Δευτέρα 20 Απριλίου 2009

ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ




Μια από τις ελάχιστες ΕλληνΟρθόδοξες Κοινότητες στην Αμερική που εδώ και μια 10ετια αναβιώνει για τον Ελληνισμό της Αμερικής και όχι μόνο, το πατροπαράδωτο πασχαλιάτικο γλέντι είναι η Ιερά Μητρόπολη των παλαιοΟρθοδόξων(γνωστοί πανελληνίωςς ως ΓΟΧ). Κάθε Κυριακή του Πάσχα, η ψυχή και κινητήριος δύναμης της Ιεράς Μητροπόλεως, ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Μαρκέλας στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, οργανώνει το πασχαλιάτικο τραπέζι για όλο τον Ελληνισμό της περιοχής αν και τα τελευταία χρόνια το "τραπέζι της αγάπης" γίνεται πόλος έλξης περισσότερο για τους φτωχούς και πένητες της ευρύτερης περιοχής παρά για τους Έλληνες που συνήθως βρίσκονται οικογενειακά στα σπίτια τους, αλλά όλοι κατά την διάρκεια της ημέρας ανεξαρτήτως από το άν ανήκουν στο παλαιό ή στο νέο θα περάσου για να ευχηθούν, να ανάψουν ένα κεράκι στην Αγία Μαρκέλα και να πάρουν την ευχή του πιο καλού και τίμιου παπά - όπως λένε όλοι οι Ελληνες της Αμερικής- για τον Μητροιπολίτη Παύλο(Στρατηγέα). Κάθε Κυριακή του Πάσχα μετά τον Εσπερινό της Αγάπης που ψάλλεται στην Εκκλησία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Παύλου(Στρατηγέα) αλλά κυρίως την αυστηρή οργανωτική επίβλεψη του βοηθού Επισκόπου Θεουπόλεως κ. Χριστοδόλου και των επιτρόπων στήνεται το "τραπέζι της Αγάπης" για 100αδες πιστούς.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι είναι η μοναδική ελληνική ορθόδοξη ενορία που τηρεί αυτό το ελληνικότατο έθιμο θέλοντας και με αυτό τον τρόπο όπως κατ επανάληψη έχει δηλωθεί όχι μόνο από τον Μητροπολίτη Παύλο αλλά και τον πρόεδρο της Κοινότητας κ. Ισίδωρο Σπανό και τους άθρώπους της διοίκησης του Καθεδρικού Ναού, στόχο έχει να μεταδώσει ελληνική και ορθόδοξη μαρτυρία σε ολόκληρη την Αμερική. Άνθρωποι όλων των ηλικών προσέρχονται αρθρόα ανεξάρτητως δόγματος και πίστεως, χρώματος και θρησκείας, για να φάνε, να χορέψουν και να ευχηθούν ο ένας στον άλλο την διαπρύσιο ευχή και μαρτυρία πίστεως "Χριστός Ανέστη"! Το γλέντι αυτό κρατά μέχρι αργά το απόγευμα. Κλείνει ο δρόμος της περιοχής, και η μυρωδιά των αρνιών που σιγοψήνονται από το πρωί τραβά σα μαγνήτης απλούς καθημερινούς ανθρώπους, όχι μόνο της περιοχής αλλά και από άλλα μέρη που ξέρουν και έχουν διαδώσει μεταξύ τους πως "σήμερα οι Greeks έχουν τραπέζι για τους φτωχούς". Αυτό είναι το μήνυμα που εδώ και χρόνια έχει μεταφερθεί παντού σε όλες τις συνοικίες της περιοχής της Νέας Υόρκης και έτσι βλέπειες ανθρώπους όλων των φυλλών και των χρωμάτων να περνούν να ευχηθούν, να πιούν ρετσίνα, να πάρουν γεύση από τα αρνιά και τα σουβλάκια που σιγοψήνονται. Όλοι πριν καθήσουν στο πλούσιο, γεμάτο εύγευστα ελληνικά εδέσματα, πασχαλινό τραπέζι περνούν να ασπαστούν τον Μητροπολίτη Παύλο(Στρατηγέα) τσουγκρίζοντας μαζί του το καθιερωμένο κόκκινο αυγό. Οι κυρίες της φιλοπτώχου, ο μοχλός και η κινητήριος δύναμης του κοινωνικού κια προνοιακού έργου σχεδόν ολόκληρης της Μητροπόλεως των ΓΟΧ στην Αμερική, μια εδβομάδα πριν, από το Σάββατο του Λαζάρου αρχίζουν την προετοιμασία για τις σαλάτες, τα ψητά, την μαγειρίτσα, τα σουβλάκια και κάθε είδους ελληνικής λιχουδιάς που παρασκευάζονται εθελοντικά από τις γυναίκες και τους άνδρες του Διοικητικού Συμβουλίου προκειμένου να προσφερθούν στους καλεσμένους και προσεκλημένους τους την Κυριακή του Πάσχα. Μετά το "Χριστός Ανέστη" που ψάλλεται υπό τους ήχους και τους κρότους των φωτοβολίδων και των πυροτενχημάτων -που εκτοξεύονται με ειδική άδεια της αστυνομίας γιατί στην ΝΥ μόνο η πολιτεία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί πυροτενχήματα και μόνο για την επίσημη εορτή της Αμερικής την 4η Ιουλίου- ακολουθεί η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία που κρατά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Μετά το ίδιο βράδυ, την νύχτα του Σαββάτου της Ανάστασης στρώνεται το πρώτο τραπέζι τηςε Αγάπης για τα μέλη και τους πιστούς που παρακολούθησαν μέχρι τέλους την ακολουθία της Αναστάσεως. Σερβίρεται η παραδοσιακή μαγειρίτσα, τσουγκρίζουν κόκκινα αυγά, τρώνε και μετά αργά μόλις ξημερώσει αρχίζει η περοετοιμασία για το ψήσιμο των αρνιών για το τραπέζι της Αγάπης που στρώνεται Κάθε Κυριακή του πάσχα για όλους μετά την ακολουθία του εσπερινού της Αγάπης. Εκεί θα ακουστούν το ευαγγέλιο σε όσο δυνατόν περισσότερες γλώσσες γίνεται και θα ψαλεί το "Χριστός Ανέστη" υπό τον ήχο της χαρμοσύνης αναστάσιμης κωδονουκρουσίας που πάντα χτυπά ο Λάμπρος. Ένα νεαρό παπαδοπαίδι που θα δεις να διακονεί και να προσφέρει εθελοντικά εργασία στη Αγία λες από τάμα να το κάνει, όποια ώρα και αν πας στην Αγία Μαρκέλα της Αστόριας. Η Αγία Μαρεκέλα εδώ και 55 χρόνια, από τότε που ιδρύθηκε το 1954 στην Αστρόρια της Νέας Υόρκης από τον Μητροπολίτη Πέτρο(Αστυφίδη) προκάτοχο, θείο και πνευματικό πατέρα και μέντορα του σημερινού Μητροπολίτη Παύλου(Στρατηγέα), αποτελεί ένα αληθινό Ορθόδοξο πνευματικό φάρο μέσα στην Ελληνοκεντρική Αστόρια μεταφέροντας τα ήθη και τα έθιμα της Ελλάδας στην Αμερική. Είναι η ενορία που από την δεκαετία του 1980 άρχισε το έθιμο της περιφοράς του Επιταφίου, όπως και άλλα έθιμα, και το κρατά μέχρι σήμερα παρακινόντας να πράξουν το ίδιο και άλλες Ελληνικές Ορθόδοξες Ενορίες που ανήκουν στο νέο ημερολογίο της Ιερά Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Τα πρώτα χρόνια εκεί στην δεκαετία του 1980 δειλά στην αρχή και τώρα, χρόνια μετά, αρχίζουν να περιφέρουν τον επιτάφιο με κάθε μεγαλοπρέπεια στο κέντρο της Αστόριας.


Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ


Ένα θέαμα μοναδικό και ξεχωριστό μέσα στην Νέα Υόρκη. Θέαμα που δίνει στην ατμόσφαιρα των ημερών εδώ και μια δεκαετία μια νότα καθαρά ελληνική και μάλιστα έντονα πνευματική. Ανθρωποι με κεριά και λαμπάδες λάβαρα και εικόνες, θυμιατά και λιβανωτά, ήχους βυζαντινούς αλλά και σύγχρονα όργανα που ηχούν τους πένθιμους ήχους της Μεγάλης Παρασκευής ξεχύνονται στους δρόμους της Αστόριας άλλοι για να ακολουθήσουν τον επιτάφιο και άλλοι για να παρακολουθήσουν τους "Greeks" και να πουν μεταξύ τους το happy Easter έστω και αν το δικό τους Πάσχα των Καθολικών έχει περάσει. Κάθε μεγάλη Παρασκευή τρείς επιτάφιοι, της Αγίας Αικατερίνης, της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλλάντου και της Αγίας Μαρκέλας περνούν από το κέντρο της Αστορίας. Όλοι κάνουν στάση μπροστά από το γνήσιο παραδοσιακό στέκι και σημείο αναφορά αλλά και συνάντησης του Ελληνισμού. Τον πασήγνωστο -κυρίως στους έλληνες πολιτκούς τον Λευκό Πύργο. Όλοι οι επιτάφιοι με διαφορά μισής ώρας ο κάθε ένας περνούν από τη διασταύρωση στους 23 και 31 δρόμους κάτω από το τραίνο. Πρώτος ξεκινά λίγο μετά τις 9 το βράδυ ο επιτάφιος της Αγίας Αικατερίνης και την σκυτάλη παίρνει μισή ώρα μετά η επιβλητική ιερά πομπή με τον επιτάφιο της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Ιεράς Μονή της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλλάντου με μια αληθινά μεγαλοπρεπή πομπή. Τον σχηματισμό της λιτάνευσης αποτελούν δεκάδες νέα λευκοντυμένα παιδάκια ως μυροφόρες που κραοτύν λευκές κορδέλες που προηγούνται της πομπής. Ακολουθούν τα λάβαρα της Ιερά Μονής και οι σημαίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου η μπάντα που πεανίζει πένθιμα, οι κληρικοί με τις εικόνες και τον τιτουλάριο Μητροπολίτη και ηγούμενο της ομόνυμης Μονής κ. Παίσιο. Δίπλα του φέτος είχε την τύχη να βρίσκεται και ο τοπικός πολιτειακό βουλευτής ελληνικής καταγωγής και αγαπημένος των Ελλήνων νεαρός Μιχάλης Γιάνναρης που εκλέγεται με την υποστήριξη των Ελλήνων για τρείς συνεχείς θητείες. Μετά, την μεγαλοπρεπή και επιβλητική πομπή ακολουθούν οι δεκάδες πιστοί, που φέτος πράγματι ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο από τα τελευταία χρόνια. Όλοι μαζί ακολουθούν τον λευκοφορεμένο μυροφόρο Επιτάφιο. Αν οι επιτάφιοι ελάμβαναν βραβείο αυτός της Αγίας Ειρήνης θα έπαιρνε το πρώτο βραβείο!
Γύρω στις 10 ξεκινά και ο επιτάφιος της Αγίας Μαρκέλας ο οποίος κλείνει αυτό το μοναδικό Ελληνικό και Ορθόδοξο διάλειμμα της καθημερινότητας των Αμερικανών στην ελληνοκεντρική Αστόρια. Προπορεύονται τα λάβαρα , τα εξαπτέρυγα, οι σημαίες, οι κληρικοί με τα άγια λείψανα που κρατούν οι παπάδες, τις εικόνες και το ιερό ευαγγέλιο και μετά ο Μητροπολίτης Παύλος πάισωμένος από τον φύλακα άγγελο του Αρχιμανδρίτη Νήφωνα, καθισμένος πια στο βοηθητικό καροτσάκι του μετά το βαρύτατο εγκεφαλικό που υπέστη τον Φεβρουάριο του 2006. Εγκεφαλικό που του άφησε αυτή την σκληρή δοκιμασία. Μια δοκιμασία όμως που μέσα από το θαύμα της επιβιώσης του, σήμερα αποτελεί πόλο έλξης για δεκάδες πιστούς από όλη την Αμερική αλλά και την Ελλάδα που που έζησαν το αληθινό αυτό θαύμα της επιστροφής από τον βέβαιο θάνατο του Παύλου στον οποίο σήμερα προσέρχονται κατά εκατοντάδες καθημερινά για να πάρουν την ευχή, την ευλογία και τα λίγα αλλά γεμάτα Ελλάδα, Ορθοδοξία, Οικουμενικό Πατριαρχείο το οποίο υπεραγαπά καιτοι δεν ανήκει στην δικαιοδοσία του, λόγια του. Όλοι οι επιτάφιοι, και οι τρείς, θα σταματήσουν για να κάνουν δέηση και τρισάγιο μπροστά από τον φωταγωγημένο "Λευκό Πύργο". Το γνωστό καφεζαχαροπλαστείο της κυρίας Γιούλης και του κ Πέτρου Πανταζή, δυο άνθρωποι που έχουν ξεχωρίσει στην ομογένεια για τις συνεχείς δωρέες τους σε κάθε ελληνική εκδήλωση την οποία θα φροντίσουν να γεμίσουν με τα πλούσια εδέσματα που φτιάχνουν, τα ξακουστά σε όλη την Αμερική γλυκίσματα δικής τους παραγωγής.

Η "Μεγάλη Εβδομάδα των Greeks" θα κλείσει για τους Αμερικανούς της μείζονος περιοχής της Νέας Υόρκης με το πατροπαράδωτο Ελληνικό πασχαλιάτικο γλέντι που στήνει μόνον η Αγία Μαρκέλα των παλαιΟρθοδόξων(ΓΟΧ) στην Αστόρια της Νέας Υόρκης με το τραπέζι της Αγάπης που στρώνεται όπως προείπαμε στη αρχή του ρεπορτάζ κάθε Κυριακή του Πάσχα εδώ και πολλά χρόνια. Εκεί όλοι οι κληρικοί από τον γεροντότερο τον ΠαπάΜανώλη 92 ετών με την φωνή καμπάνα ακόμα, μέχρι τον νεαρότερο σερβίρουν και κερνούν τους πιστούς που προσέρχονται κατά δεκάδες. Όλοι όμως θα περάσουν πρώτα να πάρουν Ευχή και Ευλογία από τον Μητροπολίτη Παύλο που ακόμα και σήμερα καθισμένος στο καροτσάκι του πόνου και της "μεγάλης δοκιμασίας εις Χριστόν και μαρτυρίας αδιέλειπτου πίστεως και μετανοίας" όπως συχνά ο ίδιος λέει στα λιγόλογα αλλά μεστά πνεύματος και Ορθοδοξίας κυρήγματα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου