Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Η Χρυσή Αυγή τρομάζει και τους Ελληνες της Νέας Υόρκης

TA NEA

Σάλο έχουν προκαλέσει στην ελληνοαμερικανική κοινότητα της Αστόριας οι μυστηριώδεις εμφανίσεις οπαδών του ακροδεξιού κόμματος

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΝΑΤΑΣΑ ΜΠΑΣΤΕΑ

Λίγες μέρες πριν από την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος δεν δίστασε να χαιρετίσει τη νεολαία της οργάνωσής του με τον ναζιστικό χαιρετισμό. Την ώρα που ύψωνε το χέρι του, το βράδυ του Σαββάτου στο Αλσος Γουδή, έσπευσε να το δικαιολογήσει ισχυριζόμενος ότι μπορεί «καμιά φορά» να χαιρετά ναζιστικά, αλλά τα χέρια του είναι... καθαρά, δεν έκλεψε.
Η νέα πρόκληση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννη, ο οποίος σημείωσε ότι για την πλειοψηφία των Ελλήνων ο φασιστικός χαιρετισμός δεν είναι μόνο πρόκληση, αλλά και ύβρις. Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά επισήμανε ότι «ο ελληνικός λαός έχει και μνήμη και κρίση. Πέρασε πολλά για να επιτρέψει στις δυνάμεις του φασισμού να εμφανίζονται ως λύση». 

Το γάντι στην ηγεσία της Χρυσής Αυγής πέταξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τον προκλητικό χαιρετισμό του Νίκου Μιχαλολιάκου λέγοντας πως «τα βάζουν με τους αδύναμους, δέρνουν τους αδύναμους, δεν τα βάζουν ούτε με τους ισχυρούς, ούτε με τους φοροφυγάδες που κρύβει η λίστα  Λαγκάρντ». 

Μπροστά στις αντιδράσεις, η Χρυσή Αυγή έφθασε χθες το βράδυ στο σημείο να ισχυρισθεί ότι με τον χαιρετισμό των Ναζί «χαιρετούσαν οι έλληνες πατριώτες». Οπως ανέφερε, ο χαιρετισμός «με τεταμένη τη δεξιά» είχε καθιερωθεί «από το εθνικό καθεστώς του Ιωάννου Μεταξά». 
Την ίδια ώρα, όμως, δονήσεις προκαλεί στην ελληνική κοινότητα της Αστόριας στη Νέα Υόρκη η παρουσία της Χρυσής Αυγής. Πάντως, όπως αναφέρεται σε εκτενές ρεπορτάζ των «Τάιμς της Νέας Υόρκης», δεν είναι ξεκάθαρο αν πράγματι απέκτησε γραφείο εκεί η οργάνωση και πόσα είναι τα μέλη της. 

Τις δονήσεις που προκάλεσε στην ελληνοαμερικανική κοινότητα στο Κουίνς η δημιουργία γραφείου της Χρυσής Αυγής καταγράφει σε εκτενές ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Nιου Γιορκ Τάιμς». Από τα πρώτα στοιχεία, όταν σε ιστοσελίδα εμφανίσθηκε το σήμα της Χρυσής Αυγής με φόντο τον σκοτεινό ουρανό του Μανχάταν καλώντας τους Ελληνες της διασποράς να δωρίσουν τρόφιμα και ρούχα για τους δεινοπαθούντες στην Ελλάδα και τη φωτογραφία μελών του κόμματος έως τη στιγμή που λίγες ημέρες αργότερα η ιστοσελίδα μπλοκαρίστηκε - από τους χάκερ Anonymous - η είδηση πρόλαβε να προκαλέσει την οργή των τοπικών πολιτικών οι οποίοι έσπευσαν να διοργανώσουν συνέντευξη Τύπου για να καταγγείλουν την παρουσία του ακροδεξιού κόμματος στην Αστόρια.

Το πρόβλημα, γράφουν στο ρεπορτάζ τους οι δημοσιογράφοι Αλαν Φίουερ και Ντανιέλα Σίλβα, είναι ότι «δεν είναι τίποτα γνωστό σχετικά με την πραγματική παρουσία του κόμματος στη γειτονιά. Εχει πράγματι η Χρυσή Αυγή γραφείο στην Αστόρια; Δεν είναι ξεκάθαρο. Ποιοι είναι οι στόχοι της; Επίσης άγνωστο. Τα μέλη της είναι πολλά ή λίγα; Κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα».

Κάτοικοι της Αστόριας καλούνται να δώσουν τη μαρτυρία τους. Ο 34χρονος Τζορτζ Ντέιβις, ελληνοαμερικανός οικονομικός σύμβουλος, περιγράφει ότι είχε δει το πρώτο αυτοκίνητο με αυτοκόλλητο της Χρυσής Αυγής στη γειτονιά πριν από δύο χρόνια. «Εχουν κάποιους δικούς τους στη Νέα Υόρκη εδώ και κάποιο καιρό», λέει. «Δεν είναι σαν να ξύπνησαν χθες και αποφάσισαν να ενταχθούν στο κόμμα».

Η παρουσία της Χρυσής Αυγής έγινε πιο συχνή στη διάρκεια του καλοκαιριού όταν ορισμένοι επιχειρηματίες στην Αστόρια προσεγγίστηκαν από μέλη του κόμματος, που ζητούσαν δωρεές για μια φιλανθρωπική εκδήλωση, εξηγεί ο Νικολας Λάβις, ακτιβιστής του Occupy Astoria. Στην πρώτη επαφή δεν δήλωσαν την πολιτική τους ταυτότητα, όμως επέστρεψαν δωρίζοντας μακό με το σήμα του κόμματος σε όσους έκαναν δωρεά. Οταν κάποιοι επιχειρηματίες συνειδοποίησαν πού θα πήγαιναν οι δωρεές τους, θύμωσαν.

Εκείνη την περίοδο τα μέλη της Χρυσής Αυγής τοποθέτησαν κουτιά εράνου στα Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο της Αστόρια με ετικέτες που έγραφαν «Μόνο για Ελληνες». Ο Χρήστος Βουρνός, πρώτος αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της ευρύτερης Νέας Υόρκης, που έχει τα γραφεία της στο Κέντρο, διηγείται ότι αντιπαρατέθηκε έντονα με μέλη του ακροδεξιού κόμματος τα οποία τελικά έφυγαν. «Εφτασα σχεδόν να ανταλλάξουμε γροθιές με έναν από αυτούς», λέει. «Κάποιος από τους υπόλοιπους επέστρεψε και ζήτησε συγγνώμη και του εξήγησα ότι εδώ δεν δεχόμαστε δραστηριότητες απο πολιτικά κόμματα».

Οι μαρτυρίες δεν σταματούν εκεί. Ο 67χρονος Χρήστος Σκαρλάτος εργάζεται στο ταμείο του «Little Coffee Shop» στην Αστόρια και θυμάται πως μια μέρα τον περασμένο μήνα τον προσέγγισε ένα μέλος της Χρυσής Αυγής και του ζήτησε να αφήσει μερικές κάρτες του κόμματος στο ταμείο. Του επέτρεψε να αφήσει περίπου 30 κάρτες, τις οποίες οι πελάτες πήραν μέσα σε μια εβδομάδα.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ηλίας Τσεκερίδης δήλωσε ότι μερικά μέλη της Χρυσής Αυγής εμφανίσθηκαν στο Σταθάκειο Κέντρο πριν μερικές εβδομάδες και έβγαλαν μερικές φωτογραφίες στα γρήγορα, μεταξύ των οποίων και μια που είχαν γυρισμένη την πλάτη στον φακό και φορούσαν μακό με το σήμα του κόμματος τις οποίες ανέβασαν στο Ιντερνετ. «Μας πήραν τηλέφωνο πολλοί, ακόμα και από την Ελλάδα, και μας ρωτούσαν γιατί τους δίνουμε καταφύγιο. Ομως αυτό δεν έγινε». Κανείς δεν ξέρει ακόμα πού βρίσκονται τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην Αστόρια ενώ πριν από μια εβδομάδα περίπου 200 άτομα συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία του Λυτρωτή στην περιοχή διαμαρτυρόμενα για την παρουσία των Χρυσαυγιτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου