Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Αγιρεύει η κόντρα μεταξύ του Επισκόπου Βικέντιου και του εκδότη της GreekNews Απόστολου Ζουπανιώτη.

Άγριο φραστικό εντονότατο επεισόδιο σημειώθηκε (χτες 12 12 2010) μεταξύ του Δημήτριου Πανάγου, γνωστού φωτορεπόρτερ της Ομογένειας,  και επίσημου φωτογράφου της Ιεράς Αρχιπισκοπής Αμερικής ,  και πιστών υποστηριχτών του Επισκόπου Απαμείας κ. Βικεντίου. Συγκεκριμένα μετά το τέλος της Θ. Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγ. Νεκταρίου στο Brooklyn ο κ. Πανάγος -σύμφωνα με καταγγελίες αυτόπτων μαρτύρων που μας κατήγγειλαν το περιστατικό- εισέβαλε στον ναό και άρχιζε να φωτογραφίζει τον Επίσκοπο Απαμείας Βικέντιο λέγοντας του ότι "δεν είναι η δουλειά σου να βρίσκεσαι εντός του ναού είσαι τιμωρημένος από το Πατριαρχείο".  Ο κ. Βικέντιος το ίδιο και οι πιστοί με τους οποίους συνομιλούσε μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας αντέδρασαν και αρνήθηκαν την φωτογράφιση απειλώντας ότι αν δεν φύγει θα κληθεί η αστυνομία. Ο Γνωστός φωτορεπόρτερ με τον οποίο επικοινωνήσαμε μας είπε ότι "έκρινα πως λόγω της καταστάσεως που έχιε δημιουργηθεί πρέπει να πάω να δω τι γίνεται. Για το ρεπορτάζ. Βλέπω τον Βικέντιο μέσα στον ναό ενώ ξέρω ότι απαγορεύεται. Ζήτησα να βγάλω φωτογραφίες.  Την δουλειά μου έκανα! Ποιο ήταν το κακό; Εκείνοι και πρώτος ο Βικέντιος αντέδρασαν.  Δεν ήθελε να βγάλω φωτογραφίες και άρχιζαν να φωνάζουν μετά  και άρχιζαν να με βρίζουν. Μου επιτέθηκαν φραστικά και σηκώθηκα ήρεμα και καλά να φύγω. Μετά δεν ξέρω τι έγινε. Του είπα (σ.σ. του Βικέντιου) αν θέλει να μιλά με τον κόσο ας ανέβει στην αίθουσα να μην ερχόμαστε και εμείς σε δύσκολη θέση αφού το Πατριαρχείο τον απομάκρυνε από τα καθήκοντα του. Για μένα υπήρχε θέμα και πήγα να το βγάλω!Ποιο το κακό;" Από την πλευρά τους οι καταγγέλοντες αναφέρουν ότι η συμπεριφορά του φωτορεπόρτερ ήταν άκομψη και απρεπής. Με αγένεια και με τσαμπουκά άρχιζε να φωτογραφίζει  τον Βικέντιο και απευθυνόμενος προς τους πιστούς με τους οποίους συνομιλούσε σχεδόν απειλούσε. Υπενθυμιζεται ότι ήδη ο Επίσκοπος Απαμείας έχει δηλώσει πως έχει καταθέσει μήνυση και αγωγή εναντίον του συνεργάτη και συνεταίρου του στην έδκοση της τοπικής εβδομαδίας εφημερίδας GreekNews του Απόστολου Ζουπανιώτη  για συκοφαντικά και δυσφημιστικά δημοσιεύματα εις βάρος του για αυτό και οι σχέσεις των τριών Βικέντιου- Ζουπανιώτη και Πανάγου είναι τεταμένες. Αιτία για την κόντρα και τις μηνύσεις  Βικεντίου εναντίον του Α. Ζουπανιώτη  η κρίση στην Αγία Ειρήνη και η δημόσια υποστήριξη προς τον Παϊσιο εκ μέρους του  Α.Ζ.  
Το ερώτημα που τίθεται εκ των πραγμάτων μετά και από αυτό το περιστατικό, το οποίο δεν είναι ούτε το πρώτο, έχουν προηγηθεί και άλλα μικρότερης και ίσονως σημασίας στην κρίσημη περίοδο μετά το ξέσπασμα της κρίσης με την Αγ.Ειρήνη,  και πολλά άλλα γεγονότα  που έχουν σημειωθεί στα οποία εμπλέκουν τον κατά τα άλλα καλό συνάδελφο, και έχουν περιέλθει σε γνώση  μας  μετά από σχετικές  καταγγελίες, είναι ότι τώρα πλέον ο Δημήτριος Πανάγος ως γνωστόν  μετά από εισήγηση του Αρχ. Δημητρίου ανήκει και στο τάγμα Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου!Επομένως υπάρχει έτσι και αλλιώς μείζον θέμα όταν ένα πρόσωπο που κατά τα άλλα χαίρει εκτίμησης του συνόλου της Ομογένειας με αυτό  τον βαρύτιμο τίτλο αν μπορεί να εμπλέκεται -λόγω βεβαίως και της δουλειάς του- σε τέτοια σοβαρά επεισόδια αφενός, και αφεταίρου είναι εύλογο  αυτή η ανάμιξης του σε μικρά ή μεγάλα επεισόδια να δημιουργούν περίεργους  συνειρμούς στον οποιδήποτε αφού συν τις άλλοις είναι  και στενός συνεργάτης του κ. Απόστολου Ζουπανιώτη(εκ των στενών  και δημοσίως  υποστηριχτών του κ. Παϊσίου)  αλλά κυρίως και πρωτίστως και επίσημος φωτογράφος της Ιεράς Αρχ. Αμερικής και εκ των στενών συνομιλητών  με τον Αρχ. Δημήτριο.
 Εν τω μεταξύ μετά  τα όσα έχουμε αποκαλύψει ημέρες τώρα πριν σημειωθούν όλα αυτά τα γεγονότα και ειδικά μετά την άκρως  αποκαλυπτική συνέντευξη  στον Ε.Κ. του Επισκόπου Απαμείας Βικεντίου και τις τρομερές καταγγελίες εναντίον του Παϊσίου περί σεξουαλικής κακοποίησης του αδερφού του Σπύρου σε ηλικία μόλις 17 ετών, από τον Παϊσιο ο πρώην ηγούμενος ετοιμάζεται (αύριο 14 12 2010) να δώσει την ακυρωθείσα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο συνέντευξη στον Θανάση Κουρτέση. Σας είχαμε αποκαλύψει πριν και μετά την ανακοίνωση της  κατα αρχήν απομάκρυνσης  Παϊσίου  ότι τώρα αρχίζουν όλα! Καθημερινά οι εξελίξεις και το ρεπορτάζ μας επιβεβαιώνουν. Ο πόλεμος και η άγρια και με ένταση κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δυο πρώην στενών φίλων και συνεργατών επί 37 συναπτά έτη, αναμένεται να επιφέρει όχι μόνον δικαστήρια και αγωγές -ένθεν κακείθεν- αλλά και νέα δεινά στην προσωποπαγή  κοινότητα -που και οι δυο Αρχιερείς πλέον του Οικουμενικού Πατριαρχείου μετά την υπαγωγή τους τον Απρίλιο του 1998 δημιούργησαν με τους κόπους και τους μόχθους τις θυσίες το υστέρημα αλλά και το περίσσευμα των πιστών μεταναστών της Ομογένειας από το 1977 μέχρι και σήμερα. Ένα οικοδόμημα που σχεδόν αρχίζει να δείχνει εμφανώς τα σημάδια της κατάρρευσης. Εν τω μεταξύ το Οικουμενικό Πατριαρχείο μεν την άφιξη της 3μελους μοναχικής αδελφότητας τα προσεχή 24ωρα έχει δώσει αυστηρές οδηγίες και εντολές στους τρείς μοναχούς που άφησαν την προηγούμενη ζωή τους και έρχονται να οικοδομήσουν-ελπίζουμε όχι πάνω σε ερείπια.   Όσο για τον νέο ηγουμενεύοντα  Επίσκοπο Φιλομηλίου κ. Ηλία η άφιξη του μάλλον θα καθυστερίσει και άλλο, και ίσως να έχουμε και εδώ αρκετές εξελίξεις δεδομένου ότι στην τοποθέτηση του αντιδρούν σφόδρα πιστοί και εγγεγραμμένα  μέλη της Αγίας Ειρήνης. Πάντως τα γεγονότα καθημερινά τρέχουν και οι εξελίξεις που σημειώνονται στο παρασκήνιο προδιαγράφουν νέες  καταστάσεις. Καταστάσεις που μάλλον δεν συνάδουν ούτε με το πνεύμα των ημερών ούτε πολύ περισσότερο με το ίδιο το ύφος και την πνευματική υπόσταση της Εκκλησίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αν ευσταθούν όλες αυτές οι πληροφορίες-και μιλάμε για ορυμαγδό καταιγιστικών εξελίξεων και γεγονότων που εκτυλίσσονται στο παρασκήνιο- τότε σίγουρα μιλάμε για μια νέα μεγάλη και αυτή την φορά γενικευμένη κρίση εντός της ομογένειας. Κρίση που θα συμπαρασύρει πολλούς και θα δημιουργήσει νέα δεδομένα και για την Αρχ. Αμερικής και για το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Οι τελευταίες ημέρς του 2010 θα δείξουν και θα καθορίσουν πολλά από όσα έρχονται το 2011   Ίδωμεν...
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου