Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ (ΒΟΜΒΑ) ΠΡΟΣ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΠΟ ΘΥΜΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ. ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΖΗΤΑΝΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΤΙΜΩΡΙΑ ΚΑΙ...ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ


Προς τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικό πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο,
Την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Παναγιότατε και Άγιοι Πατέρες,
Η επιστολή αυτή εκπροσωπεί τον Ανδρέα Γεωργίου, έναν επιβιώσαντα από τις επαναλαμβανόμενες πράξεις παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης που προκάλεσε ο αδερφός σας και λειτουργός Μητροπολίτης Παΐσιος Λουλουργάς. Ήδη ο Ανδρέας έχει κάνει γνωστές τις λεπτομέρειες της κακοποίησης σε επιστολή του προς τον Οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο. Επίσης ο Ανδρέας συναντήθηκε με την Πατριαρχική Εξαρχία με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Νικήτα που ήρθε στην Νέα Υόρκη να ερευνήσουν τους ισχυρισμούς (σ.σ. κατηγορίες) εναντίον του Μητροπολίτη Παϊσίου. Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε τις λεπτομέρειες της κακοποίησης στην επιστολή αυτή. Καθώς θα πρέπει να γνωρίζετε, οι πράξεις αυτές στον Ανδρέα είχαν σαν αποτέλεσμα την ουσιαστική ζημία του. Ο Ανδρέας πρέπει να λάβει θεραπεία για όσα υπέμεινε.
Το γραφείο μας έχει ουσιαστική εμπειρία στην εκπροσώπηση επιβιωσάντων σεξουαλικής παιδικής κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων που κακοποιήθηκαν από κληρικούς. Σε αυτή την υπόθεση, η προκαταρκτική έρευνα έχει αναδείξει ισχυρισμούς ότι ο Μητροπολίτης Παΐσιος κατά συρροή περνούσε τα φυσικά όρια των άλλων και προκαλούσε μεγάλο κακό στον πιστό κάθε ηλικίας και ανεξαρτήτως φύλου.  Υπάρχουν επίσης ισχυρισμοί ότι άλλοι κληρικοί και λειτουργοί της Εκκλησίας είτε γνώριζαν την καταχρηστική συμπεριφορά, είτε ήταν γνώστες γεγονότων που θα έβαζαν σε σκέψεις κάθε λογικό άνθρωπο ότι υπήρχε κακοποίηση.
Καθώς ο φόβος και η ντροπή μπορεί να είχε κάνει παλιότερα τα θύματα του Μητροπολίτη Παΐσιου να σιωπήσουν, τώρα αυτό ανήκει στο παρελθόν. Από την εμπειρία μας, όσο πιο σύντομα απαντήσετε ευσπλαχνικά στους επιβιώσαντες της αδικίας που διεπράχθη από τον Μητροπολίτη Παΐσιο, τόσο πιο σύντομα θα ξεκινήσει η διαδικασία θεραπείας των θυμάτων και της εκκλησίας. Η αγνόηση και η καθυστέρηση εξυπηρετεί μόνο στην κατασπατάληση του ηθικού κύρους της εκκλησίας.
Αναφορές στον τύπο κάνουν λόγο ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης έδωσε εντολή στον μητροπολίτη Παΐσιο να εγκαταλείψει τις Ηνωμένες Πολιτείες. επίσης έχει αναφερθεί ότι το Πατριαρχείο σχεδιάζει να αναδιοργανώσει το Μοναστήρι στην Αστόρια και τα μετόχια του σε ολόκληρη την Αμερική διοικητικά, οικονομικά και νομικά. Ωστόσο, τίποτε δεν έχει γίνει για να αντιμετωπιστεί ο ανθρώπινος πόνος. Είναι λογικό να συμπεράνουμε από αυτές τις αναφορές ότι η Εκκλησία μέχρι σήμερα ανησυχεί περισσότερο για την πιθανότητα  ύπαρξης σκανδάλου, παρά να απαντήσει στους επιβιώσαντες και στις οικογένειές τους.
Σας προσκαλούμε, λοιπόν, να έρθετε σε διάλογο μαζί μας, ο οποίος θα οδηγήσει σε μια φιλεύσπλαχνη απάντηση στον Ανδρέα και σε άλλους που τους έχει γίνει κακό από τον Μητροπολίτη Παΐσιο.
Για οποιαδήποτε ερώτησή σας, επικοινωνήστε απευθείας μαζί μας το 212-889-1300. Περιμένουμε την άμεση ανταπόκρισή σας.     
Φιλικά
Δικηγορική εταιρία Zalkin
Irwin M. Zalkin
Κοιν: Δευτερεύων Ανδρέας  (μέσω e-mail)
Αρχιγραμματέας: Αρχιμανδρίτης Ελπιδοφόρος Λαμπριανίδης (μέσω e-mail)
Θεόληπτος Ικονίου (μέσω e-mail)
Νομικό τμήμα, Μοναστήρι Αγ. Ειρήνης Χρυσοβαλάντου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου