Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

ΟΙ ΕΥΧΕΣ ΚΑΙ Η ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΟΛΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

Στις 21 Απριλίου συμπληρώνονται 4 χρόνια από το επίσημο ξεκίνημα μας ως διαδικτυακού πρακτορείου και 6 χρόνια ως blog στο διαδίκτυο. Τον Απρίλιο του 2006 στην Νέα Υόρκη ξεκινήσαμε μια πειραματική προσπάθεια με την έντυπη έκδοση της εφημερίδας 168 ΩΡΕΣ η οποία παρέμεινε μια ανοιχτή προσπάθεια και μια υπόσχεση μας προς τον Ελληνισμό της Αμερικής για ανεξάρτητη και αδέσμευτη ενημέρωση. Επιλέξαμε να συνεχίσουμε μόνο ως διαδικτυακή ηλεκτρονική έκδοση γιατί αυτό είναι το μέλλον χωρίς να σημαίνει ότι δεν πιστεύουμε στην ένυπη παραδοσιακή ενημέρωση. Από τότε είχαμε πει και επίσημα ανακοινώσει ότι πρόκειται για μια πιλοτική πειραματική έκδοση στην μείζονα περιφέρεια της Νέας Υόρκης. Μετά απλωθήκαμε. Μεγαλώσαμε. Αποκτήσαμε νέους φίλους και προσθέσαμε στο έμψυχο δυναμικό μας δεκάδες νέους έγκυρους και διακερκιμένους συνεργάτες από όλους τους χώρους. Όμως ο καλύτερος συνεργάτης μας είσαι ΕΣΥ.
Εσύ που μας στέλνεις τα δεκάδες χιλλιάδες email και αγανακτείς μέχρι να σου απαντήσουμε...
Εσύ που μας δίνεις το θέμα.Την είδηση. Την πληροφόρηση. Την ενημέρωση για ότι συμβαίνει και αφορά όλο τον Ελληνισμό. Εσύ είσαι που μας έκανες γνωστούς. Εσύ ο άγνωστος και "ανώμυμος" φίλος μας σε κάθε γωνιά της γης που μας στέλνεις πληροφόριση και ενημέρωση είσαι η ανεξάντλητη πηγή της δύναμης και της συνέχεια μας.
Η αρχική προσπάθεια μας ήταν αυτό το ενημερωτικό πρακτορείο να διαδοθεί μέσα από την έντυπη διαδικασία στους ομογενείς της Αμερικής η νέα εκδοτική προσπάθεια μας. Με κόπο και συνεχή εργασία χάρη όμως και στη δική σας ανταπόκριση και συνεργασία -γιατί εσείς είστε οι καλύτεροι ρεπόρτερ μας- συνεχίσουμε αδιάκοπα όλους αυτούς τους μήνες. 24 ωρες το 24ωρο. Όλο αυτό το διάστημα είμαστε 24ωρες online με συνεχή ενημέρωση σας για όσα συμβαίνουν στον ευρύτερο χώρο του Eλληνισμού της Αμερικής που αποτελεί και το μεγάλο -δυστυχώς όμως αναξιοποιήτο από την κεντρική διοίκηση του κράτους των Αθηνών-δυναμικό των απανταχού Ελλήνων.
Την βασική μας θεματολογία την γνωρίζετε. Όλα όσο συμβαίνουν στον Ελληνισμό της Αμερικής. Κέντρο και επίκεντρο της θεματογραφίας μας είναι τα καλώς και κακώς κείμενα του Ελληνισμού. Εχουμε επιλέξει να κάνουμε παρεμβατική δημοσιογραφία με άποψη. Με θέσεις και προτάσεις. Με σκληρή αλλά γόνιμη κριτική. Ότι κριτικάρουμε είναι γιατί το πιστεύουμε. Έίναι γιατί πιστεύουμε στην διαρκή βελτίωση του. Αρκετοί μας λέτε ότι με κάποιους είμαστε σκληρότεροι με άλλους απλά επιηκείς. Όλα έχουν το νόημα τους. Εδώ τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Εδώ τίποτα δεν φράγουμε τυχαία.
Καταγράφουμε ότι αφορά τους έλληνες της γης. Τα (μικρά ή μεγάλα) γεγονότα που αφορύν τον Ελληνισμό. Η βαρύτητα και η προτεραιότητα μας είναι τα μεγάλα εθνικά ζητήματα. Προσπαθούμε να είμαστε χρήσιμοι και παραγωγικοί σε αυτό το ευαίσθητο σημείο, την κριτική εδώ την αφήνουμε για άλλους πιο εξιδεικευμένους.
Ωστόσο, καυτηρίαζουμε το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η υποτίθεται οργανωμένη ομογένεια(της Αμερικής και όχι μόνο). Την ασυνενοησία. Το παραγοντιλίκι. Την προεδρολαγνεία. Την ασύνεπεια. Τον ναρκισισμό. Την προχειρότητα.
Κάνουμε -θέλουμε να πιστεύουμε- γόνιμη και επικοδομητική και πολλές φορές σκληρή κριτική. Γιατί αυτή είναι μια από τις υποχρεώσεις του κάθε επαγγελματία δημοσιογράφου. Να ασκεί κριτική και έλεγχο στην κάθε μορφής εξουσία.Επίκεντρο της προσπάθειας μας είναι τα εθνικά ζητήματα που απασχολούν όχι μόνο την εκάστοτε διακυβέρνηση στην Ελλάδα αλλά και τους Έλληνες του κόσμου.
Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μας καθιερώσατε. Μας εμπιστευτήκατε. Μας διαδώσατε παντού. Χάρη στην δική σας εμπιστοσύνη και την συνεχή επικεψημότητα που μας δίνετε έχουμε γίνει ένα δυναμικό διαδραστικό πρακτορείο. Χάρη σε εσάς και την δική σας στήριξη και υποστήριξη το πρακτορείο μας αποτελεί την πρώτη βασική πηγή ενημέρωσης και διαστάυρωσης από όλα τα Ελληνικά ΜΜΕ. Είναι πολύ σημαντικό να ακούς σε μόνιμη βάση πια από έγκυρους και καταξιωμένους συναδέλφους, αλλά και προσωπικότητες του δημόσιου βίου την φράση "το έγραψε το Greek American News Agency". Μακριά από εμάς κάθε είδους θριαμβολογίες για πρωτιές και άλλα τέτοια που στον αχανή κόσμο του διαδικτύου μόνο ως αστειότητες μπορούν να εκληφθούν.
Βεβαίως υπάρχουν ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία με έγκυρες κατά το δυνατόν-για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα- μετρήσεις αλλά στο διαδίκτυο όλα αλλάζουν. Όλα μεταβάλλονται και σε αναγκάζουν να γίνεσαι όλο και καλύτερος. Όλα μεταχηματίζονται. Ο ανταγωνισμός πια είναι σκληρός και αδιαπράγμάτευτος. Παλαιότερα στην καλή εννούμενη δημοσιογραφία είχες να ανταγωνιστείς τον καλό συνάδελφο που έβγαλε ένα αληθινό αποκλεισιτκό. Τώρα ούτε η ένοια του αποκλειστικού μπορεί να υπάρξει. Διαρκεί για λίγες μόνο ώρες μέχρι την αναπαραγωγή του του θέματος και της είδησης από άλλα ΜΜΕ.
Εσείς μας δίνετε τα καλά ρεπορτάζ. Εσείς μας δίνετε την είδηση. Εσείς οι αναγνώστες μας δίνετε την ενημέρωση για θέματα που είναι αδύνατον να καλύψουμε με άνθρωπο μας. Σας ευχαριστούμε και σας ξανά λέμε ότι θα συνεχίσουμε με την ίδια δυναμική αυτή την ειδική και ξεχωριστή συνεχή ενημέρωση προς του Έλληνες του κόσμου.
Μας έχετε ξεχωρίσει -και σας ξεχωρίσαμε- για την θεματογραφία και τα θέματα που καλύπτουμε.
Οι συνεργάτες μας σε όλο τον κόσμο σας ενημέρωνουν με άρθρα και συνεχείς αναλύσεις.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους σας για την εμπιστοσύνη και την μεγάλη υποστήριξη σας.
Εσείς είστε η δύναμη μας. Εσείς μας δίνετε την καθημερινή ενέργεια να συνεχίσουμε αυτό το ταξιδάκι στον αχανή κόσμο του διαδικτύου. Τα χιλλιάδες -πραγματικά - χιλλιάδες email σας είναι αυτά που μας γεμίζουν ενέργεια να συνεχίζουμε αυτό τον καθημερινό αγώνα για ανεξάρτητη ενημέρωση. Για αδέσμευτη ενημέρωση με άποψη. Χωρίς αγκυλώσεις. Χωρίς δεσμεύσεις. Χωρίς οικονομικές εξαρτήσεις.
Με αυτές τις λίγες σκέψεις, ευχόμαστε στους έλληνες του κόσμου να περνούν καλά. Με υγεία! Προ πάντων ΥΓΕΙΑ. Γαλήνη. Ψυχική ηρεμία. Προσωπικές και επαγγελματικές επιτυχίες. Οικογενειακή ευημερία. Με ενότητα ψυχική και εθνική. Να έχουμε περι πολλού την συνεργασία. Η μεγάλη δύναμη μας είναι η συνεργασία όλων μας. Να έχετε δύναμη πάντα. Ο Θεός να ευλογεί τις οικογένειες όλων σας.

για την συντακιτκή ομάδα του Greek American News Agency
Alex M. Stefanopoulos

1 σχόλιο: