Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Η Εκκλησία των Παραδοσιακών Ορθοδόξων στην Αμερική. Πρώτη διευρυνένη επαρχιακή σύνοδος. Περιοδεία Ιεραρχών σε Αμερική και Καναδά. Δείτε στο τέλος του ρεπορτάζ όσα λένε οι δυο Επίσκοποι Φώτιος Μαραθώνος και Χρυσόστομος Αττικής κ Βοιωτίας


Νέα Υόρκη.  Συνήλθε το Σάββατο 1η Οκτωβρίου στην Νέα Υόρκη στον Ιερό Καθεδρικό και Μητροπολιτικό ιστορικό ιερό ναό της Αγίας Μαρκέλλας στην Αστόρια   η πρώτη διευρυμένη επαρχιακή  σύνοδος της Μητροπόλεως των ΓΟΧ  Αμερικής  που ακολουθούν το πάτριο-παλαιό ημερολόγιο . Η επαρχιακή τοπική σύνοδος συνήλθε υπό την προεδρεία του Μητροπολίτη Παύλου και την συμμετοχή δια τηλεδιασκέψεως του Αρχ. Αθηνών κ. Καλλινίκου.  Η Εκκλησία των ΓΟΧ στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι  το ποίμνιο της ξεπερνά τα 150.000 με 200.000 πιστούς ενώ πρόσφατα προσχώρησαν σε αυτήν  και μεγάλος αριθμός  ορθοδόξων  παλαιοημερολογητών  Σλαβόφωνοι και Ορθόδοξοι μη Έλληνες ο αριθμός των οποίων τώρα καταγράφεται και πιστοποιείται.  Τα μυστήρια και εκκλησιαστικές πράξεις (γάμοι κηδείες βαφτίσια κτλ) η ελληνική πολιτεία επί υπουργείας  εξωτερικών κ. Θ. Πάγκαλου αναγνωρίζονται κανονικά αλλά μισθολογικά δεν εντάσσονται στον δημόσιο προϋπολογισμό του ελληνικού κράτους και αυτοχρηματοδοτούνται από δωρεές των πιστών και το δικό τους ιδιωτικό  ταμείο που έχει δημιουργηθεί για τις  ανάγκες των κατά τόπους μητροπόλεων και ενοριών. Η Εκκλησία των ΓΟΧ υπό τον Μακαριώτατο Αρχ. Αθηνών κ. Καλλίνικο είναι η πλέον  σοβαρή εκκλησιαστική ορθόδοξη κοινότητα που ακολουθεί το παλαιό ημερολόγιο. Στην Αμερική η Ορθόδοξη Εκκλησία που ακολουθεί το  παλαιό ημερολόγιο όλο και μεγαλώνει και πρόσφατα εντάχθηκαν στο δυναμικό της πιστοί μη Έλληνες Ορθόδοξοι που αποσπάσθηκαν από άλλες εκκλησιαστικές δικαιοδοσίες.     Στη νέα σύνθεση της επαρχιακής συνόδου που συνήλθε στην Νέα Υόρκη  συμμετείχαν οι Μητροπολίτες Σέργιος και Μωυσής που πλέον εισήχθησαν στην Εκκλησία των παραδοσιακών  ορθοδόξων υπό τον Αρχ. Αθηνών κ Πάσης Ελλάδος του παλαιού ημερολογίου κ. Καλλίνικου και τώρα τελούν υπό την προεδρεία του Μητρ. Ορθόδοξων ΓΟΧ  Αμερικής κ. Παύλου . Στην πρώτη συνεδρίαση  αυτής της μορφής επαρχιακή σύνοδο συζητήθηκαν θέματα ποιμαντικής διαποίμανσης ενώ ύστερα από μια 15ετία η νέα Μητρόπολης Αμερικής των Παλαιοημερολογητών ξεκαθάρισε και το τοπίο σε θέματα εκκλησιαστικής πειθαρχίας για ζητήματα που είχαν ανακύψει κατά καιρούς με κληρικούς της που είτε αυτοαποσχηματήσθηκαν είτε καθαιρέθηκαν -επί του θέματος θα εκδοθεί ειδικό ανακοινωθέν με τα ονόματα των  πρώην κληρικών αυτών  ώστε να γνωρίζουν οι άλλες εκκλησιαστικες δικαιοδοσίες. Κατά την διάρκεια της συνεδριάσης ελήφθει απόφαση  και ειδική ποιμαντική μέριμνα για την εσωτερική μετανάστευση από πολιτεία σε πολιτεία αλλά και από την Ελλάδα προς τις ΗΠΑ ώστε να υπάρχει βοήθεια προς αυτούς τους πιστούς Στην συνεδρίαση εισηγήσεις και τοποθετήσεις έκαναν  και οι Μητροπολίτες που προσεχώρησαν στην Εκκλησία των ΓΟΧ Αμερικής κ. Σέργιος και Μωυσής ενώ  για θέματα ποιμαντικής μέριμνας της μητροπόλεως ενημέρωσε την σύνοδο ο επίσκοπος Θεουπόλεως Χριστόδουλος. Αποκλειστικές δηλώσεις για τις εργασίες της Επαρχιακής συνόδου στην Εκκλησία των ΓΟΧ Αμερικής έκανε προς τα πρώτο θέμα o αρχιγραμματεύς της ιεράς συνόδου Επίσκοπος Φώτιος και ο Μητρ. Αττικής και Βοιωτίας κ. Χρυσόστομος.
Την  Κυριακή 2 Οκτωβρίου θα τελέσθηκε  στον ιστορικό ιερό της Αγίας Μαρκέλλας Αρχιερατικό συλλειτούργο ενώ τα μέλη της Ιεράς Συνόδου εξ Ελλάδος κ. Φώτιος και Χρυσόστομος θα ξεκινήσουν ποιμαντικές επισκέψεις στις κατά τόπους νέες μητροπόλεις αλλά και σε νέες και παλαιές  ενορίες στον Καναδά και την Αμερική. Προς το τέλος της εβδομάδος αναμένεται να έλθει στις ΗΠΑ  και ο Αρχ. Αθηνών και πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου των ΓΟΧ κ.κ. Καλλίνικος ο οποίος αναμενόταν να έρθει αλλά μικρό ζήτημα με την υγεία του άλλαξε προσωρινά το πρόγραμμα του. H Εκκλησία που ακολουθεί το πάτριο ημερολόγιο των παραδοσιακών ορθοδόξων στην Αμερική σήμερα αριθμεί περί τις 20.000 και πλέον πιστούς σε όλη την Αμερική και τον Καναδά με 12 ενορίες, τέσσερα σχολεία, τρεις μοναστικές αδελφότητες και πλούσιο κοινωνικό και ποιμαντικό έργο. Έργο που γίνεται αθόρυβα εδώ και πέντε δεκαετίες. Εκ των ιδρυτών της Εκκλησίας του παλαιού ημερολογίου στην Αμερική υπήρξε ο αείμνηστος Επίσκοπος Αστορίας Κυρός Πέτρος (κατά κόσμον Αστυφίδης) το 1956 και ήταν αυτός που συνένωσε με τους Ρώσσους της διασποράς όλο το ποίμνιο που ακολουθεί το παλαιό εορτολόγιο. Συνεχιστής και διάδοχος του Επισκόπου Αστορίας Πέτρου σήμερα είναι ο ανιψιός και πνευματικό του τέκνο Μητρ. Αμερικής Παύλος. Ο Μητρ. Αμερικής Παύλος τον Φεβρουάριο του 2006 υπέστη ένα βαρύτατο εγκεφαλικό από το οποίο συνήλθε ωστόσο εκ τότε ασκεί τα καθήκοντα του υποβοηθούμενος από μέλη της Ιεράς Συνόδου στην Ελλάδα που συχνά  τον επισκέπτονται στην Νέα Υόρκη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου