Τετάρτη, 7 Απριλίου 2010

ΤΑ ΔΥΟ 10ΧΡΟΝΑ, από την Αφρική, ΚΩΣΤΑΣ & ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΗΝ "ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ" και στον π. Αντωνίο Παπανικολάου
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ –ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η οικογένεια Σπορίδη στην Αμερική και στην Ελλάδα ύστερα από τον θόρυβο, τα άρθρα, τα σχόλια στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο αισθάνεται την μεγάλη ανάγκη αφενός να ενημερώσει υπεύθυνα για την έκβαση της υπόθεσης των 10χρονων δίδυμων αδελφών Δημήτρη και Κώστα Σπορίδη, τα οποία συνοδεία του κ. Ιωάννη Παύλου έφτασαν στην Ελλάδα την Μ. Παρασκευή 2 Απριλίου 2010 αργά το απόγευμα, όπου και τα παρέλαβε ο π. Αντώνιος και οι συνεργάτες του, και αφετέρου να ευχαριστήσει και δημοσίως :

1. Πρωτίστως και κυρίως, τον κ. Γιάννη Παύλου που όλα αυτά τα οκτώ χρόνια, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Στυλιανού Σπορίδη (Θείου και αδελφού) στάθηκε δίπλα στην οικογένεια αρωγός και συμπαραστάτης μας στο δύσκολο έργο της εκ του μακρόθεν επίβλεψης των συγγενών μας και κυρίως στάθηκε στα δυο παιδιά-τον Κώστα και τον Δημήτρη- ως δεύτερος Πατέρας(!) Τα φρόντιζε, όλα αυτά τα χρόνια όχι μόνον ηθικά συμπληρώνοντας την δική μας φυσική έλλειψη ώστε να μη λείπει τίποτα από την μητέρα και τα δυο παιδιά παρέχοντας εκτός από τα υλικά αγαθά φροντίδα αγάπη και στοργή, το ευχαριστώ εκ μέρους της οικογένειας μας είναι πολύ λίγο μπροστά σε αυτό που προσέφερε για χρόνια. Είθε ο Θεός να του το ανταποδώσει με κάθε Ευλογία σε εκείνον και στην Οικογένεια του και του εύχεται καλή ανάρρωση από την επέμβαση που υποβλήθηκε προ ημερών στην Ελλάδα.

2. Την Ελληνική Κοινότητα στην Κινσάσα(ΚΟΝΓΚΟ ΑΦΡΙΚΗΣ) και προσωπικά τον νυν πρόεδρο κ. Κώστα Σοφιάδη και όλους τους συνεργάτες του, και άλλα μέλη της Ελλ. Κοινότητας όπως ο κ. Σπανέλης που επίσης όλα αυτά τα χρόνια βοηθούσαν με κάθε τρόπο και στήριζαν και εκ μέρους μας την οικογένεια της Φλοράνς και τα δυο ανήλικα. Οφείλουμε θερμές ευχαριστίες ιδιαίτερα για αυτό το διάστημα από της 10 Ιανουαρίου μέχρι και την ημέρα παράδοσης των δυο παιδιών στην ΜΚΟ ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, όπου με προσωπική ευθύνη του κ. Σοφιάδη ανέλαβαν με έξοδα της κοινότητας να διεκπεραιώσουν το δύσκολο έργο της έκδοσης όλων των νέων απαραίτητων δικαιολογητικών, αυτή την φορά για την Ελλάδα, ενώ φρόντισαν κάθε λεπτομέρεια και για την ασφαλή μετάβαση των δυο παιδιών στην Ελλάδα αφενός, και αφετέρου πάντα με την σύμφωνη γνώμη και συγκατάθεση της οικογένειας μας, την έκδοση εξ αρχής των νέων απαραίτητων δικαιολογητικών για την μεταβίβαση της γονικής μέριμνας και επιμέλειας προς την ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ και ειδικότερα στην πρεσβυτέρα του π. Αντωνίου. Ευχαριστίες οφείλουμε και προς τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο που ολόθερμα συμπαραστάθηκε και μας στήριξε στο πρόβλημα της οικογενείας.

3. Τον π. Αντώνιο Παπανικολάου και τους συνεργάτες του, ειδικότερα δε την διευθύντρια κ. Μαρίνα Κατσίμπαλη που με μεγάλη χαρά απάντησαν άμεσα στο αίτημα, του φίλου πλέον δημοσιογράφου κ. Αλέξανδρου Στεφανόπουλου και όλο αυτό το διάστημα συνεργάστηκαν διακριτικά μαζί του, και ανέλαβαν και νόμιμα πλέον την επιμέλεια και την κηδεμονία των δυο παιδιών μετά την άρνηση της ιεράς Αρχ. Αμερικής να στηρίξει και να βοηθήσει και τα δυο παιδιά και την οικογένεια μας, όταν απευθυνθήκαμε στην ακαδημία του Αγ. Βασιλείου αλλά και προσωπικά στον Σεβασμιότατο Αρχ. Αμερικής κ. Δημήτριο, οποίος με την από 21 12 2009 επιστολή του μας γνωστοποίησε την «αδυναμία» της Ι. Αρχ. Αμερικής να βοηθήσει και να μας στηρίξει σε αυτό το «πρόβλημα» της οικογένειας που προέκυψε αιφνιδιαστικά μετά την διάγνωση βαριάς μορφής καρκίνου και άλλων ανιάτων βαρύτατων ασθενειών της μητέρας των παιδιών, και ως οφείλαμε αναζητήσαμε αμέσως τρόπους μόνιμης αποκατάστασης των δυο ανηλίκων συγγενών μας. Έτσι ως ενεργά μέλη της ενορίας μας επί χρόνια στις ΗΠΑ , αλλά και συνειδητά μέλη της Εκκλησίας μας εδώ στις ΗΠΑ απευθυνθήκαμε αρμοδίως στην Εκκλησίας μας για παροχή κάθε δυνατής βοήθειας έστω και σε επίπεδο συμβουλευτικής ποιμαντικής. Οι πόρτες όμως δυστυχώς εκτός από την άρνηση και παρά τον θόρυβο που προκλήθηκε μετά την 8η Ιανουαρίου 2010 ήταν κλειστές στο πρόβλημα της οικογένειας….

4. Την εφημερίδα ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ και προσωπικά τον κ. Θεόδωρο Καλμούκο που ανέδειξε αμέσως το θέμα του προβλήματος των δυο παιδιών στις 08 Ιανουαρίου 2010, μετά την άρνηση της Ιεράς Αρχ. Αμερικής και της Ακαδημίας του Αγίου Βασιλείου να δεχθεί για ένα διάστημα μέχρι να προσαρμοστούν και εγκλιματιστούν τα δυο παιδιά της οικογένειας του θανόντος Θείου και αδελφού Στηβ- Στέλιου Σπορίδη ώστε μετέπειτα σταδιακά να μεταφέρονταν σε οικείο χώρο της οικογένειας εφόσον ήδη είχε επικυρωθεί από την πολιτεία της Κινσάσα η υιοθεσία των δυο μικρών από τον Φίλιππα Σπορίδη. Στο σημείο αυτό, ωστόσο η οικογένεια οφείλει να διευκρινίσει ότι πρόθεση ούτε του Γιάννη Σπορίδη ούτε άλλου μέλους της οικογένειας δεν ήταν να δημιουργηθεί πρόβλημα στην ιερά Αρχ. Αμερικής και προσωπικά προς τον Σεβ. Αρχ. Αμερικής κ. Δημήτριο τον οποίο σεβόμεθα ως Ποιμενάρχη της Εκκλησίας μας αν και με πολλή πίκρα δεχθήκαμε την από 21 12ου επιστολή του… Ούτε όμως και συναινούσε σε όλα τα αναγραφόμενα στον Ομογενειακό και Ελληνικό Τύπο επικριτικά σχόλια κατά της ιεράς αρχ. Αμερικής και τις επιθέσεις που δέχθηκε ο Σεβασμιότατος κ. Δημήτριος. Επί προσθέτως εκείνο που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε είναι ότι και εμείς ως οικογένεια υιοθετούμε την πρόταση του δημοσιογράφου κ. Αλέξανδρου Στεφανόπουλου αφού η Ιερά Αρχ. Αμερικής δεν στάθηκε δυνατόν-για τους δικούς της λόγους - να βοηθήσει την οικογένεια μας και τα δυο ανήλικα παιδιά ας στηρίξει με όποιο τρόπο εκείνη κρίνει ότι μπορεί έστω και συμβολικά την ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΚΣΟΜΟΥ και το έργο του π. Αντωνίου Παπανικολάου μιας και σε ολόκληρη της επικράτεια της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής δεν υπάρχει αντίστοιχο έργο με αυτό της ΚΙΒΩΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Το ίδιο παρακαλούμε και τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Παίσιο να βοηθήσει την ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ τον οποίο επίσης και ευχαριστούμε για ειλικρινές ενδιαφέρον του να αναλάβει την ευθύνη για τα δυο παιδιά…

5. Στο σημείο αυτό και προς αποκατάσταση της αλήθειας των πραγματικών γεγονότων μιας και ο ίδιος απέφυγε σχολαστικά να τα αναφέρει ωστόσο του το οφείλουμε ως οικογένεια και είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε συμβολικά και μόνον να απευθύνουμε και δημοσίως θερμές και ειδικές ευχαριστίες πρώτα από όλα στον άνθρωπο και μετά στον δημοσιογράφο κ. Αλέξανδρο Στεφανόπουλο –τον οποίο, αν και ζητήσαμε και εγώ και ο πατέρας μου να γνωρίσουμε προσωπικά το απέφυγε για δικούς του λόγους προτάσσοντας όπως χαρακτηριστικά μας είπε την διεκπεραίωση της όλης υπόθεσης, ακόμα δεν έχει τύχει να γνωρίσουμε προσωπικά παρά μόνο από την συνεχή, καθημερινή τηλεφωνική μεταξύ μας επικοινωνία – αλλά και το πρακτορείο Greek American News Agency που σιωπηρώς από τις 08 Ιανουαρίου 2010 ανέλαβαν αυτοβούλως ( μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε σε Ελλάδα και Αμερική) την ευθύνη για την συνολική διαμεσολάβηση(επί 3μηνο) να φέρουν σε επαφή και επικοινωνία αρχικώς την ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ με την Ελληνική Κοινότητα στην Κινσάσα, και την Μητέρα των δυο δεκάχρονων , και εν συνεχεία την Οικογένειας μας στις ΗΠΑ με την ΜΚΟ «Κιβωτό του Κόσμου» και τον π. Αντώνιο Παπανικολάου τον οποίο άμεσα επισκέφθηκα μετά από διαμεσολάβηση και παρότρυνση του εν λόγω δημοσιογράφου. Εν συνεχεία, μετά από οικογενειακό συμβούλιο συναινέσαμε και εγγράφως με την νόμιμη διαδικασία για την ανάληψη της επιμέλειας και της κηδεμονίας των δυο παιδιών από την ΜΚΟ «ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» και προσωπικά από την πρεσβυτέρα του π. Αντωνίου η οποία με μεγάλη αγάπη και στοργή αναλαμβάνει την ευθύνη εξ ολοκλήρου των δυο παιδιών. Ο δημοσιογράφος κ. Α.Σ. μας ενημέρωσε διεξοδικά για το μεγάλο κοινωνικό έργο και την προσφορά που επιτελεί προς όφελος 10αδων άλλων παιδιών που φιλοξενούν και φροντίζουν ο π. Αντώνιος και οι συνεργάτες του εν συνεχεία είχε την ευθύνη για την συνεχή επικοινωνία και τον συντονισμό της όλης διαδικασίας με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ στην Κινσάσα, την ΜΚΟ ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ελληνικές και Αφρικανικές υπηρεσίες στο Κονγκό για την απαραίτητη προώθηση των δικαιολογητικών Όλο αυτό το διάστημα μείναμε σε διαρκή επικοινωνία. Προσωπικά ο ίδιος ο δημοσιογράφος ήταν ο «σύνδεσμος» μεταξύ όλων των εμπλεκομένων προσώπων και φορέων. Επέβλεπε διακριτικά βήμα προς βήμα την όλη διαδικασία και βοηθούσε χωρίς να δημοσιοποιεί τίποτα απολύτως από τα τεκταινόμενα και προ πάντων χωρίς να εκμεταλλευτεί κατ’ ουδένα τρόπο το όλο ζήτημα παρόλο που είχε την άδεια της οικογένειας να ενημερώνει την Ομογένεια και τον Ελληνικό Τύπο για όλες τις εξελίξεις. Έτσι μετά από παρέλευση σχεδόν 3 μηνών από την ημέρα που ανέλαβαν την όλη διαδικασία τα δυο παιδιά την Μ. Παρασκευή έφτασαν στην Ελλάδα συνοδεία κε μέρους της Ελλ. Κοινότητας της Κινσάσα του κ. Γιάννη Παύλου. Στο αεροδρόμιο τα υποδέχθηκε ο π. Αντώνιος και οι συνεργάτες του και εκπρόσωπος του πρακτορείου Greek American News Agency.

6. H οικογένεια Σπορίδη θέλοντας να ευχαριστήσει αλλά και εμπράκτως να δείξει την συνεχή σύνδεσμο, όχι μόνο με τα ξαδέλφια και ανίψια μας τα οποία θα συνεχίσουμε να φροντίζουμε να βοηθάμε και να στηρίζουμε σε κάθε τους βήμα μέχρις ενηλικιώσεως, όπου ενήλικα πλέον θα αποφασίσουν εκείνα που και πως επιθυμούν να ζήσουν, αλλά κυρίως να κρατήσουμε ζωντανό τον σύνδεσμο της Ελληνικής Κοινότητας στις ΗΠΑ με την ΜΚΟ ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ και τον π. Αντώνιο που στάθηκε δίπλα μας σε αυτό το πρόβλημα μας, αναλαμβάνει σχετική πρωτοβουλία να ιδρύσει υποστηρικτικό οργανισμό προς το κοινωνικό έργο της «ΚΙΒΩΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» με έδρα στις ΗΠΑ. Αναλαμβάνει την δέσμευση και την σχετική πρωτοβουλία ίδρυσης ΜΚΟ(nonprofit organization ) με αίσθηση ευθύνης, συνέπειας και συνέχειας, μετά την άμεση και συγκινητική ανταπόκριση της Ομογένειας στο πρόβλημα της Οικογενείας αφότου αυτό δημοσιοποιήθηκε. Βασικός σκοπός, μέριμνα και στόχος του οργανισμού θα είναι η υποστήριξη εκ μέρους της Ομογένειας και της Ελληνικής Κοινότητας στις ΗΠΑ των παιδιών της «ΚΙΒΩΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» σε κάθε επίπεδο. Θα συνεργάζεται με κάθε φορέα για την παροχή κάθε δυνατής διευκόλυνσης προς τα παιδιά της ΚΙΒΩΤΟΥ για προγράμματα σπουδών, και φιλοξενίας, υποτροφιών, εθελοντισμού, καθώς και εκπόνηση σχετικών μελετών προς όφελος της ΜΚΟ ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ παρέχοντας κάθε άλλη δυνατή σε κάθε επίπεδο υποστήριξη στο δύσκολο κοινωνικό έργο που επιτελεί ο π. Αντώνιος και οι συνεργάτες του. Για ακόμα μια φορά δημοσίως απευθύνουμε θερμότατες ευχαριστίες προς τον σεμνό και ταπεινό κληρικό που ταρακούνησε πνευματικά όλους μας με την απλότητα και την αμεσότητα του στην αντιμετώπιση του προβλήματος μας, του ευχόμαστε Υγεία και κάθε Ευλογία στον ίδιο και στην Οικογένεια του καθώς και ευόδωση στο θεάρεστο κοινωνικό έργο και προσφορά που επιτελεί.

Για την οικογένεια
ΦΙΛΙΠΠOΣ ΣΠΟΡΙΔΗΣ
ΔΕΙΤΕ THN ΑΦΙΞΗ ΤΩΝ ΔΥΟ 10ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ VIDΕΟ ΣΤΟ
σε επόμενες συνδέσεις σας εκτενές ρεπορτάζ.Σύντομα, σε λίγα 24ωρα, και στο νέο ανανεωμένο site του GreekAmericanNewsAgency.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου