν προσφέρει μέχρι σήμερα στην Εκκλησία. «Ευχαριστώ όλους σας και σας περιμένω την άλλη Κυριακή», είπε. «Σας παρακαλώ πάρα πολύ να είστε εδώ. Με πολύ πόνο θα σας εγκαταλείψω για να βρεθώ σε ένα μοναστήρι...».



Ενώ ο κόσμος μέσα στην εκκλησία εκδήλωνε την αφοσίωσή του προς τον Μητροπολίτη κ. Παϊσιο, από το χώρο του γυναικωνίτη ακούστηκε δυνατή φωνή υποστήριξης προς αυτόν. Ηταν ένας ενορίτης, ο κ. Εμμανουήλ Γιαννίκιος, ο οποίος, θυμίζοντας το «Σαούλ, Σαούλ, γιατί με διώκεις», που άκουσε ο Απόστολος Παύλος από τον Θεό στο δρόμο για τη Δαμασκό, φώναξε: «Παϊσιε, μη μας εγκαταλείπεις. Σαράντα χρόνια είσαι μαζί μας. Τώρα, γιατί μας εγκαταλείπεις;». Αμέσως ο κόσμος μέσα στην εκκλησία άρχισε δυνατά να φωνάζει «Αξιος».



Νωρίτερα, ο Μητροπολίτης είχε καλέσει τους γονείς να γράψουν τα παιδιά του στο Κατηχητικό Σχολείο. «Αφήστε τα παιδιά σας στα χέρια του Θεού», τόνισε. «Γράψτε τα, για να γίνουν ανοιχτό Ευαγγέλιο».



Οπως ήδη έγραψε ο «Ε.Κ.», ο Μητροπολίτης κ. Παϊσιος στην επιστολή παραίτησής του κάνει λόγο στη συνέντευξη του επισκόπου Απαμείας την οποία χαρακτηρίζει «ατυχή» και αποδίδει την παραίτησή του σε λόγους ευθιξίας από αυτήν και σε επιβάρυνση της κλονισμένης υγείας του «εκ των ατυχών προσφάτων εξελίξεων».



Ο Μητροπολίτης κ. Παϊσιος είχε ανακοινώσει την παραίτησή του σε στενούς συνεργάτες του το βράδυ της Τετάρτης 6ης Οκτωβρίου, μετά την Ακολουθία της Παρακλήσεως. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρέπεμψε την παραίτηση στην Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου, η οποία έχει προγραμματιστεί να συνέλθει την Τρίτη 2 Νοεμβρίου, ενώ μέχρι τότε καθήκοντα ηγουμένου θα εκτελεί ο αναπληρωτής ηγούμενος, Επίσκοπος Απαμείας κ. Βικέντιος. Οι δύο αρχιερείς έχουν κληθεί εκτάκτως να πάνε εντός του μηνός στο Φανάρι.



Οκτώβριος 17, 2010
 
Ο Μητροπολίτης Τυάνων Παϊσιος στην επιστολή εξηγεί τους λόγους της παραίτησής του

Του Θεόδωρου Καλμούκου



ΒΟΣΤΩΝΗ. Τον Επίσκοπο Απαμείας κ. Βικέντιο, αναπληρωτή ηγούμενο της Πατριαρχικής Μονής Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια, καθιστά υπεύθυνο για την παραίτησή του από την ηγουμενία ο Μητροπολίτης Τυάνων κ. Παϊσιος, στην επιστολή παραίτησης που έστειλε στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο την Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010. Τηλεφωνικά μηνύματα του «Ε.Κ.» στον Μητροπολίτη κ. Παϊσιο στη Μονή, στην γραμματέα του κ. Μαρία και στον Επίσκοπο κ. Βικέντιο στο Μετόχι του Αγίου Νεκταρίου δεν είχαν απαντηθεί μέχρι την ώρα που ολοκληρώθηκε η έντυπη έκδοση.



Συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο Μητροπολίτης Παϊσιος αναφέρεται στη συνέντευξη που παραχώρησε στον «Ε.Κ.» στις 9 Σεπτεμβρίου 2010 ο επί δεκαετίες στενός του συνεργάτης και συνιδρυτής της Μονής και των Μετοχίων της Επίσκοπος κ. Βικέντιος, για τα διαμειφθέντα της διάσπασης στο Μετόχι της Αναλήψεως στη Φλόριδα και τον εκεί ιερατεύσαντα Αρχιμανδρίτη Θεοφάνη Λεμονάκη, ο οποίος βρισκόταν με απόσπαση από την Ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης.



Ως γνωστόν, η Εκκλησία της Κρήτης καθαίρεσε τον Αρχιμανδρίτη Λεμονάκη διότι αρνήθηκε να επιστρέψει στην οργανική του θέση στην Κρήτη, ενώ έχει ανοίξει δική του εκκλησία σε κοντινή απόσταση από το Μετόχι της Αναλήψεως της Μονής Χρυσοβαλάντου.



Ο Μητροπολίτης Παϊσιος αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή της παραίτησής του προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο πως «εν αλγούσι καρδία και αφάτω αθυμία, ένεκα της ατυχούς συνεντεύξεως του Αγίου Απαμείας κ. Βικεντίου, αναπληρωτού Ηγουμένου της καθ’ ημάς Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής, παραχωρηθείσης τω ημερησίω ομογενειακώ οργάνω ‘Εθνικός Κήρυξ’», ενώ συνάμα αναφέρει πως «λόγοι ευθιξίας και η προσέτι επιβάρυνσις της κλονισμένης υγείας μου εκ των ατυχών προσφάτων εξελίξεων, με οδηγούν εις άμεσον παραίτησιν».



Ταυτόχρονα, ζητά από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να του επιτρέψει να φύγει παντελώς από τις Ηνωμένες Πολιτείες, γράφοντας χαρακτηριστικά «Επιτρέψατέ μοι, παρακαλώ Παναγιώτατε, όπως το υπόλοιπον της ζωής μου το εκδαπανήσω εφησυχάζων έντινι ησυχαστηρίω της γενετείρας, ή αλλαχού, όπου και όπως ευδοκήσητε Υμείς. Μόνον εκτός Αμερικής να ευρεθώ, οπόθεν εκτινάξω και τον των υποδημάτων μου κονιορτόν».



Ο Πατριάρχης παρέπεμψε την παραίτηση στη σύνοδο στις 2 Νοεμβρίου.



Την περασμένη Κυριακή, ο κ. Παϊσιος ανακοίνωσε ότι θα είναι στην Αγία Ειρήνη άλλες δύο Κυριακές ακόμα. Ηδη συγκεντρώνονται υπογραφές για να ανακαλέσει την παραίτησή και να μην γίνει δεκτή από το Πατριαρχείο.



Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής της παραίτησης του Μητροπολίτη Τυάνων κ. Παϊσίου έχει ως εξής:



«Τη Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητι τω Οικουμενικώ Πατριάρχη Κυρίω Κυρίω Βαρθολομαίω, Πνευματικώ ημών Πατρί, Αυθέντη και Δεσπότη.



Παναγιώτατε και Προσκυνητέ μοι Δέσποτα,



Εν αλγούσι καρδία και αφάτω αθυμία, ένεκα της ατυχούς συνεντεύξεως του Αγίου Απαμείας κ. Βικεντίου, αναπληρωτού Ηγουμένου της καθ’ ημάς Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής, παραχωρηθείσης τω ημερησίω ομογενειακώ οργάνω ‘Εθνικός Κήρυξ’, ήντινα, δίκην μηρυκαστικού, αναμεσά η δημοσιογραφική σκοπιμότης, γράφω την παρούσαν, πληροφορών Υμάς, ότι λόγοι ευθιξίας και η προσέτι επιβάρυνσις της κλονισμένης υγείας μου εκ των ατυχών προσφάτων εξελίξεων, με οδηγούν εις άμεσον παραίτησιν, εκ της θέσεως, εις ήν, Υμείς Παναγιώτατε, εν τη απείρω μακροθυμία Υμών, δι’ ής κοσμείσθε, με εθέσατε, ως πρώτον Ηγούμενον.



Παραιτούμαι, δια να διευκολύνω την διαλεύκανσιν των προσφάτων αναιτίων γεγονότων αφ’ ενός και δια την ευχερή συνέχισιν της αποστολής της Μονής εν Η.Π.Α. αφ’ ετέρου.



Παραιτούμαι, Παναγιώτατε, ουχί απογαλακτιζόμενος της Μητρός Εκκλησίας, εις Ην οφείλω το Ιερατικόν είναι μου, ου μην, αλλά και το ‘ευ είναι’ μου. Εσαεί έσομαι οφειλέτης Αυτής, εσαεί υποτακτικός Αυτής, εσαεί αγωνιζόμενος υπέρ των δικαίων Αυτής.



Επιτρέψατέ μοι, παρακαλώ Παναγιώτατε, όπως το υπόλοιπον της ζωής μου το εκδαπανήσω εφησυχάζων έντινι ησυχαστηρίω της γενετείρας, ή αλλαχού, όπου και όπως ευδοκήσητε Υμείς. Μόνον εκτός Αμερικής να ευρεθώ, οπόθεν εκτινάξω και τον των υποδημάτων μου κονιορτόν.



Ταύτα εν συντριβή καρδίας και αλγούση ψυχή, εξαιτούμενος μυριάκις συγγνώμην.



Το υπήκοον τέκνον Υμών



Εν τη Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου,



Τη 5η Οκτωβρίου 2010



Ο Τυάνων Παϊσιος».





Οκτώβριος 13, 2010


Συγκεντρώνονται υπογραφές υπέρ του Παϊσιου


Του Σταύρου Μαρμαρινού



ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αρχισαν και συγκεντρώνονται υπογραφές που θα σταλούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να μη παραιτηθεί ο Μητροπολίτης Τυάνων κ. Παϊσιος από την ηγουμενία της Πατριαρχικής Μονής της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Αστόριας. Σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον Μητροπολίτη, μίλησαν στον «Εθνικό Κήρυκα» στελέχη της Μονής που επισκέφθηκαν τα γραφεία της εφημερίδας, το μεσημέρι της Κυριακής. Συγκεκριμένα, ήλθαν στον «Ε.Κ.» ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Μονής, Δημήτριος Δημητρίου, και τα μέλη Δρ. Σπύρος Κατσιφής, Μιχαήλ Ηλιάδης και Νικόλαος Νιάκολας.



Λίγο νωρίτερα, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο κ. Παϊσιος ανακοίνωσε στους πιστούς ότι θα είναι ακόμα δύο Κυριακές μαζί τους, πράγμα που προκάλεσε αναστάτωση στο εκκλησίασμα, που φώναζε μέσα στο ναό «Οχι», «Να ανακαλέσετε», «Δεν δεχόμαστε να παραιτηθείτε», «Θα ερημώσουν οι εκκλησίες μας», ενώ ακούγονταν και διαμαρτυρίες για το Οικουμενικό Πατριαρχείο.



O Δρ. Σπύρος Κατσιφής είπε ότι «την περασμένη Πέμπτη το βράδυ, πληροφορηθήκαμε από τον ‘Εθνικό Κήρυκα’ ότι ο Πανιερότατος Μητροπολίτης Τυάνων κ. Παϊσιος υπέβαλε την παραίτησή του στο Πατριαρχείο για λόγους υγείας».



Και πρόσθεσε: «Διαβάσαμε ότι κάποιος επίσης λόγος υπήρχε, από κάποια συνέντευξη του επισκόπου κ. Βικεντίου το οποίο ίσως οδήγησε τον Πανιερότατο να υποβάλει την παραίτησή του. Εμείς δεν γνωρίζουμε τον ακριβή λόγο, αλλά αξιολογούμε το έργο του, από την πλευρά που γνωρίζουμε. Ιδρυσε την εκκλησία, την υπηρέτησε επάξια, είναι κοντά στο λαό, παρηγορεί τους πονεμένους, προσεύχεται για όλους, χαίρεται μ’ αυτούς που χαίρονται και είναι εκεί, κοντά στο ποίμνιό του».



Ο Δρ. Κατσιφής έκανε αναφορά στην ατμόσφαιρα που επικράτησε την περασμένη Κυριακή, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας στον ιερό ναό της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου. «Παρακαλούμε τον Μητροπολίτη μας να ανακαλέσει την παραίτησή του και το Οικουμενικό Πατριαρχείο να μην αποδεχτεί την παραίτηση του Σεβασμιότατου», τόνισε ο Δρ. Κατσιφής.



Είπε ακόμα ότι μετά τη Θεία Λειτουργία την περασμένη Κυριακή, ο κόσμος κατέβηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μονής και ζητούσε να πληροφορηθεί περισσότερα για την παραίτηση του Μητροπολίτη, καθώς και να συγκεντρωθούν υπογραφές για να μην υλοποιηθεί η παραίτηση.



Ερωτηθείς ο Δρ. Κατσιφής για το θέμα που προέκυψε στη Φλόριδα, απάντησε ότι δεν γνωρίζει ακριβώς, «γιατί ήταν διοικητικό». Και πρόσθεσε: «Εκείνο που εγώ μπορώ να πω σαν μέλος της Αγίας Ειρήνης, γνωρίζοντας τον Μητροπολίτη Παϊσιο και λόγω και της δικής μου ιδιότητος, ως διευθυντού πανεπιστημιακού τμήματος, είναι ότι όταν κάποιος κάνει έναν διορισμό, δεν είναι εκατό τοις εκατό σίγουρο ότι ο διορισμός θα επιτύχει. Υπάρχουν και ορισμένα ποσοστά αποτυχίας... Δεν μπορώ να δώσω καμία ευθύνη στον Σεβασμιότατο, μετά από 40 χρόνια υπηρεσίας. Εάν αυτός, βέβαια, είναι ο λόγος της παραίτησης...».



Υπενθυμίζεται ότι υπήρξε διάσπαση στο Μετόχι της Αναλήψεως της Φλόριδας, στο οποίο υπηρετούσε ο αρχιμανδρίτης Θεοφάνης Λεμονάκης από το οποίο έφυγε και με ομάδα 30 ή 35 μελών του και με μερικούς ακόμα Ελληνορθόδοξους πιστούς άνοιξε δική του εκκλησία σε κοντινή απόσταση από το Μετόχι. Τελικά η Ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης τον καθαίρεσε.



Εξάλλου, σε συνέντευξή του στον «Ε.Κ.» στις 9 Σεπτεμβρίου 2010 ο αναπληρωτής ηγούμενος, Επίσκοπος Απαμείας κ. Βικέντιος, αναφέρθηκε στον κ. Λεμονάκη, ενώ μίλησε και για αποφάσεις και κινήσεις του Μητροπολίτη Παϊσίου γύρω από τη διοίκηση της Μονής στην Αστόρια και των Μετοχίων της ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Μητροπολίτης κ. Παϊσιος φέρεται να ενοχλήθηκε από τα λεχθέντα.



Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Μονής, Δημήτριος Δημητρίου, είπε ότι δεν γνωρίζει, αλλά εάν υπάρχει κάποια διαφωνία μεταξύ του Μητροπολίτη και του επισκόπου κ. Βικέντιου, θα πρέπει να συζητήσουν και να μη παραιτηθεί ο κ. Παϊσιος. «Απ’ ό,τι βλέπουμε, πάντοτε τα πηγαίνουν καλά οι δυο τους», είπε. «Ο επίσκοπος Βικέντιος είναι στο Μπρούκλιν και ο Μητροπολίτης Παϊσιος είναι στην Αστόρια. Προσωπικά, δεν έχω ακούσει τίποτε».



Οι ως άνω παράγοντες της Μονής, επέδωσαν στον «Ε.Κ.» ενυπόγραφο κείμενο στο οποίο αναφέρουν τα εξής: «Μετά μεγάλης λύπης μας πληροφορηθήκαμε την υποβολή παραίτησης του Πανιεροτάτου Μητροπολίτη Τυάνων κ. Παϊσίου. Ο Πανιερότατος είναι ο ιδρυτής της Αγίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου και επί 40 έτη υπηρετεί επάξια το ποίμνιό του. Με τους πενθούντες πενθεί και τους παρηγορεί, με τους χαίροντας, συγχαίρεται και για όλους μας προσεύχεται. Το έργο του είναι τεράστιο και το πλήρωμα της Εκκλησίας τον θεωρεί πνευματικό του πατέρα. Αξιολογώντας το έργο του παρακαλούμε το Οικουμενικό Πατριαρχείο να μην αποδεχθεί την παραίτησή του».





Οκτώβριος 11, 2010


Παϊσιος: Θα είμαι για δύο ακόμα Κυριακές μαζί σας στην Οσία Ειρήνη


Του Σταύρου Μαρμαρινού



ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με λυγμό στη φωνή ο Μητροπολίτης Τυάνων κ. Παϊσιος ανακοίνωσε χθες στους πιστούς στο τέλος της Θείας Λειτουργίας στον ιερό ναό της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, ότι θα είναι ακόμα δύο Κυριακές μαζί τους. Αμέσως, προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση στο εκκλησίασμα και ακούστηκαν φωνές «Οχι», «Να ανακαλέσετε» και άλλες σε ένδειξη συμπαράστασης προς αυτόν, ενώ μερικοί απέδιδαν ευθύνες στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.



Oπως ήδη έγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας», ο Μητροπολίτης κ. Παϊσιος παραιτήθηκε με επιστολή του προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο από την ηγουμενία της Πατριαρχικής Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Αστόριας. Στην επιστολή του, ο κ. Παϊσιος επικαλείται λόγους υγείας και μάλιστα ζητά να φύγει εκτός Αμερικής. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο πραγματικός λόγος της παραίτησης, μεταξύ άλλων, ήταν η υπόθεση της διάσπασης του Μετοχίου στη Φλόριδα, του αρχιμανδρίτη Θεοφάνη Λεμονάκη, καθώς και συνέντευξη του επισκόπου Απαμείας κ. Βικεντίου προς τον «Ε.Κ.» στις 9 Σεπτεμβρίου.



Ο Μητροπολίτης κ. Παϊσιος που προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, τέλεσε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των ιερέων Χρυσόστομου Μανιουδάκη και Νικολάου Νεονάκη, καθώς και της Κωνσταντίνας Πισπίτσου, στη συνέχεια έκανε Αρτοκλασία και Αγιασμό με την ευκαιρία ενάρξεως της νέας σχολικής χρονιάς.



Συγκινημένος στη συνέχεια ανακοίνωσε από μικροφώνου, μπροστά από την Ωραία Πύλη, ότι θα είναι μαζί με το εκκλησίασμα για δύο ακόμα εβδομάδες. Ακολούθησε συγκίνηση και αναστάτωση μεταξύ των πιστών, τους οποίους ο Μητροπολίτης προσπαθούσε να καθησυχάσει, λέγοντας «Σας παρακαλώ...». Είπε επίσης, ότι τη μεθεπόμενη Κυριακή θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, που γίνεται μια φορά τον χρόνο. «Πιστεύω ότι θα μου δώσει τη δύναμη και το κουράγιο ο Κύριος να σας αποχαιρετήσω».



Οι φωνές συνεχίζονταν από τους πιστούς: «Οχι», «Δεν δεχόμαστε να παραιτηθείτε», «Να ανακαλέσετε», ενώ κάποιοι φώναζαν ότι δεν θα αφεθούν να αποφασίσουν «μια χούφτα δεσποτάδες». Και ακόμα: «Θα ερημώσουν οι εκκλησίες μας» και «θα δώσουμε το αίμα μας».



Με τρεμάμενη φωνή, ο κ. Παϊσιος προσπαθούσε παρακαλώντας να καθησυχάσει τους πιστούς και λέγοντας: «Σας αγαπώ».



Στο τέλος, όλοι οι πιστοί περίμεναν υπομονετικά και στη σειρά για να πάρουν αντίδωρο από το χέρι του Μητροπολίτη στον οποίο εξέφραζαν τη συμπαράστασή τους και του φίλαγαν με σεβασμό το χέρι.



Κατά τη στιγμή του μνημοσύνου που είχε προηγηθεί, ο κ. Παϊσιος επαίνεσε όλους εκείνους που θυμούνται, προσεύχονται και τιμούν τους τεθνεώτες αδελφούς μας. Επίσης, κατά τον Αγιασμό, με την ευκαιρία ενάρξεως της νέας σχολικής χρονιάς, ευχήθηκε καλή πρόοδο στους μαθητές και δύναμη και σοφία Θεού στους δασκάλους για να ανταποκριθούν στην αποστολή τους.



Υπενθυμίζεται ότι ο Μητροπολίτης κ. Παϊσιος είχε ανακοινώσει την παραίτησή του σε στενούς συνεργάτες του το βράδυ της Τετάρτης 6 Οκτωβρίου, μετά την Ακολουθία της Παρακλήσεως. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρέπεμψε την παραίτηση στην Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου η οποία έχει προγραμματιστεί να συνέλθει την Τρίτη 2 Νοεμβρίου, ενώ μέχρι τότε καθήκοντα ηγουμένου θα εκτελεί ο αναπληρωτής ηγούμενος, Επίσκοπος Απαμείας κ. Βικέντιος.



Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχουν κληθεί εκτάκτως, να πάνε εντός του μηνός στο Φανάρι ο Μητροπολίτης κ. Παϊσιος και ο Επίσκοπος κ. Βικέντιος για να δώσουν εξηγήσεις αναφορικά με τη διάσπαση του Μετοχίου της Φλόριδας. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που ανάγκασαν τον κ. Παϊσιο να υποβάλλει την παραίτησή του.




Οκτώβριος 10, 2010


Ο Αρχιμανδρίτης Λεμονάκης εξιστορεί τα γεγονότα στην παραίτησή του

Του Θεόδωρου Καλμούκου



ΒΟΣΤΩΝΗ. «Από την ημέρα που χειροτονήθηκα ξεκίνησε ‘ο Γολγοθάς μου’ από μερίδα των ‘ρασοφόρων’», αναφέρει ο Αρχιμανδρίτης Θεοφάνης Λεμονάκης στην επιστολή της παραίτησής του που έστειλε στις 2 Σεπτεμβρίου 2010 προς τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο προτού κινηθεί η διαδικασία εναντίον του, η οποία οδήγησε στην καθαίρεσή του επειδή αρνήθηκε να επιστρέψει στην Ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης από την οποία είχε πάρει απόσπαση και υπηρετούσε στο Μετόχι της Αναλήψεως της Μονής Χρυσοβαλάντου στη Φλόριδα.



Ως γνωστόν, τα διαμειφθέντα της διάσπασης στο Μετόχι της Αναλήψεως, η συνέντευξη του Επισκόπου Απαμείας Βικεντίου στον «Ε.Κ.» της 9ης Σεπτεμβρίου 2010, με την οποία διαχώριζε τη θέση του από τον ηγούμενο Μητροπολίτη Τυάνων Παϊσιο, ήταν ανάμεσα στα άλλα η αιτία της παραίτησης από την ηγουμενία της Μονής Χρυσοβαλάντου του Μητροπολίτη Παϊσίου όπως έγραψε ο «Ε.Κ.» την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010.



Από την άλλη μεριά, ο Αρχιμανδρίτης Θεοφάνης Λεμονάκης στο γράμμα της παραίτησής του προς τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης διεκτραγωδεί τα γεγονότα που αφορούν τον ίδιο και τη Μονή Χρυσοβαλάντου κατά χρονολογική σειρά. Αναφέρει μεταξύ άλλων πως «με εντολή του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου εκφρασθείσα με αριθμό 1349/2006/2.1.2007 Πατριαρχικού Γράμματος που εστάλη προς τον Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας χειροτονήθηκα Διάκονος στις 13 Ιανουαρίου 2007 και Πρεσβύτερος στις 21 Ιανουαρίου 2007.



Αρχές Φεβρουαρίου του 2007 στέλνομαι με απόσπαση στις Ηνωμένες Πολιτείες για να υπηρετήσω την Ιερά Μονή Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Αστόριας Νέας Υόρκης.



Τον Οκτώβριο του 2008 (μετά από συνεννόηση με τον Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας) αναχωρώ για την Κρήτη με σκοπό να βρεθεί έρημο μοναστηράκι προς αναστήλωση.



Τον Ιανουάριο του 2010 μετά από παράκληση του Μητροπολίτη Τυάνων επιστρέφω στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για να υπηρετήσω το Ιερό Μετόχιο που βρίσκεται στη Φλόριδα».



Aποκαλύπτει ότι «στις 21 Μαΐου 2010 ημέρα της εορτής των Αγίων Κωνσταντίου και Ελένης πήγα να λειτουργήσω στην εκκλησία και διάβασα έκπληκτος Φαξ που μου είχε σταλεί από την Ιερά Μονή της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου και μου ζητήθηκε η επιστροφή μου προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή σας».



Eπαινεί τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, γράφοντας πως «θέλω να σας τονίσω ότι δεν έχω ούτε ένα παράπονο προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή σας και πραγματικά θέλω να σας ευχαριστήσω για την πατρική υποστήριξή σας. Σας ευχαριστώ θερμά για όλα.



Πάντοτε θα σας θυμούμαι ως έναν γνήσιο, μεγαλόκαρδο, δίκαιο Ιεράρχη. Οπως ξέρετε βρίσκομαι στις ΗΠΑ και προτιμώ να ζήσω σ’ αυτή τη χώρα που προσφέρεται για πνευματική ανάπτυξη και εξέλιξη. Εάν ‘αναπαυόμουνα’ να επιστρέψω στην Κρήτη μας, είμαι βέβαιος ότι θα είχαμε άριστη συνεργασία, διότι είστε άνθρωπος του Θεού που αφουγκράζεται τον άνθρωπο και νιώθει τις ‘ανάγκες’ και τις ‘αγωνίες’ του».



Καταγγέλλει, εμμέσως πλην σαφώς, τον Μητροπολίτη Ιεραπύτνης Ευγένιο για «αυταρχική συμπεριφορά ‘των ανωτέρων μου’ η έλλειψη διακρίσεως και αγάπης, ο επαρχιωτισμός τους με ανάγκασαν να αναχωρήσω. Και δυστυχώς διαπιστώνω ότι σήμερα εάν κάποιος θέλει να ασκητέψει ίσως ο καταλληλότερος τόπος είναι μεγάλες πόλεις και όχι τα έρημα και εγκαταλελειμμένα μοναστηράκια.



Ως εκ τούτου, μετά από πολλή προσευχή και σκέψη θέλω να σας γνωστοποιήσω την ‘παραίτησή μου’».



Και συμπληρώνει: «Λυπούμαι που ήλθαν έτσι τα πράγματα. Μακάρι να ήταν διαφορετικά. Ομως εμείς οι νεότεροι πρέπει να τολμούμε και να αποφασίζουμε ποιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε και να μη συμβιβαζόμαστε εκεί που το σύστημα πάσχει».



Αποκαλύπτει ότι «δέχτηκα προτάσεις από διάφορες εκκλησίες σε πολιτείες όπως Φλόριδα, Σικάγο κ.λπ., όμως αυτό δεν με ‘αναπαύει’. Ετσι πλέον νιώθω ελεύθερος να πορευτώ σε ‘χωρόχρονο’ που υπάρχει περισσότερη δικαιοσύνη, εν Χριστώ αλήθεια και χαρά, αποδεσμευμένος από ένα κατεστημένο που ανακυκλώνεται μιμούμενο την κοσμική πονηριά και μικρότητα». Και τονίζει, πως «οι πράξαντες τα φαύλα ζούνε με αυτά νομίζοντας ότι κατέχουν ευφυΐα και ανωτερότητα, εγκλωβίζονται στην εικόνα τους δημιουργώντας νευρώσεις, δεσποτισμό, αυταρχικότητα με τίμημα τη μοναξιά τους και το ονομάζουν ζωή. Αποχωρώ τινάζοντας και τα ‘σανδάλια μου’ προς αυτό το κατεστημένο που οι περισσότεροι διαμαρτύρονται, αλλά ανέχονται».



Ο π. Λεμονάκης αναφέρει ακόμα πως «κάποιοι θα χαρούν με την απόφασή μου να ‘παραιτηθώ’, οι περισσότεροι θα λυπηθούν. Ομως, είμαι πεπεισμένος ότι σ’ αυτή τη νέα σελίδα της ζωής μου το Α και Ω είναι ο Θεός. Σημείο αναφοράς, ελπίδας και δικαίωσης».





Οκτώβριος 10, 2010


Παραιτήθηκε ο Μητροπολίτης Τυάνων Παϊσιος από τη Μονή Χρυσοβαλάντου

Του Θεόδωρου Καλμούκου



ΒΟΣΤΩΝΗ. Παραιτήθηκε από την ηγουμενία της Πατριαρχικής Μονής Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου Αστόριας ο Μητροπολίτης Τυάνων κ. Παϊσιος. Την επιστολή της παραίτησής του έστειλε το βράδυ της Τρίτης 5 Οκτωβρίου στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Ο Μητροπολίτης Παϊσιος στην επιστολή του επικαλείται λόγους υγείας, και μάλιστα ζητά να φύγει εκτός Αμερικής. Ωστόσο, πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρουν ότι ο πραγματικός λόγος της παραίτησής του, μεταξύ των άλλων, ήταν τα δημοσιεύματα του «Ε.Κ.» για την υπόθεση της διάσπασης του Μετοχίου στη Φλόριδα, του Αρχιμανδρίτη Θεοφάνη Λεμονάκη και η συνέντευξη του Επισκόπου Απαμείας κ. Βικεντίου στην εφημερίδα, στις 9 Σεπτεμβρίου 2010.



Ο Πατριάρχης παρέπεμψε την παραίτηση του κ. Παϊσίου στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία έχει προγραμματιστεί να συνέλθει την Τρίτη 2 Νοεμβρίου, ενώ μέχρι τότε καθήκοντα ηγουμένου θα εκτελεί ο αναπληρωτής ηγούμενος Επίσκοπος Απαμείας Βικέντιος.



Ο Μητροπολίτης Παϊσιος ανακοίνωσε την παραίτησή του το βράδυ της Τετάρτης 6 Οκτωβρίου μετά την Ακολουθία της Παρακλήσεως σε στενούς του συνεργάτες.



Υπογραμμίζεται ότι αφορμή των εξελίξεων είναι η διάσπαση στο Μετόχι της Αναλήψεως της Φλόριδας, στο οποίο υπηρετούσε ο Αρχιμανδρίτης Θεοφάνης Λεμονάκης από το οποίο έφυγε και με ομάδα 30 ή 35 μελών του και με μερικούς ακόμα Ελληνορθόδοξους πιστούς άνοιξε δική του εκκλησία σε κοντινή απόσταση από το Μετόχι. Τελικά η Ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης τον καθαίρεσε όπως έγραψε σχετικά ο «Ε.Κ.» την περασμένη εβδομάδα.



Ο Μητροπολίτης Παϊσιος φέρεται να ενοχλήθηκε με τα όσα είπε στη συνέντευξή του στον «Ε.Κ.» στις 9 Σεπτεμβρίου 2010 ο αναπληρωτής ηγούμενος, Επίσκοπος Απαμείας κ. Βικέντιος, αναφορικά με τον κ. Λεμονάκη, αλλά και για τις αποφάσεις και κινήσεις του Μητροπολίτη Παϊσίου γύρω από τη διοίκηση της Μονής στην Αστόρια και των Μετοχίων της ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες.



Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010 ο «Εθνικός Κήρυξ» έγραψε ότι με απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου η οποία ελήφθη την περασμένη εβδομάδα, καλούνταν εκτάκτως εντός του μηνός Οκτωβρίου στο Φανάρι ο Μητροπολίτης Τυάνων Παϊσιος, καθώς και ο Επίσκοπος Απαμείας Βικέντιος για να δώσουν εξηγήσεις για τα τελευταία συμβάντα αναφορικά με τη διάσπαση του Μετοχίου της Φλόριδας.



Αλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για βαθύτερα αίτια που ανάγκασαν τον κ. Παϊσιο να υποβάλλει την παραίτησή του.



Οι κ. Παϊσιος και Βικέντιος δεν είχαν ανταποκριθεί σε τηλεφωνικά μηνύματα του «Ε.Κ.» χτες το πρωί στο γραφείο της Μονής Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια και του Μετοχίου του Αγίου Νεκταρίου στο Μπρούκλιν.



Οκτώβριος 07, 2010

Το Πατριαρχείο καλεί Παϊσιο και Βικέντιο στο Φανάρι για εξηγήσεις

Του Θεόδωρου Καλμούκου



ΒΟΣΤΩΝΗ. Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου η οποία ελήφθη την περασμένη εβδομάδα, καλούνται εκτάκτως εντός του μηνός Οκτωβρίου στο Φανάρι ο Μητροπολίτης Τυάνων Παϊσιος, ηγούμενος της Πατριαρχικής Μονής Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια Νέας Υόρκης, καθώς και ο αναπληρωτής ηγούμενος Επίσκοπος Απαμείας Βικέντιος για να δώσουν εξηγήσεις για τα τελευταία συμβάντα.



Συγκεκριμένα, η εξέλιξη αυτή έγινε έπειτα από τα αποκαλυφθέντα από τον «Εθνικό Κήρυκα» για τη διάσπαση του Μετοχίου Αναλήψεως του Σωτήρος στο Κλίαργουότερ της Φλόριδας και την υπόθεση του Αρχιμανδρίτη Θεοφάνη Λεμονάκη, πρώην προϊσταμένου του Μετοχίου, τον οποίο καθαίρεσε την περασμένη εβδομάδα η Ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης. Ο κ. Λεμονάκης με ομάδα εκ 30 ή 35 μελών του Μετοχίου και άλλων πιστών της περιοχής άνοιξε δική του εκκλησία σε κοντινή απόσταση από το Μετόχι.



Ο Μητροπολίτης κ. Παϊσιος δεν είχε ανταποκριθεί σε τηλεφωνικό μήνυμα του «Ε.Κ.» το οποίο αφήσαμε χτες (Δευτέρα) το πρωί στην γραμματέα του, την κ. Μαρία.



Συγκεκριμένα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο οδηγήθηκε στην απόφασή του αυτή να κλητεύσει τους δύο αρχιερείς της Μονής Χρυσοβαλάντου έπειτα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στον «Εθνικό Κήρυκα» στις 9 Νοεμβρίου 2010, ο Επίσκοπος Απαμείας Βικέντιος για το ζήτημα του Αρχιμανδρίτη Θεοφάνη Λεμονάκη, στην οποία διαχώρισε ριζικά τη θέση του από τις αποφάσεις και κινήσεις του ηγουμένου της Μονής, Μητροπολίτη Τυάνων Παϊσίου.



Πληροφορίες από ανώτερους κληρικούς της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, οι οποίοι γνωρίζουν καλώς τα εσωτερικά της Μονής Χρυσοβαλάντου, αναφέρουν ότι στη Σύνοδο του Πατριαρχείου της περασμένης εβδομάδας ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχοντας μπροστά του αντίγραφο της συνέντευξης του Επισκόπου Βικεντίου στην έκδοση της 9ης Σεπτεμβρίου 2010 φέρεται να είπε ότι «προκύπτει από την συνέντευξη ότι υπάρχει πρόβλημα συγκρουσιακό ανάμεσα στους δύο, Μητροπολίτη Παϊσιο και Επίσκοπο Βικέντιο» και πρότεινε στην Ιερά Σύνοδο να λάβει απόφαση επίσημα ώστε να κληθούν αμφότεροι στο Φανάρι εντός του μηνός Οκτωβρίου και να δώσουν εξηγήσεις για τα διαμειβόμενα.



Η Ιερά Σύνοδος ομόφωνα συνέπλευσε με την εισήγηση του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και αποφασίστηκε να σταλεί γράμμα στη Μονή με το οποίο να ανακοινώνεται στους κ. Παϊσιο και Βικέντιο να μεταβούν στο Φανάρι και να εμφανιστούν στις αρμόδιες επιτροπές για τα Ιδρύματα και τον Πατριάρχη. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που προκύπτει διαφωνία ή διάρρηξη των δεσμών ανάμεσα στους ιδρυτές της Μονής Χρυσοβαλάντου κ. Παϊσίου και Βικεντίου, και των Μετοχίων της, αλλά αρκετές φορές και στο παρελθόν υπήρχαν έντονα προβλήματα ασυνεννοησίας μεταξύ τους.



Υπενθυμίζεται ότι ο Επίσκοπος Απαμείας Βικέντιος στην επίμαχη συνέντευξή του στον «Ε.Κ.» της 9ης Σεπτεμβρίου 2010 είχε πει ανάμεσα σε άλλα πως το ηγουμενοσυμβούλιο, δηλαδή η κεντρική διοίκηση της Μονής, το αποτελούν αυτοί οι δύο μόνο, δηλαδή Μητροπολίτης Παϊσιος και Επίσκοπος Βικέντιος.



Συγκεκριμένα, η σχετική παράγραφος του δημοσιεύματος έχει ως εξής: «Στην ερώτηση ποιοι αποτελούν το ηγουμενοσυμβούλιο της Μονής Χρυσοβαλάντου, ποιοι αποφασίζουν, είπε ‘σύμφωνα με απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχου είναι ο ηγούμενος και η ταπεινότης μου και τα πρακτικά τα τηρεί ο εκάστοτε αρχιγραμματέας της Μονής’ ενώ στην ερώτηση ‘δηλαδή εσείς οι δύο είστε το ηγουμενοσυμβούλιο;’, είπε ‘μάλιστα’ και συμπλήρωσε ‘το βλέπω κι εγώ ότι δεν μπορεί αυτό να συνεχιστεί’. Αποκάλυψε ότι το Νοέμβριο θα επισκεφθεί τη Μονή ο Μητροπολίτης Ικονίου Θεόληπτος. ‘Γι’ αυτό και αναμένοντας τον προσεχή Νοέμβριο την έλευση του προέδρου μας του Μητροπολίτη Ικονίου κ. Θεολήπτου, είναι ένα από τα θέματα που θα μας απασχολήσουν. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να γίνει διεύρυνση του ηγουμενοσυμβουλίου ώστε να υπάρχουν κι άλλες γνώμες’», τόνισε.



Επίσης, στη συνέντευξη ο κ. Βικέντιος για πρώτη φορά δημόσια αποκάλυψε ότι κράτησε αποστάσεις από τον κ. Παϊσιο για την επιστροφή του π. Λεμονάκη στην Αμερική. «Πέρυσι το καλοκαίρι ευρισκόμενος ο ηγούμενος στην Κρήτη ζήτησε από τον π. Λεμονάκη να επανακάμψει στην Αμερική. Βεβαίως θέλω να πω μ’ όλο μου το σεβασμό προς τον άγιο καθηγούμενο (εννοεί τον Παϊσιο) ότι ήμουν αντίθετος έχοντας πάντοτε στο μυαλό μου την υπόθεση του Σικάγου», είπε.



Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ερωτηθείς ποιες είναι οι σχέσεις του αυτή τη στιγμή με τον Μητροπολίτη Παϊσιο, τόνισε: «Θέλω να πω ότι είναι καλές, συνεργαζόμαστε σε διάφορα θέματα, βέβαια διαφωνώ κάθετα σε θέματα τα οποία κρίνω ότι πρέπει να γίνουν διαφορετικά. Εχω τη γνώμη μου και την υποστηρίζω μέχρις ενός σημείου. Υπάρχει βέβαια και η Μητέρα Εκκλησία διότι καταγράφονται τα πρακτικά στο ηγουμενοσυμβούλιο και πιστεύω ότι τώρα με τον ερχομό του Αγίου Ικονίου θέματα τα οποία είναι επίσημα και θέλουν περαιτέρω συζήτηση θα τεθούν στις συνεδριάσεις που θα γίνουν. Η επίσκεψη το Νοέμβριο θα είναι πάρα πολύ κρίσιμη».





Οκτώβριος 04, 2010

Καθαιρέθηκε ο Αρχιμανδρίτης Θεοφάνης Λεμονάκης από τη Φλόριδα

Του Θεόδωρου Καλμούκου



ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Ιερά Σύνοδος της Ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθαίρεσε τον Αρχιμανδρίτη Θεοφάνη Λεμονάκη από τη Φλόριδα. Οπως είχε γράψει ο «Εθνικός Κήρυξ» στις 9 Σεπτεμβρίου 2010, ο Αρχιμανδρίτης Θεοφάνης Λεμονάκης υπηρετούσε από τον περασμένο Μάρτιο στο Μετόχι της Αναλήψεως του Σωτήρος της Ιεράς Μονής Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου στην πόλη Κλίαργουότερ της Φλόριδας με απόσπαση από την Αρχιεπισκοπή Κρήτης. Αρνήθηκε να πειθαρχήσει στην κλήση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου να επιστρέψει στην οργανική του εφημεριακή θέση στην Κρήτη και με ομάδα από 30 ή 35 ενορίτες έφυγε και σε κοντινή απόσταση άνοιξε δική του εκκλησία σε κάποιο μαγαζί το οποίο διαμορφώθηκε καταλλήλως.



Σε επικοινωνία του «Ε.Κ.» με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, επιβεβαίωσε την είδηση της καθαίρεσης λέγοντας πως «είναι αληθέστατο ότι ‘καθαιρέθηκε’, το κοινοποιήσαμε στους πάντες, έγινε η σύγκληση της Συνόδου και καθηρέθη ο πρώην Αρχιμανδρίτης».



Σε επικοινωνία του «Ε.Κ.» με τον Αρχιμανδρίτη Θεοφάνη Λεμονάκη, είπε: «Σας ευχαριστώ πολύ, δεν θα ήθελα να σχολιάσω αυτό το θέμα (της καθαίρεσης), κανένα σχόλιο». Αναφορικά με το αν θα ήθελε να πει κάτι για την καινούργια εκκλησία που άνοιξε, είπε ότι «δεν θα ήθελα να κάνω κανένα σχόλιο, σας ευχαριστώ πολύ, ο Θεός να είναι μαζί μας».



Αναζητήσαμε από την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου τον ηγούμενο της Μονής Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια, Μητροπολίτη Τυάνων Παϊσιο, αλλά ο αρχιγραμματέας Ιωάννης Κωτσαρίδης είπε ότι «απουσιάζει στην Ελλάδα». Ο κ. Κωτσαρίδης ανέλαβε να τον βρει στην Ελλάδα για να επικοινωνήσει μαζί μας, πλην όμως δεν είχε επικοινωνήσει μέχρι την ώρα που ολοκληρώθηκε η ανά χείρας έκδοση.



Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος είπε ότι «το κοινοποιήσαμε στον ίδιον (τον Αρχιμανδρίτη Λεμονάκη) στην Αρχιεπισκοπή, στη Μονή, σε όλους».



Υπενθυμίζεται ότι ο Επίσκοπος Βικέντιος, αναπληρωτής ηγούμενος της Μονής Χρυσοβαλάντου, στη συνέντευξή του στον «Ε.Κ.» στις 9 Σεπτεμβρίου είχε χαρακτηρίσει ως «λάθος» του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου την απόσπαση του Αρχιμανδρίτη Λεμονάκη. Η σχετική παράγραφος ήταν η εξής: «Αναφορικά με το αν έκανε λάθος ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης που έστειλε τον π. Λεμονάκη εδώ χωρίς την εκ των προτέρων έγκριση του Πατριαρχείου, ο κ. Βικέντιος είπε ‘νομίζω’ και συμπλήρωσε ‘παρόλο ότι είμαστε ευγνώμονες στον Αγιο Κρήτης. Εμένα με συγκίνησε η απόφασή του αυτή να στείλει έναν κληρικό κατεπειγόντως να καλύψει ένα κενό που είχαμε. Αλλά επειδή εγώ δεν μίλησα καθόλου ούτε με τον Αγιο Κρήτης, ούτε με κανέναν από την Αρχιεπισκοπή Κρήτης, το ανέλαβε ο ίδιος ο ηγούμενος, δεν ήξερα ότι ο π. Λεμονάκης απεσπάσθη από την Αρχιεπισκοπή Κρήτης, εδώ».



Οταν την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου ζητήσαμε από τον Αρχιεπίσκοπο Ειρηναίο να σχολιάσει τις δηλώσεις του Επισκόπου Βικεντίου, είπε ότι «εμείς κάναμε την απόσπαση του Λεμονάκη όπως κάνουμε τις αποσπάσεις όλων των κληρικών.



Δεχόμεθα τα δικαιολογητικά και κάνουμε τις αποσπάσεις, δεν έχομε ζητήσει ποτέ την έγκριση του Πατριαρχείου. Η ίδια η Μονή μας το ζήτησε, δεν μας είπε ότι πρέπει να έχομε την έγκριση του Πατριαρχείου. Αν μας το έλεγε κάποιος θα το κάναμε, δεν έχομε δυσκολία, αλλά κάναμε αυτό που κάνουμε σε όλες τις περιπτώσεις».



Στην ερώτηση πώς σχολιάζει αυτό που λέγεται ευρέως πλέον από κληρικούς και λαϊκούς, ότι με τη Μονή Χρυσοβαλάντου και τα Μετόχια, τα οποία λειτουργούν εν είδει ενορίας έχει δημιουργηθεί μία παράλληλη Δικαιοδοσία με εκείνη της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και προτείνουν να υπαχθεί η Μονή στην Αρχιεπισκοπή, ο Αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος είπε, ότι «αυτό είναι εσωτερικό θέμα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, δεν γνωρίζω τα εκεί πράγματα, αν ήξερα θα σας έλεγα ευχαρίστως όπως σας είπα για τα υπόλοιπα θέματα που με ρωτήσατε».



Οταν ρωτήθηκε για τη γνώμη του στο θέμα της ομοφυλοφιλίας στον κλήρο όλων των βαθμίδων, απάντησε: «Δεν το συζητώ καθόλου, είναι απόβλητο, απαράδεκτο, η Αγία Γραφή, η Εκκλησία και οι Κανόνες ούτε συμβιβάζονται, ούτε τίποτε».



Στην ερώτηση εάν ο ίδιος θα χειροτονούσε κάποιον εγνωσμένο ομοφυλόφιλο, ως Διάκονο, Πρεσβύτερο ή Επίσκοπο, υπογράμμισε:



«Οχι μόνο αυτό δεν θα το έκανα, αλλά και άλλα πράγματα. Είμαι υπέρ της πολύ αυστηρής γραμμής όπως εάν υπάρχουν κωλύματα, τα συνήθη κωλύματα προγαμιαίων σχέσεων κ.λπ.». Και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν ορισμένοι από τους αρχιερείς οι οποίοι παρακάμπτουν αυτά τα προβλήματα, εγώ ποτέ».



- Εάν παρ’ ελπίδα έχουν παρεισφρήσει στην Εκκλησία της Κρήτης ομοφυλόφιλοι κληρικοί θα τους καθαιρέσετε; ρωτήθηκε, για να απαντήσει «βεβαίως, βεβαίως».



Οπως είχε επισημανθεί στο δημοσίευμα του «Ε.Κ.» στις 9 Σεπτεμβρίου, ο Αρχιμανδρίτης Λεμονάκης προτού χειροτονηθεί, ήταν αγιογράφος με το όνομα Γεώργιος Λεμονάκης, με τον οποίο ο Μητροπολίτης Παϊσιος διατηρούσε στενή φιλία και γνωριμία και τον οδήγησε στον ιερό κλήρο μέσω της Εκκλησίας της Κρήτης και συγκεκριμένα του Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγενίου για να υπηρετήσει στη Μονή Χρυσοβαλάντου. Γι’ αυτό μετά τη χειροτονία του επέστρεψε στην Αμερική και διορίσθηκε αρχικά στο Μετόχι του Αγίου Αθανασίου στο Σικάγο.



Μάλιστα, ενώ υπηρετούσε εκεί, ο Μητροπολίτης Σικάγου Ιάκωβος κατά παράκληση του Μητροπολίτη Παϊσίου και έγκριση του Μητροπολίτη Ιεραπύτνης Ευγενίου του απένειμε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη.



Σε επικοινωνία του «Ε.Κ.» την Τετάρτη με τον Μητροπολίτη Ιεραπύτνης Ευγένιο, είπε ότι «έγινε η καθαίρεση στις 22 Σεπτεμβρίου από το Συνοδικό Δικαστήριο ομόφωνα οπότε έχει λήξει το θέμα». Στην ερώτηση πώς έγινε και τον είχατε χειροτονήσει καθ’ υπόδειξη του Παϊσίου, είπε ότι «δεν μπορώ να σας πω, σας παρακαλώ έχει λήξει το θέμα, το θέμα το ξέρετε πολύ καλά, τι να πω παραπάνω;».



Στην ερώτηση αν έχει κάποια ευθύνη γι’ αυτόν τον άνθρωπο που εκείνος χειροτόνησε, απάντησε: «κατ’ εντολή, όταν παίρνεις μία εντολή την εκτελείς για να εξυπηρετηθεί το Μοναστήρι (Χρυσοβαλάντου) και μάλιστα τον ήξεραν εκ των προτέρων, έμεινε εκεί, είχαν μία καλή σχέση, από εκεί και πέρα τι μπορώ να σας πω».



Αναφορικά με το αν γνώριζε τον Λεμονάκη ο ίδιος, είπε πως «ήλθε εδώ για λίγο, μετά πήγε στο Ηράκλειο τα τελευταία χρόνια, τα έχετε γράψει στην εφημερίδα σας τα γνωρίζετε».



Και συμπλήρωσε: «Τι να σας πω περισσότερο, εκεί τον είχατε στην Αμερική, εμείς για το καλό της Εκκλησίας το κάναμε, δεν είχαμε κανένα συμφέρον».



Υπενθυμίζεται ότι στη συνέντευξή του στις 9 Σεπτεμβρίου ο Επίσκοπος Βικέντιος κράτησε σαφείς αποστάσεις από τις αποφάσεις και ενέργειες του Μητροπολίτη Παϊσίου, αποκαλύπτοντας συνάμα ότι αυτοί οι δύο μόνο, δηλαδή Παϊσιος και Βικέντιος, αποτελούν το Ηγουμενοσυμβούλιο. Υπενθυμίζομε τη συγκεκριμένη παράγραφο: «Στην ερώτηση ποιοι αποτελούν το Ηγουμενοσυμβούλιο της Μονής Χρυσοβαλάντου, ποιοι αποφασίζουν, ο Επίσκοπος Βικέντιος είπε, πως ‘σύμφωνα με απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχου είναι ο ηγούμενος και η ταπεινότης μου και τα πρακτικά τα τηρεί ο εκάστοτε αρχιγραμματέας της Μονής», ενώ όταν του ζητήθηκε η διευκρίνιση «δηλαδή εσείς οι δύο είστε το Ηγουμενοσυμβούλιο;», είπε «μάλιστα» και συμπλήρωσε «το βλέπω κι εγώ ότι δεν μπορεί αυτό να συνεχιστεί».



Αποκάλυψε ότι το Νοέμβριο θα επισκεφθεί τη Μονή ο Μητροπολίτης Ικονίου Θεόληπτος. «Γι’ αυτό και αναμένοντας τον προσεχή Νοέμβριο την έλευση του προέδρου μας του Μητροπολίτη Ικονίου κ. Θεολήπτου, είναι ένα από τα θέματα που θα μας απασχολήσουν. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να γίνει διεύρυνση του Ηγουμενοσυμβουλίου ώστε να υπάρχουν κι άλλες γνώμες», τόνισε.



Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για τα διαμειβόμενα στη Μονή Χρυσοβαλάντου, κι ότι έχει διακοπεί ακόμα και η βασική επικοινωνία ανάμεσα στο Ηγουμενοσυμβούλιο, δηλαδή στους κ. Παϊσιο και Βικέντιο.





Σεπτέμβριος 30, 2010

Διάσπαση στο Μετόχι της Μονής Χρυσοβαλάντου στη Φλόριδα

Του Θεόδωρου Καλμούκου



ΒΟΣΤΩΝΗ. Διάσπαση επήλθε στο Μετόχι της Αναλήψεως του Κυρίου στην πόλη Κλίαργουοτερ της Φλόριδας, το οποίο ανήκει στην Πατριαρχική Μονή Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου της Αστόριας Νέας Υόρκης και λειτουργεί εν είδει ενορίας - κοινότητας. Ο Αρχιμανδρίτης Θεοφάνης Λεμονάκης, ο οποίος υπηρετούσε σ’ αυτό από το Μάρτιο με απόσπαση από την Αρχιεπισκοπή Κρήτης, αρνήθηκε να πειθαρχήσει στην κλήση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου να επιστρέψει στην οργανική του εφημεριακή θέση στην Κρήτη και με ομάδα από 30 ή 35 ενορίτες έφυγε και σε κοντινή απόσταση άνοιξε δική του εκκλησία σε κάποιο μαγαζί.



Η απόσπαση του Αρχιμανδρίτη Λεμονάκη δεν εγκρίθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο «δια λόγους ους η Εκκλησία γνωρίζει», όπως είπε χαρακτηριστικά στον «Ε.Κ.» ο Επίσκοπος Απαμείας Βικέντιος αναπληρωτής ηγούμενος της Μονής Χρυσοβαλάντου, καθότι ο Μητροπολίτης Τυάνων Παϊσιος απουσιάζει στην Ελλάδα.



Εν τω μεταξύ, ο Επίσκοπος Βικέντιος, ο οποίος χαρακτήρισε ως «λάθος» του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου την απόσπαση του π. Λεμονάκη, συνάμα αποστασιοποιείται κάθετα από πολλές αποφάσεις και ενέργειες του ηγουμένου της Χρυσοβαλάντου Μητροπολίτη Παϊσίου, συμπεριλαμβανομένης και της περίπτωσης του Αρχιμανδρίτη Θεοφάνη Λεμονάκη. Υπογραμμίζεται ότι το Ηγουμενοσυμβούλιο της Μονής Χρυσοβαλάντου το απαρτίζουν οι δυο τους, δηλαδή ο Μητροπολίτης Παϊσιος και ο Επίσκοπος Βικέντιος, ενώ ο Αρχιγραμματέας Δρ. Ιωάννης Κωτσαρίδης κρατά τα πρακτικά. Η Μονή έχει στους καταλόγους της εννέα Μετόχια ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες.



Ο Αρχιμανδρίτης Λεμονάκης προτού χειροτονηθεί, ήταν αγιογράφος με το όνομα Γεώργιος Λεμονάκης, με τον οποίο ο κ. Παϊσιος διατηρούσε στενή φιλία και γνωριμία και τον οδήγησε στον ιερό κλήρο μέσω της Εκκλησίας της Κρήτης και συγκεκριμένα του Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγενίου.



Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος έθεσε τον π. Λεμονάκη σε αργία από κάθε ιεροπραξία, ενώ στις 13 Σεπτεμβρίου τον παραπέμπει σε Πνευματικό Δικαστήριο, με το ενδεχόμενο να οδηγηθεί σε καθαίρεση.



Σε επικοινωνία του «Εθνικού Κήρυκα» με τον Αρχιμανδρίτη Λεμονάκη είπε: «Σας ευχαριστώ πολύ που μου τηλεφωνήσατε, αλλά πραγματικά δεν θέλω να αναφερθώ σ’ αυτό το θέμα» και συμπλήρωσε «έχω την εν Χριστώ ειρήνη στην καρδιά μου και στην ψυχή μου και είμαι πολύ ευχαριστημένος, τίποτε άλλο δεν έχω να σας πω».



Ο Αρχιμανδρίτης Λεμονάκης χειροτονήθηκε από τον Μητροπολίτη Ιεραπύτνης Ευγένιο κατά παράκληση του Μητροπολίτη Τυάνων Παϊσίου για να υπηρετήσει στη Μονή Χρυσοβαλάντου. Γι’ αυτό μετά τη χειροτονία του επέστρεψε στην Αμερική και διορίσθηκε αρχικά στο Μετόχι του Αγίου Αθανασίου στο Σικάγο. Μάλιστα, ενώ υπηρετούσε εκεί, ο Μητροπολίτης Σικάγου Ιάκωβος κατά παράκληση του Μητροπολίτη Παϊσίου και έγκριση του Μητροπολίτη Ιεραπύτνης Ευγενίου του απένειμε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη.



Με την αιτιολογία ότι ο πατέρας του ήταν ασθενής στην Κρήτη ζήτησε να επιστρέψει και να υπηρετήσει εκεί. Παρέμεινε λίγο καιρό στη Μητρόπολη Ιεραπύτνης όπου σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Κ.», ήλθαν σε ρήξη με τον Μητροπολίτη Ευγένιο, οπότε ο Αρχιμανδρίτης Λεμονάκης κατέφυγε στη δικαιοδοσία του Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου στο Ηράκλειο.



Αλλεπάλληλες προσπάθειες να επικοινωνήσουμε με τον Μητροπολίτη Ιεραπύτνης Ευγένιο που τον χειροτόνησε στάθηκαν άκαρπες.



Το Μάρτιο ο Μητροπολίτης Παϊσιος ζήτησε και πάλι την απόσπαση του Αρχιμανδρίτη Λεμονάκη από την Αρχιεπισκοπή Κρήτης για να υπηρετήσει στη Χρυσοβαλάντου. Ο Αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος τον απέσπασε, πλην όμως το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν ενέκρινε την απόσπαση, οπότε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης του ζήτησε να επιστρέψει πάραυτα, αλλά ο Αρχιμανδρίτης Λεμονάκης δεν υπακούει.



Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» είπε πως «γνωρίζω τα πάντα και λυπούμαι για τα πάντα» και συμπλήρωσε «ο κληρικός αυτός (ο Λεμονάκης) πήρε απόσπαση για να διακονήσει εις την Ιερά Μονή της Χρυσοβαλάντου. Τελείωσε η περίοδος αυτή διότι η Μονή είπε ότι δεν χρειάζεται περισσότερη διακονία και του είπαμε να επιστρέψει πίσω. Δεν έχει επιστρέψει και δεν ξέρουμε αν θα επιστρέψει. Εμείς ωστόσο έχουμε λάβει τα κανονικά μέτρα, τον έχουμε κάνει αργό και θα προχωρήσουμε να κάνουμε ό,τι προβλέπουν οι κανόνες για τη στάση αυτή και την ανυπακοή».



Αναφορικά αν προτίθεται να τον καθαιρέσει είπε, ότι «είναι πλέον θέμα του Επισκοπικού και του Συνοδικού Δικαστηρίου. Στις 13 του μηνός θα φέρω το θέμα στα αρμόδια όργανα κι ό,τι αποφασίσουν».



Ο «Ε.Κ.» ζήτησε να μιλήσει με τον Μητροπολίτη Παϊσιο, πλην όμως ο αρχιγραμματέας Ιωάννης Κωτσαρίδης μας είπε ότι βρίσκεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Χίο και δεν μπορούσε να τον εντοπίσει.



Αντ’ αυτού επέστρεψε το τηλεφώνημά μας ο αναπληρωτής ηγούμενος της Χρυσοβαλάντου, Επίσκοπος Απαμείας Βικέντιος, ο οποίος αναφέρθηκε κατ’ αρχάς στην υπηρεσία του π. Λεμονάκη στο Μετόχι του Σικάγου το 2008. Είπε πως «πήγα να δω στο Σικάγο τι ακριβώς συμβαίνει, κι αυτό που βρήκα στο ναό ήταν τριακόσια δολάρια. Οταν πήγε εκείνος (ο π. Λεμονάκης) εκεί είχε αρκετά χρήματα η εκκλησία. Είχε περισσότερες από 25 χιλιάδες, κι εγώ βρήκα 300 δολάρια. Βεβαίως κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του ήταν σε επικοινωνία με τον ηγούμενο (τον Παϊσιο)».



Στην ερώτηση αν έγινε ατασθαλία, είπε ότι «έκανα έκθεση στο ηγουμενοσυμβούλιο και ενημέρωσα τον ηγούμενο ότι βρήκα μόνο αυτά τα χρήματα εκεί. Τώρα έγινε κατάχρηση, ξοδεύτηκαν στους μισθούς του; Ξέρω ότι του έδιναν 500 δολάρια την εβδομάδα». Είπε ακόμα πως «είχε δικό της σπίτι η εκκλησία και αυτοκίνητο, αλλά δεν κάθισε για πολύ μεγάλο διάστημα από όσο μου είπαν, νοίκιασε άλλο σπίτι κι έμεινε εκτός», ενώ δήλωσε άγνοια γιατί το έκανε αυτό ο π. Λεμονάκης, λέγοντας «τι να σας πω δεν ξέρω».



Στην ερώτηση ποιοι αποτελούν το ηγουμενοσυμβούλιο της Μονής Χρυσοβαλάντου, ποιοι αποφασίζουν, είπε «σύμφωνα με απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχου είναι ο ηγούμενος και η ταπεινότης μου και τα πρακτικά τα τηρεί ο εκάστοτε αρχιγραμματέας της Μονής» ενώ στην ερώτηση «δηλαδή εσείς οι δύο είστε το ηγουμενοσυμβούλιο;», είπε «μάλιστα» και συμπλήρωσε «το βλέπω κι εγώ ότι δεν μπορεί αυτό να συνεχιστεί». Αποκάλυψε ότι το Νοέμβριο θα επισκεφθεί τη Μονή ο Μητροπολίτης Ικονίου Θεόληπτος. «Γι’ αυτό και αναμένοντας τον προσεχή Νοέμβριο την έλευση του προέδρου μας του Μητροπολίτη Ικονίου κ. Θεολήπτου, είναι ένα από τα θέματα που θα μας απασχολήσουν. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να γίνει διεύρυνση του ηγουμενοσυμβουλίου ώστε να υπάρχουν κι άλλες γνώμες», τόνισε.



Ο κ. Βικέντιος για πρώτη φορά αποκάλυψε ότι κράτησε αποστάσεις από τον κ. Παϊσιο για την επιστροφή του π. Λεμονάκη στην Αμερική. Οπως ανέφερε, «πέρυσι το καλοκαίρι ευρισκόμενος ο ηγούμενος στην Κρήτη ζήτησε από τον π. Λεμονάκη να επανακάμψει στην Αμερική. Βεβαίως θέλω να πω μ’ όλο μου τον σεβασμό προς τον άγιο καθηγούμενο (εννοεί τον Παϊσιο) ότι ήμουν αντίθετος έχοντας πάντοτε στο μυαλό μου την υπόθεση του Σικάγου».



Παραδέχθηκε ότι ο κ. Παϊσιος παρέκαμψε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και απευθύνθηκε απευθείας στον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης. «Βεβαίως», είπε ο κ. Βικέντιος, ενώ στην ερώτηση αν του είπε ότι αυτό είναι αντικανονικό, ο Επίσκοπος Βικέντιος αποκάλυψε: «Βεβαίως του είπα, αλλά απάντησε αφού δεν υπάρχει άλλη λύση, τουλάχιστον προσωρινά να έλθει και θα ακολουθήσουμε τη διαδικασία της αποσπάσεως» και συμπλήρωσε «εγώ δεν συνέχισα το θέμα, τοποθετήθηκε ο κληρικός (ο π. Λεμονάκης) εκεί, δεν τον είδα καθόλου εγώ προσωπικά. Ο Αγιος καθηγούμενος είχε επικοινωνία μαζί του κι εκείνος κατεύθυνε τα πράγματα σαν Πρώτος που είναι στην Πατριαρχική Μονή», τόνισε ο κ. Βικέντιος.



Το Μάιο στη γιορτή της Αναλήψεως ο Επίσκοπος Βικέντιος επισκέφτηκε το Μετόχι και επισήμανε «μερικά πράγματα» που τον έκαναν να εκμανεί. «Η εμπειρία ενός κληρικού που ξέρει να κάνει Ακολουθίες, να στέκεται στο ύψος του όπως επιβάλλεται σ’ έναν ιερωμένο, είδα και ορισμένες ακαταστασίες στην εκκλησία και μπορώ να σας πω η σκέψη μου ήταν ότι κάποιο πρόβλημα υπάρχει.



Εν τω μεταξύ, είχε έλθει στο Πατριαρχείο η απάντηση ότι δεν εγκρίθηκε η απόσπασή του. Του στείλαμε έγγραφο και του είπαμε ότι η απόφαση του Πατριαρχείου είναι αυτή οπότε να ετοιμαστεί για την επιστροφή του στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης. «Θέλω να σας πω ότι δεν έμεινε στο σπίτι της εκκλησίας», διευκρίνισε ο κ. Βικέντιος, ενώ στην ερώτηση αν του είπε ποτέ γιατί δεν έμεινε στην οικία της εκκλησίας, απάντησε: «Σε μένα προσωπικά όχι, αν το είχε πει στον Τυάνων, δεν το γνωρίζω. Εγώ δεν είχα ποτέ καμία επικοινωνία μαζί του».



Στην ερώτηση είναι δίκαιο να σκεφθεί κανείς ότι σε πολλά σημεία αποστασιοποιείστε από τις ενέργειες του ηγουμένου, Μητροπολίτη Παϊσίου, ο κ. Βικέντιος απάντησε: «Βεβαίως, οπωσδήποτε υπάρχουν διαφορετικές θέσεις σε πάρα πολλά θέματα στο ηγουμενοσυμβούλιο, γι’ αυτό δεν είναι δυνατόν σ’ ένα ηγουμενοσυμβούλιο να υπάρχουν μόνο δύο άτομα».



Σημείωσε επίσης ότι «είμαι περίλυπος, θα μπορούσε το θέμα να είχε αποφευχθεί εάν ο ηγούμενος είχε λάβει σοβαρά υπ’ όψη του τη δική μου έκθεση εν σχέσει με το Σικάγο», ενώ στην ερώτηση γιατί δεν την έλαβε σοβαρά υπ’ όψη του, είπε «δεν ξέρω γιατί το έκανε αυτό. Ισως του έλεγε άλλα πράγματα ο π. Λεμονάκης και να μην ήθελε να πιστέψει ούτε τη μια πλευρά ούτε την άλλη».



Στην επισήμανση «μα είναι δυνατόν να πιστέψει τον π. Λεμονάκη και να μη πιστέψει εσάς, τον άμεσο και στενό του συνεργάτη και συνιδρυτή της Μονής και των Μετοχίων της;» τόνισε: «Δεν μπορώ να σας απαντήσω διότι δεν το ερεύνησα περισσότερο, δεν ζήτησα περαιτέρω εξηγήσεις. Εφόσον εκείνος (ο Παϊσιος) επιμένει έχει και την ευθύνη».



Ερωτηθείς ποιες είναι οι σχέσεις σας με τον Μητροπολίτη Παϊσιο αυτή τη στιγμή, είπε: «Θέλω να πω ότι είναι καλές, συνεργαζόμαστε σε διάφορα θέματα, βέβαια διαφωνώ κάθετα σε θέματα τα οποία κρίνω ότι πρέπει να γίνουν διαφορετικά. Εχω τη γνώμη μου και την υποστηρίζω μέχρις ενός σημείου. Υπάρχει βέβαια και η Μητέρα Εκκλησία διότι καταγράφονται τα πρακτικά στο ηγουμενοσυμβούλιο και πιστεύω ότι τώρα με τον ερχομό του Αγίου Ικονίου θέματα τα οποία είναι επίσημα και θέλουν περαιτέρω συζήτηση θα τεθούν στις συνεδριάσεις που θα γίνουν. Η επίσκεψη το Νοέμβριο θα είναι πάρα πολύ κρίσιμη».



Στην ερώτηση πώς πηγαίνουν τα οικονομικά της Μονής και των Μετοχίων γενικά, είπε ότι «το πρόβλημα υπάρχει σήμερα στο Μετόχι της Φλόριδας, αλλά γενικά είναι καλά τα οικονομικά».



Αναφορικά με το αν έκανε λάθος ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης που έστειλε τον π. Λεμονάκη εδώ χωρίς την εκ των προτέρων έγκριση του Πατριαρχείου, ο κ. Βικέντιος είπε, «νομίζω» και συμπλήρωσε «παρόλο ότι είμαστε ευγνώμονες στον Αγιο Κρήτης. Εμένα με συγκίνησε η απόφασή του αυτή να στείλει έναν κληρικό κατεπειγόντως να καλύψει ένα κενό που είχαμε. Αλλά επειδή εγώ δεν μίλησα καθόλου ούτε με τον Αγιο Κρήτης, ούτε με κανέναν από την Αρχιεπισκοπή Κρήτης, το ανέλαβε ο ίδιος ο ηγούμενος, δεν ήξερα ότι ο π. Λεμονάκης απεσπάσθη από την Αρχιεπισκοπή Κρήτης, εδώ».



Αναφορικά με το αν πρέπει να καθαιρεθεί, απάντησε: «Εάν δεν επιστρέψει στην προϊσταμένη του αρχή δεν υπάρχει άλλη λύση σ’ αυτό το θέμα».







Ο Αρχιμανδρίτης Θεοφάνης Λεμονάκης, ο οποίος με ομάδα ενοριτών και άλλων ομογενών έχει αρχίσει δική του εκκλησία στο Κλίαργουουερ.







Σεπτέμβριος 08, 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου