Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2009

ΚΑΙ Ο ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ "ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ" ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ!

Βραδυφλεγής  βόμβα  η έκρηξη της οποίας καταρχήν θα επιφέρει εντονότατες αντιδράσεις, εκρήξεις και μια σειρά άλλων εσωτερικών  προβλήματων  που αναμένεται  να προκαλέσει  η είδηση που αποκαλύπτουμε σήμερα  στην Ομογένεια και τον Ελληνισμό  των ΗΠΑ! Για πρώτη φορά τα  τελευταία  χρόνια   ο Λευκός Οίκος (και  ουσιαστικά η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής ) κλείνουν την πόρτα  στην μεγαλύτερη εκτός Ελλάδος Ομογενειακή οργάνωση. Αποκλείουν από τον Λευκό Οίκο και τις εορταστικές τελετές για την 25η Μαρτίου την ομοσπονδία Ελληνικών σωματείων μείζονος Νέας Υόρκης.  

Τον οργανισμό που επί δυο δεκαετίες τώρα συντονίζει- και κατά άλλους- διοργανώνει  άλλοτε με μεγάλη επιτυχία και άλλοστε πάλι με λιγότερη επιτυχία,  την μεγάλη παρέλαση στην 5η λεωφόρο της Νέας Υόρκης. Μια αληθινή υπερπαραγωγή που με άλλες προϋποθέσεις και αρτιότερη επαγγελματικά οργάνωση ενδεχομένως να είχε και άλλα καλύτερα αποτελέσματα και στόχους από αυτούς που κάθε φορά τίθενται.  

Μάταια επί μέρες  περίμεναν αδημονώντας  στο δικοικητικό συμβούλιο της οργάνωσης,  όλοι οι ανώτεροι  αξιωματούχοι{πρόεδρος, αντιπρόεδρος, γενικός γραμματέας κτλ)  όπως κάθε χρόνο  το τηλεφώνημα της  Ιεράς Αρχιεπισκοπής  Αμερικής που καταρτίζει τον κατάλογο των προσκεκλημένων για τον Λευκό Οίκο. Οι μέρες περνούσαν και  η χρυσή πρόσκληση για την ετήσια καθιερωμένη επίσημη λαμπρή τελετή της  παράδοσης, από τον εκάστοτε πρόεδρο των ΗΠΑ της Ανακήρυξης ως ημέρας  εθνικής ανεξάρτησιας και για την Αμερική επ' ευκαιρία του εορτασμού της ιστορικής επετείου της 25ης Μαρτίου, δεν έφτασε ποτέ στο  Σταθάκειο Κέντρο στο κτήριο της 29ης οδού στην Αστόρια της Νέας Υόρκης έδρα του ιστορικού οργανισμού.   Πρόεδρος (Δημήτρης Καλαμαράς) και γενικός γραμματέας (Πέτρος Γαλάτουλας) ανέμεναν την πολυπόθητη πρόσκληση αν και ο τελευταίος  χτες (ανήμερα της εθνικής εορτής) διατεινόταν σε ιδιωτικές συζητήσεις του ότι προσωπικά ο ίδιος είχε λάβει πρόσκληση από δικό του άνθρωπο στο Λευκό Οίκο αλλά...δεν πήγε!  Αντιθέτως όλοι οι άλλοι εκπρόσωποι των ομογενειακών δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων  οργανισμών ήταν εκεί! Για την συγκεκριμένη τελετή διάβαζε το σχετικό ρεπορτάζ.  Πέρσι, το 2008, ήταν η τελευταία φορά  που η πολυπόθητη πρόσκληση είχε φτάσει στην ομοσπονδία της ΝΥ και τον οργανσιμό είχαν αντιπροσωπεύσει οι κ. Διαμαντίδης, Καλαμαράς  και Ν. Ράλλης. Φέτος ουδείς εκ των «ηγετών»  της ομοσπονδίας προσκλήθηκε! 

 

Η δυσμενέστατη αυτή εξέλιξη όπως μας πληροφορούν  εγκυρότατες πηγές  και προσβάσεις μας σε ανώτερους κύκλους της «οργανωμένης ομογένειας» και όσων λίγων  υποτίθεται   απαρτίζουν  το ελληνικό lobby, έχουν άμεση και απόλυτη  σχέση με όσα έχουν αποκαλυφθεί το τελευταίο διάστημα. Σκάνδαλα. Δημόσιες καταγγελίες για κακοδιαχείριση από ανώτερα στελέχη του οργανισμού. Καταγγελίες για μεγάλη Υπεξέραιση. Οικονομικές ατασθαλίες. Καταγγελίες επώνυμες και ανώνυμες. Και το ακόμα χειρότερο: Περίεργα και ύποπτα  ατυχήματα... Συμμετοχή μελών στο ανώτερο διοικητικό όργανο που έχουν καταδικαστεί (πράξη που επισύρει την ποινική διώξη όλων  των εμπλεκομένων για την ανάδειξη συμβουλίου αλλά και την ίιδα  την ηγεσία).   Όλα αυτά καθώς  όσα διαδραματίζονται εντός  και εκτός οργανισμού από εποχής των σκανδάλων  της διοίκησης Νικολάου Διαμαντίδη που έχουν αποκαλυφθεί σε συνδυασμό με τα περσυνά επεισόδια κατά τις ημέρες των εορτασμών  της 25ηςη λεωφόρο στις 26 Απριλίου 2009

Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν σε κάθε πανομογενειακή συγκέντρωση(κάθε Πέμπτη) εν όψει της παρελάσεως στην 5η λεωφόρο στις 26 Απριλίου 2009 ο γνωστός κύπριος Φίλιππος Κρίστοφερ κάθε τόσο και λιγάκι αφήνει σοβαρές αιχμές εναντίον και της σημερινής διοίκησης με την χαρακτηριστική έκφραση «η πάρελαση δεν είναι της ομοσπονδίας...είναι της ομογένειας...μένουμε μακρυά από τα προβλήματα και τις εσωτερικές διαμάχες της ομοσπονδίας...και εργαζόμαστε όλοι για την εθνική μας παρέλαση».

Την  ίδια παρόμοια προσεχτικά διατυπωμένη έκφραση επαναλαμβάνουν σχεδόν μονότονα  όλοι οι εκτός ομοσπονδίας που επιστρατεύονται για να βοηθήσουν τον οργανισμό στην μεγάλη αυτή διοργάνωση. Ουδείς  εκ των διοικηκούντων έχει κατανοήσει τις συνεχείς προσβλητικές αναφορές  που γίνονται και μάλιστα ενώπιον τους... Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι  φέτος(2009)  η καθιερωμένη συνάντηση του  εκάστοτε Αρχιεπισκόπου Αμερικής για τον καθορισμό της ημερομηνίας διεξαγωγής της παρέλασης που έγινε τον Φεβρουάριο έγινε για πρώτη φορά με την συμμετοχή εκπροσώπων και αντιπροσώπων και  άλλων φορέων. Σε αυτή την συνάντηση μάλιστα  εκτός των μελών του Δ.Σ. {Πρόεδρος Δ. Καλαμαράς,  Αντιπρόεδρος Χ. Βουρνάς, Γενικός Γραμματέας Π.Γαλάτουλας} συμμετείχαν ο πρόεδρος του Κυπριακή Ομοσπονδία κ.  Πανίκος Παπανικολάου, εκπρόσωπος του ΣΑΕ κ. Σπύρος Γαρυφάλλης, ο γνωστός μεγαλοεπιχειρηματίας και πρόεδρος για Τρίτη συνεχή χρονιά της επιτροπής παρελάσεως κ.  John katsimatides, και εκπρόσωποι άλλων ομογενειακών οργανώσεων. 

ΝΕΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ  ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗς ΠΑΡΕΛΑΣΕΩΣ ΣΤΗΝ  5η ΛΕΩΦΟΡΟ  ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ  

Αυτό συνέβη για πρώτη φορά, και σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες -το έχουμε ξανά γράψει και το 2008-   είναι το πρώτο ουσιαστικό βήμα πρόκριμα για την οργάνωση της παρελάσεως    από ανεξάρτητη επιτροπή που θα ορίζει η Ιερά αρχιεπισκοπή Αμερικής. Αυτή η πρώτη   μεικτή συνάντηση παραγόντων   και φορέων  είναι το πρώτο βήμα  για την δημιουργία αυτής της ειδικής μόνιμης ανεξάρτητης  επιτροπής που αναμένεται να λάβει μορφή NONPROFΙT  οργανισμού. Ενός οργανισμού   που θα αναλάβει να οργανώνει αποκλειστικά και μόνον την εθνική παρέλαση στην 5η λεωφόρο. Το σχέδιο έχει  εκπονηθεί και συζητηθεί ενδελεχώς από  σοβαρά διακεκριμένα  και προβεβλημένα στελέχη της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας και όσων φέρονται ή προβάλλονται  ως ηγέτες της. Στελέχη   που αρνούνται να έχουν κάθε σχέση «με έναν οργανισμό που αδυνατεί να λύσει εδώ και χρόνια τα εσωτερικά του προβλήματα»  όπως χαρακτηριστικά μας τόνισε ανώτερο στέλεχος άλλης δευτεροβάθμιας οργάνωσης που συστήθηκε πρόσφατα στην περιοχή του Connecticut, τονίζοντά μας παράλληλα  «ότι τα προβλήματα αυτά,  οι εσωτερικές έριδες,  οι διαμάχες,  τα σκάνδαλα και όσα καταγράφονται πια στο τύπο που αναπαράγονται με ραγδαία ταχύτητα στον ελληνικό τύπο έχουν  σοβαρό αντίκτυπο σε ολόκληρη την ομογένεια και τον ελληνισμό της ευρύτερης περιοχής της Νέας Υόρκης».   

Αυτό που ουδείς επίσης παρατήρησε ή σχολιάσε  δημοσίως-γιατί φοβούνται τις συνέπειες -   αλλά αποτελεί πια μια ντε φάκτο κατάσταση είναι πως ακόμα και αυτό το «προνόμιο» εκλογής και διορισμού του προέδρου της επιτροπής παρελάσεως  έστω με κάποια φαινομενική δημοκρατική διαδικασία,  αφαιρέθηκε από την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ! Τώρα πια αναγκαστικά το διοικητικό συμβούλιο  επικυρώνει την επιλογή του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου για το πρόσωπο του προέδρου της επιτροπής παρελάσεως. Έτσι και αυτή την χρονιά για τρίτη φορά πρόεδρος της επιτροπής είναι ο γνωστός εκκεντρικός μεγαλοεπιχειρηματίας John katsimatides. Δεν είναι λίγοι που συνδέουν αυτή την μόνιμη παρουσία του κ. Κατσιματίδη στην επιτροπή παρελάσεως προκειμένου να προβληθεί όσο χρειάζεται εν όψη  των δημοτικών εκλογών στην πολιτεία της ΝΥ στην προσπάθειά του να διεκδικήσει το αξίωμα του δημάρχους της πόλεως.  Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εδώ.   Όσοι έχουν αναμιχθεί στην  φετινή διοργάνωση δεν κρύβουν την απογοήτευση τους για την μέχρι τώρα κατάσταση η οποία ανεξάρτητα από την οικονομική κρίση δείχνει και το μέγεθος της κρίσης που μαστίζει την μεγάλη ομογενειακή οργάνωση. Μέχρι στιγμής τα χρήματα που έχουν περισυλλέξει οι υπεύθυνοι κ.  Γιάννης  Ατζουλής και Μαρία Ζίας ως δωρεές αγγίζουν το ποσό των περίπου 16.850 για τα έξοδα της παρελάσεως και υπολοίπονται  ακόμα περίπου 320.000$ και 15.000$ για την  εκδήλωση στο ξενοδοεχείο Hilton το Σάββατο 25 Απριλίου 2006. 

ΕΞΟΔΑ ΧΩΡΙΣ ΕΣΟΔΑ...

Αναλυτικά τα έξοδα της παρελάσεως, εκτός των εξόδων για την τηλεοπτική κάλυψη τα έξοδα τα οποία έχει αναλάβει να καλύψει ο κ. J. Katsimatides και  αυτά ανέρχονται σε περίπου 110.000$ ενώ το συνολιλκό budget  ανέρχεται σε 350.000 συνολικά για την κάλυψη όλων των εξόδων. Απομένουν μέχρι της 26 Απριλίου ένας μήνας αρκετοί κε πείρας  λένε ότι μέχρι τότε όλα τα έξοδα θα έχουν μαζευτεί. Μακάρι. Ωστόσο ακόμα μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα και η σύγχηση  που έχει δημιουργηθεί με  το φετινό θέμα της παρελάσως. Αρχικά πολλοί ομογενείς είχαν ζητήσει και αυτό εγκρίθηκε και στο πλαίσιο των αρχικών πανομογενειακών οργανώσεων η φετινή παρέλαση να είναι αφιερωμένη στην γενοκτονία των Ποντίων λόγω των 90 ετών από την  μεγάλη σφαγή  των ΠΟντίων από τους Τούρκους το 1919.

 

ΩΜΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΩΣ ΣΤΗΝ 5η ΛΕΩΦΟΡΟ!

Η πρόταση είχε υπερψηφιστεί ωστόσο για το θέμα υπήρξαν ωμές παρεμβάσεις από το αμερικάνικο τηλεοπτικό δίκτυο Channel 9  του ομίλου  FOX  το οποίο αρνείται να προβάλει το θέμα!  Τις παρεμβάσεις  των αμερικανών αποδέχτηκε ασυζητητί και αμαχητί  ο πρόεδρος κ. Δημήτρης Καλαμαράς, ο οποίος δεν φημίζεται καθόλου   για τα φιλλεληνικά του αισθήματα και έτσι ενάντια στην θέληση  και την βούληση της πλειοψηφίας και χωρίς απόφαση του Δ.Σ.  στην πανομογενειακή της 5ης Μαρτίου αποκάλυψε ότι το κανάλι αρνείται να προβάλει ως θέμα την γενοκτονία των Ποντίων και έτσι «καλό θα είναι να αλλάξουμε το θέμα».  Οι αντιδράσεις από τους ποντιακούς οργανισμούς αν και χαλαροί έως ανύπαρκτοι κάμφθηκαν με την χρυσή τομή που βρήκε ο πολυμήχανος του καταγόμενος εκ χαλκιδικής και παλαιός στο   Δ.Σ. κ.  Δημήτριος Δημητρίου ο οποίος πρότεινε,  προκειμέμου να κατευναστούν οι αντιδράσεις, ως θέμα της παρελάσεως  τα «9000 χρόνια  ιστορίας  και ελληνικού πολιτισμού» και το λεύκωμα της παρελάσως να αφιερωθεί στην γενοκτονία των ποντίων...  

Η μοναδική σθεναρή αντίδραση προήθλε εκείνην την ημέρα από τον επίτιμο πρόεδρο  της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ κ. Βασίλειο Σταθάκο ο οποίος    αντιπρότεινε βασικό θέμα της παρέλασης να είναι η γενοκτονία των ποντίων καταθέτοντας και τις δικές του γραπτές προτάσεις κατά την διάρκεια εκείνης  της πανομογενειακής συγκέντρωσης.  Μπάχαλο όμως έχει δημιουργηθεί και με τις προαναγγελθείσες και  προγραμματισμένες εκδηλώσεις. Αρχικά είχε ανακοινωθεί(στις 26.02 + 19.02) και προγραμματισθεί για  φέτος για πρώτη  φορά  η καθιέρωση την 25η Μαρτίου επίσημου δείπνου στην Νέα Υόρκη ώστε να αντισταθμιστούν οι αρνητικές αντιδράσεις της ομογένειας από τον εορτασμό της εθνικής επετείου ένα μήνα μετά(τον Απρίλιο του 2009). Μάλιστα είχαν δοθεί και λεπτομέρειες για εκείνη την βραδιά από τον πρόεδρο της επιτροπής παρελάσεως κ. Καττσιματίδη ο οποίος είχε αναλάβει την όλη διοργάνωση με προσκεκλημένους από την Ουάσιγκτον Γερουσιαστές και βουλευτές ελληνικής καταγωγής κάποιοι εκ  των οποίων θα ετιμούντο εκείνη την βραδιά.  Τελικά και αυτή η πρόταση  έπεσε στο κενό.  Ματαιώθηκε διότι όλοι εκείνη την ημέρα βρίσκονται στο Λευκό Οίκο για την γνωστή τελετή παράδοσης του proclamation από τον αμερικανό πρόεδρο στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.  

ΚΑΛΛΙΣΤΕΙΑ,ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΣΟΒΑΡΕΣ  ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ...

Το ίδιο αναβλήθηκαν ή άλλαξαν ημερομηνία και άλλες εκδηλώσεις όπως η περίφημη εκδήλωση για την ανάδειξη της "Μις Ανεξαρτησία" όπου επρόκειτο να γίνει στο Σταθάκειο Κέντρο την Κυριακή 21 Μαρτίου και λόγο εσωτερικών  προβλημάτων διοργάνωσης αναβλήθηκε για την Κυριακή 29 Μαρτίου. Η όλη διοργάνωση για την ανάδειξη της ΜΙΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ που θυμίζει καλλιστεία ολοκληρώνεται  με καταγγελίες για μια σειρά παρατυπιών όπως π. Χ. Ότι δεν ζητήθηκαν -όπως ορίζουν οι ισχύοντες κανονισμοί εδώ και 20 χρόνια- πιστοποιητικά γεννήσεως που να πιστοποιούν ότι οι διαγωνιζόμενες έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ ενώ η συμμετοχή στον διαγωνισμό μιας κοπέλας που από πουθενά δεν προκύπτει η ελληνική καταγωγή της έχει ήδη δημιουργήσει μείζον θέμα. Αντίστοιχο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί ότι άλλαξαν και τα όρια συμμετοχής των διαγωνιζομένων.  Παλαιότερα λάμβαναν μέρος κορίτσια ηλικίας από 16 έως 25 ετών, ενώ  σε αυτή την διοργάνωση όπου έχουν δηλώσει συμμετοχή, δείγμα αυτό της μεγάλης κρίσης του οργανισμού,  μόνον 16 άτομα ενώ παλαιότερα οι συμμετέχουσες ξεπερνούσαν ακόμα και τις 25. λαμβάνουν μέρος κορίτσια ηλίκίας από 15 εως 26 ετών! Διευρύθηκαν δηλαδή τα ηλικιακά όρια προκειμένου να λάβει μέρος συγκεκριμένο άτομο...όπως μας καταγγέλθηκε.

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ... ΑΠΟ ΤΗΝ  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ...  

Μάλιστα για αυτούς και πολλούς άλλους λόγους με κυριώτερο την συμμετοχή της 70χρονης  κ. Ναυσικάς Μιχαλέα, η οποία και λόγω  προβλημάτων υγείας και ηλικίας  δημιουργεί  στον οργανισμό μια σειρά προβλημάτων-που διώχνουν τους νέους ανθρώπους- παραιτήθηκαν από την συγκεριμένη επιτροπή διοργάνωσης τρία άτομα! Άτομα που επί δέκα χρόνια εργάζονται στο πλαίσιο της πολιτιστικής επιτροπής από την  οποία επίσης παραιτήθηκαν. Πολλές από αυτές και πολλές άλλες καταγγελίες για τον αλληλοσπαρασσόμενο οργανισμό αναμένεται να δουν το φως της δημοσιότητας μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης στην 5η λεωφόρο.    

Τα προβλήματα όμως που  δείχνουν την σταδιακή απαξίωση, και  κατάπτωση του ιστορικού  οργανισμού, ο οποίος πλέον  (δια)σύρεται από τα γεγόνοτα και τις εξελίξεις που καθορίζουν και προαποφασίζουν άλλοι πριν από τους φαινομενικά διοικούντες  είναι πολύ περισσότερα. 

Εκτός από τον πρόεδρο της επιτροπής παρελάσεως που πλέον «διορίζεται» αυτεπαγγέλτως από  τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής τώρα και οι τελετάρχες το τελευταίο δημοκρατικό προνόμιο που είχε απομείνει  στον καταρακωμένο οργανισμό και αυτό πέρασε στα χέρια άλλων... Παλιότερα σύμφωνα με το καταστατικό οι ομογενείς στις πανομογενειακές συγκεντρώσεις πρότειναν τον τελετάρχη με κάποια συγκερικριμένα κριτήρια (την προσφορά στα ενθικά θέματα, την προσφορά στην Ομογένεια και τον Ελληνισμό της Αμερικής, την προσφορά στην Ελλάδα  κτλ).  Το Δ. Σ. Μάζευε τις προτάσεις και  πάντα σε συνεννόση με τον εκάστοτε αρχιεπίσκοπο Αμερικής «εκλεγόταν» ο  τελετάρχης  {Grand Marshall) της παρελάσεως. Τώρα και αυτό το ιερό από το καταστατικό κατοχυρωμένο δικαίωμα της ομογένειας καταργήθηκε στην πράξη και ως τελετάρχης ορίστηκε εν μια νυκτί από τον πρόεδρο της επιτροπής παρελάσεως (Γιάννη Κατσιματίδη)σε συννενόηση με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο ο γνωστός ελληνικής καταγωγής  καλλιτέχης  Tony Orlando  και ο υπουργός οικονομικών στην πολιτεία του Σικάγο, και προσωπικός φίλος του προέδρου Obama κ. Αλέξης Γιαννούλιας.  Μάλιστα η επιλογή του τελευταίου δεν άρεσε καθόλου  σε αρκετούς στο Δ.Σ. συμπεριλαμβανομένου και του σκληροπυρηνικού ρεμπουμπλικάνου ελληνικής καταγωγής προέδρου κ. Δημήτρη Καλαμαρά ο οποίος  υποχρέωθηκε όμως να δεχτεί την προειλημμένη  απόφαση  όμως όπως αποδέχτηκε και όλα τα άλλα...

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου